Mάθε πώς ο Βαλεντίνος Τζέκας, ιδρυτής του Near μπορεί να “φωτίσει” τα όνειρα σου σε 3 λεπτά!

Μετάφραση : Μαρία Πισκιούλη
  1. Γεια σου Βαλεντίνε! Χαίρομαι που σε καλωσορίζω στο GR Millennial Makers! Πες μας λίγα λόγια για σένα και την εφαρμογή σου.
Valez Tz ο επιτυχημένος 19χρονος Millennial δημιουργός του Near

Σε ευχαριστώ Αντώνη για αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία! Με λένε Βαλεντίνο Τζέκα, είμαι 19, πρωτοετής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα εφαρμοσμένης πληροφορικής και ιδρυτής του Near! Η ιδέα του Near ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι! Όταν οι φίλοι μου και εγώ ταξιδεύαμε με το τρένο προς τη θάλασσα, μαζί με εκατοντάδες άλλους, όλοι αντιμετωπίσαμε το ίδιο δίλημμα. Δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε σε ποιο beach bar να πάμε! Έτσι, παίρναμε τηλέφωνα, στέλναμε μηνύματα και ψάχναμε μανιωδώς για check in στο Facebook για να δούμε ποιοι φίλοι ήταν σε ποιο bar και έτσι να πάρουμε την καλύτερη απόφαση βάση της διάθεσης μας!

Μας φαινόταν αδύνατον να αποφασίσουμε από κοινού και έτσι χάναμε πολύτιμο χρόνο! Τότε ακριβώς σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε αυτές τις πληροφορίες στα κινητά μας ώστε να πάρουμε την καλύτερη απόφαση χωρίς να χάνουμε χρόνο. 3 μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία της εφαρμογής, το Near ξεπέρασε κάθε ανταγωνιστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξεπερνώντας τους 5000 ενεργούς χρήστες καθημερινά!

Το Μάιο, μετά την επιτυχημένη συμμετοχή μας στο φεστιβάλ South by Southwest (SXSW) στο Τέξας, το Near αγοράστηκε και έγινε μέρος μιας πολλά υποσχόμενης startup, με μια ταλαντούχα ομάδα, την Pinticks!

2. Ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον προγραμματισμό στα 12. Τι σε ώθησε σε αυτό;

Από πολύ μικρός ενδιαφερόμουν πολύ για την τεχνολογία των πληροφοριών και την επιχειρηματικότητα. Γύρω στα 12 ξεκίνησα να ανακαλύπτω την λογική πίσω από τον προγραμματισμό! Αργότερα, στις αρχές του λυκείου μέσω του hacking, ξεκίνησα να μαθαίνω περισσότερα μαζί με τους φίλους μου! Ήταν πολύ διασκεδαστικό, όλη μέρα και νύχτα προσπαθούσαμε να παρακάμψουμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας και να καταλάβουμε την δομή κάθε διαδικτυακής εφαρμογής! Η δύναμη που μπορεί να έχει κάποιος μέσω του υπολογιστή είναι μαγική! Η δύναμη της δημιουργίας, της ελευθερίας και της πρόκλησης συναισθημάτων!

3. Είσαι ένας δημιουργός, δημιούργησες μια εφαρμογή από το μηδέν. Ποιες προκλήσεις αντιμετώπισες και πως ξεπέρασες τα εμπόδια;

Βρες ολόκληρη την ιστορία για το @whosnearbyapp εδώ : http://bit.ly/2acoDaL

Οι πρώτες μέρες της δημιουργίας ήταν γεμάτες προκλήσεις! Έπρεπε να δημιουργήσω ένα πρωτότυπο και να σχεδιάσω προσεκτικά όλη την διεπαφή και την εμπειρία χρήστη! Ήθελα όλα να έχουν έναν σκοπό: τα χρώματα, τα σχήματα, οι εικόνες! Διάβαζα πολλά άρθρα και οδηγούς των καλύτερων σχεδιαστών! Αγόρασα επίσης ένα βιβλίο της «παλιάς σχολής», το “Λογότυπα και Σήματα Κατατεθέν του Κόσμου”! Μάθαινα κάτι καινούργιο κάθε μέρα, ήταν υπέροχα! Κοιμόμουν στις 3 το πρωί και ξυπνούσα στα 8 για πάνω από 5 μήνες προκειμένου να αξιοποιήσω κάθε λεπτό! Είναι ένα απίστευτο ταξίδι! Η έκρηξη αδρεναλίνης όταν λανσάρεται η εφαρμογή είναι απλά ανεκτίμητη! Το μυστικό είναι η επιμονή (και η πίτσα)!

4. Πιστεύεις ότι οι δεξιότητες προγραμματισμού είναι χρήσιμες για τους νέους σήμερα;

Σε λιγότερο από 15 χρονια, ο προγραμματισμός θα είναι τόσο αυτονόητος όσο το να ξέρει κανείς ανάγνωση! Με το να ξέρεις να γράφεις κώδικα μπορείς να κάνεις τα πάντα! Να δημιουργήσεις ένα ρομποτ που θα δουλεύει για σένα και γενικά, να βελτιώσεις δραματικά τη ζωή σου! Το μόνο όριο είναι η φαντασία σου!

5. Πως μπορεί η εμπειρία σου να ενισχύσει τα όνειρα των νέων που δεν έχουν υποστήριξη ή έχουν αμφιβολίες;

Το πιο σημαντικό είναι ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον! Είτε βρίσκεσαι στην Ελλάδα του 2016 είτε σε μια τριτοκοσμική χώρα! Δημιουργήστε τα δικά σας μονοπάτια! Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι οι γνωριμίες! Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που περιμένουν να σε γνωρίσουν!

6. Θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας δυο από τα αγαπημένα σου αποφθέγματα; Ποια είναι και γιατί;

Ακολουθώ πιστά τη φράση: «Ποτέ δεν ξέρεις αν το επόμενο άτομο που θα γνωρίσεις θα σου αλλάξει τη ζωή!» Γι’ αυτό, ξεκινήστε να γνωρίζετε ανθρώπους, μιλήστε μαζί τους, μην φοβάστε να εκφράσετε τα συναισθήματα σας! Στην τελική αυτούς που βοηθάτε, θα σας βοηθήσουν σίγουρα!

Η επόμενη φράση προέρχεται από τον αγαπημένο μου τύπο σε όλη την κοινότητα, τον Guy Kawasaki! Είχα την τύχη να τον γνωρίσω στο Austin και το αγαπημένο μου απόφθεγμα είναι: “O ευαγγελισμός είναι στην ουσία το να πουλάς ένα όνειρο.» Ο Guy ήταν ο πρώτος ευαγγελιστής όταν ξεκίνησε στην Apple, πριν από χρόνια! Το να είμαι ευαγγελιστής μιας εταιρείας είναι το τέλειο επάγγελμα για μένα επειδή πουλάω το πάθος μου, το όνειρο μου! Δεν υπάρχουν εμπόδια, ούτε άθλιοι τρόποι προώθησης χωρίς συναίσθημα!

Μάθετε περισσότερα για το NearBy — Μοιραστείτε την ιστορία σας

εδώ: www.thenearapp.com


Δεν θες ποτέ να χάνεις καμμία από τις συνεντεύξεις του @gr_makers ; Κάνε εγγραφή τώρα στο newsletter μας εδώ: http://bit.ly/29ILkED