Μάθε πώς ο Τάσος Παγκάκης, Διευθυντής επικοινωνίας στην Ericsson μπορεί να «φωτίσει» τα όνειρα σου σε 3 λεπτά.

Millennial Makers
Millennial Makers
Published in
5 min readJan 21, 2017
Μετάφραση: Μαρία Πισκιούλη
  1. Γεια σου Τάσο, χαίρομαι που καλωσορίζω στο GR Millennial Makers ένα από τα άτομα που με έχουν εμπνεύσει. Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για σένα και το επαγγελματικό σου υπόβαθρο.

2. Έχεις καθοδηγήσει 37 διεθνείς εταιρείες σε 57 κατηγορίες με διεθνείς διακρίσεις δημιουργικότητας και αποτελεσματικότητας. Μπορείς να μας πεις για τη δημιουργική διαδικασία. Τι σε εμπνέει;

Από την αρχή, ήμουν τυχερός που δούλευα και μάθαινα από τους παλιούς «γκουρού» του marketing, που μου έμαθαν να βλέπω πάντα τις εξωτερικές συνθήκες, να πηγαίνω εκεί που ζουν οι άνθρωποι, να μαθαίνω τα πραγματικά τους προβλήματα, να είμαι ανοιχτός στο πως θα πετύχω συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους. Με επιμονή, σεβασμό και ποιότητα πρέπει κανείς να παρακολουθεί, να ακούει, να καταλαβαίνει το γενικό πλαίσιο και την επιχείρηση, να βγαίνει από τη ζώνη ασφαλείας του και τις προσωπικές του προκαταλήψεις. Να μπαίνει στη θέση τους! Αν έχεις αυτή τη οπτική από έξω προς τα μέσα πάντοτε έχεις δυνατή γνώση και μπορείς να δεις αντικειμενικά τι πρέπει να γίνει, πότε και πως θα γίνει η προσέγγιση. Δημιουργικότητα για μένα σημαίνει να απαντά κανείς στις ίδιες-κλασσικές ερωτήσεις με νέους τρόπους και εκφράσεις, από έναν καλλιτεχνικό διευθυντή μέχρι σε έναν διευθυντή πολυεθνικής ή σε έναν δημιουργό μιας νέας επιχείρησης!

3. Οι νέοι ταλαντούχοι Έλληνες είναι απαισιόδοξοι λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα. Τι θα τους συμβούλευες; Πως μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι;

Είναι γεγονός, οι ταλαντούχοι νέοι αντιμετωπίζουν μια σκληρή αλήθεια: η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός πραγματικού κλεισίματος της αγοράς και μιας συναισθηματικής «χρεωκοπίας». Η πορεία της χώρας προς την καταστροφή δεν θα αλλάξει για χρόνια και αφήνοντας τις υποκειμενικές γνώμες κατά μέρος, η χώρα δεν έχει κλιμακωτές βιομηχανίες, αντιμετωπίζει τεράστια κενά ικανότητας, επαναλαμβάνει μη παραγωγικά δημόσια και ιδιωτικά συστήματα, ενώ τα λειτουργικά της έξοδα είναι υπέρογκα σε σχέση με τα έσοδα της. Οποιοσδήποτε μπορεί να φανταστεί τι θα ακολουθήσει: αντί να επενδύει στην εξωστρέφεια, σε λύσεις για το μέλλον, στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες των νέων, κάθε πολίτης θέτει ως προτεραιότητα την δική του ή δική της επιβίωση (το συμφέρον του/της).

Κάθε νέος Έλληνας πρέπει να είναι συνεχώς σε ετοιμότητα, ακούραστος και θετικός στο να κυνηγά πρακτικές, δικτύωση και συνεργάτες, διαγωνισμούς για startups (γιατί όχι;), να ανοίξει επιχειρήσεις σε χώρες με χαμηλότερη φορολόγηση ή να αναζητά projects που θα του προσφέρουν εμπειρία, εξωστρέφεια, μάθηση και γνώσεις για τα πρώτα βήματα της καριέρας του. Υπάρχουν πολλά projects, ιδέες, επιχειρήσεις και ευκαιρίες σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, σε κοινότητες και σε πανεπιστήμια. Για να αναφέρω κάποια: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, Global Shapers, υποτροφίες Erasmus, IFRE, Volunteers.org, portals για πρακτικές στο εξωτερικό, ευκαιρίες χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ, socialinnovationteams.org, προγράμματα από το portal Youth for Europe, καθώς και μια ευρεία λίστα ιδιωτικών εταιρειών μέσα από γνωστές πλατφόρμες εύρεσης εργασίας.

4. Μπορείς να μας δώσεις κάποιες σύντομες συμβουλές για τους νέους που θέλουν να μετακομίσουν στη Σουηδία για δουλειά ή πρακτική;

Δεν υπάρχει κάποια εύκολη λύση. Φαινομενικά η αγορά εργασίας της Σουηδίας δεν είναι τόσο ανοιχτή στους ξένους. Όμως οι σουηδικές εταιρείες λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο και παρέχουν θέσεις εργασίας σε διάφορες χώρες (το 51% του ΑΕΠ της Σουηδίας προέρχεται από τις εξαγωγές!). Άρα, ή κάποιος θα κάνει αίτηση για να εργαστεί σε σουηδικές εταιρείες που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο, ή μετακομίζει για να συνεχίσει τις σπουδές του στα εξαιρετικά πανεπιστήμια της χώρας, ή προσπαθεί να αποκτήσει επαφές με ψηφιακές και καινοτόμες κοινότητες που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

5. Πως μπορεί η εμπειρία σου στον τομέα της Εταιρικής Επικοινωνίας να ενθαρρύνει τους νέους στην Ελλάδα;

Αν και δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, θα έλεγε κανείς ότι είμαι βετεράνος, προσπαθώ να μοιράζομαι εφικτά και πραγματικά ερεθίσματα από την εμπειρία μου μέσω άρθρων, αναρτήσεων σε blog και σε εκδηλώσεις όπου πραγματοποιούνται συζητήσεις (πχ. Στο Ideacast for startups ή στο Ideas for 2020). Έπειτα, πάντα δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για να καθοδηγήσω και να συμβουλέψω άτομα που θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό: είτε κατ’ ιδίαν, είτε μέσω της κοινότητας εθελοντών Job-Pairs. Η σταδιακή αύξηση των επιχειρηματικών δαιμονίων που στηρίζουν πολλές εταιρείες και φίρμες, συνδυαστικά με την κατανόηση μου για την τρέχουσα διαμόρφωση της βιομηχανίας, και τα δύο με οδηγούν στο να λέω σε όλους: «αναζητήστε προβλήματα κλίμακας που χρειάζονται μια εύκολη λύση (τεχνολογία, ενέργεια, εμπόριο, υγεία, γεωργία, προιόντα κτλ.), αυτός είναι ένας ασφαλής δρόμος για τις ιδέες σας».

6. Μπορείς να δώσεις στους νέους κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να επικοινωνούν αποτελεσματικά της προσωπική τους εικόνα στα κανάλια των μέσων δικτύωσης;

Το να έχεις μια προσωπική εικόνα σημαίνει ότι σε θυμούνται για ένα συγκεκριμένο τομέα ή για κάποιο ζήτημα για το οποίο δραστηριοποιείσαι. Αν ασχολείσαι με το σχέδιο σου με πάθος, ειλικρίνεια και πραγματική διάθεση να προσφέρεις, τότε θα σε προσεγγίσουν επιλεκτικές ομάδες ανθρώπων. Τότε ξεκινά η μαγεία! Όταν δυο δυνάμεις, δυο μυαλά, δυο χρονοδιαγράμματα έρθουν σε επαφή, ανοίγει η πόρτα σε μια κοινότητα όπου πραγματικοί άνθρωποι συμμετέχουν, ακολουθούν, συζητούν, δημιουργούν κοινό έδαφος. Μην πέσετε στην παγίδα της ψεύτικης ψηφιακής παρουσίας: χάνετε πολύ χρόνο και αποτελεί εμπόδιο στην πρωτότυπη σκέψη!

7. Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας δυο από τις αγαπημένες σου φράσεις; Ποιες είναι και γιατί σε κινητοποιούν;

Η πρώτη είναι:

«Το να φαντάζομαι το μέλλον είναι ένα από τα αγαπημένα μου χόμπι» από τον Richard Branson. Πιστεύω ότι εκθειάζει το μυαλό που διερωτάται, τον ακούραστο και «πεινασμένο» χαρακτήρα, τα δημιουργικά «Γιατί» στην επαγγελματική και προσωπική ζωή σε αντίθεση με τον εφησυχασμό, τον να κρατιούνται οι ισορροπίες και τις συμπεριφορές ρουτίνας που αποτελούν τις πραγματικές «ασθένειες» που αρρωσταίνουν τους Έλληνες εδώ και πολύ καιρό.

Η δεύτερη είναι:

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε καιρούς αστάθειας, δεν είναι η αστάθεια, αλλά το να ενεργούμε με βάση τη λογική του χτες» από τον Peter Drucker. Ανέβασα αυτή τη φράση στο blog μου πριν κάποια χρόνια αλλά δεν περίμενα ότι θα είναι τόσο επίκαιρη σήμερα! Μου λέει ότι τα τελετουργικά, οι συμπεριφορές, τα χαρακτηριστικά και οι διαδικασίες του παρελθόντος δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν στο μέλλον. Δεν μπορούμε να λύσουμε νέα προβλήματα στην εκπαίδευση, το εμπόριο, τον κοινωνικό στίβο με παλιές λύσεις. Ούτε μπορείς να πειραματίζεσαι, να μαθαίνεις, να βελτιώνεσαι, να προσπαθείς και να πετυχαίνεις πράγματα χρησιμοποιώντας παλιούς τρόπους σκέψης.

Για περισσότερα νέα & συνεντεύξεις, ακολουθήστε το Millennial Makers, στα social media!

FacebookInstagramTwitter

--

--

Millennial Makers
Millennial Makers

Millennial #Makers is a #digital space with remarkable inspirational stories from #achievers (Makers) around the world.