Maak jouw Online Advertising campagnes Black Friday proof

Marc Verkuijl
graciousagency
Published in
5 min readNov 14, 2019

--

Black Friday komt er weer aan en daarmee een, voor veel webshops, drukke en winstgevende periode. Maar hoe zorg je ervoor dat jij het beste uit jouw Online Advertising campagnes kan halen? Met deze 10 Tips & Tricks kom je in ieder geval een heel eind!

1. Geen Black Friday zonder (kortings)acties
Het is misschien een open deur voor velen maar lang niet iedereen die meedoet aan de Black Friday gekte maakt gebruik van acties. De eerste tip is daarom om te zorgen voor een passende actie. Dit kan in de vorm van een direct kortingspercentage of door bijvoorbeeld een tweede of derde product gratis te geven. Op deze manier speel je ook in op de vele hobbyisten die actief en uitsluitend op zoek gaan naar dealtjes tijdens Black Friday.

2. Houd je marges in het oog
Zoals in de vorige tip werd aangegeven, is een actie tijdens Black Friday een must. Maar dat betekent niet dat iedere actie succesvol zal zijn. Vaak kijken webshops naar de concurrentie en passen zij hier hun acties op aan, echter is het belangrijk om dit niet ten koste te laten gaan van je eigen marges. Een algemene actie van 20% korting op producten waar je maar 15% marge op hebt zal waarschijnlijk veel verkopen opleveren, maar wel verliesgevend zijn.

3. Laat de actie terugkomen op jouw website
Naast een duidelijke Black Friday actie pagina is het belangrijk dat jouw actie gedurende het hele websitebezoek duidelijk naar voren komt. Denk bijvoorbeeld aan een banner waarop de actie wordt gecommuniceerd en doorlinkt naar de Black Friday pagina. Zorg er voor dat duidelijk is welke actie van toepassing is op de verschillende producten.

4. Zorg dat je website de dag overleeft
Een nachtmerrie voor iedere webshop: Alle advertenties staan in het thema van jouw Black Friday actie, de website staat klaar met nieuwe banners speciaal voor Black Friday. Het wordt steeds drukker op de website en de orders druppelen binnen. De website wordt trager en trager en opeens is hij uit de lucht. Dag Black Friday omzet! Het zal je verbazen hoe vaak dit nog gebeurt terwijl het zo makkelijk is om te voorkomen. Check dus altijd even of jouw webshop zo’n grote stijging in bezoekers wel aan kan.

5. Zorg voor voldoende dagbudget binnen SEA
Nu je zeker weet dat de website het verkeer aan kan en je Black Friday actie duidelijk gecommuniceerd wordt, is het tijd om jouw Google & Microsoft Ads op orde te krijgen, beginnend bij de dagbudgetten. Je verwacht een grote stijging in verkeer tijdens Black Friday en het daaropvolgende weekend. Het zou zonde zijn wanneer je campagnes halverwege de dag plots worden gestopt vanwege een budget limitatie of gedurende de dag niet optimaal kunnen draaien.

6. Pak de beste posities voor jouw bestsellers
Nu de budgetten de ruimte hebben gekregen om wat meer verkeer binnen te halen in deze drukke periode is het zaak om daar te staan met je advertenties waar je gezien wordt. Op een doorsnee dag heb je waarschijnlijk al met de nodige concurrentie te maken op je zoekwoorden. Tijdens Black Friday zal dit waarschijnlijk nog meer worden. Het is daarom aan te raden om de goed lopende zoekwoorden en shopping producten een boost te geven door de biedingen te verhogen. Op deze manier maak je de kans weer een stuk groter om gezien te worden door de Black Friday shoppers.

7. Goedkope sale acties korting etc.
Deze tip is eigenlijk zoals meerdere in deze lijst niet exclusief voor Black Friday, maar zeker in deze periode extra van toepassing. Tijdens de Black Friday periode schiet het aantal zoekopdrachten met termen als goedkoop, sale, actie en korting door het plafond. Logisch ook wel en daarom des te belangrijker dat jij deze zoektermen, waar van toepassing, meeneemt in je zoekwoorden. Vergeet niet om je advertenties hierop af te stemmen, maar daarover meer bij tip #8!

8. Bouw de advertenties op rondom jouw Black Friday actie
Nu je met enige zekerheid weet dat je qua aanwezigheid goed zit, is het tijd om na te denken over het bericht wat je aan de zoeker wil tonen. Als shopper vliegen de acties tijdens Black Friday je om de oren. Het is dus jouw taak om ervoor te zorgen dat er op je advertenties geklikt wordt. Een toppositie is daarvoor niet altijd genoeg. Het is heel belangrijk om jouw Black Friday actie terug te laten komen in de advertenties, idealiter al vroeg in de Headline. Kleed je advertentie helemaal aan rondom jouw Black Friday actie. Gebruik bijvoorbeeld de Countdown functie, extensies zoals de Promotie-extensie en Sitelinks.

9. Urgentie met behulp van de Countdown functie
In de vorige tip benoemde ik hem al kort, de Countdown functie. Een effectieve vorm van adverteren is om gebruik te maken van urgentie. Google heeft hiervoor een eigen functionaliteit ingebouwd genaamd de Countdown functie. Met deze functie kan je een einddatum en tijd aangeven en zal de Countdown automatisch aftellen. Een voorbeeld voor Black Friday: “Nog 6 uur om te profiteren van onze 20% korting!” Hierbij is het stukje “6 uur” dynamisch en zal deze aftellen tot het opgegeven tijdstip. De Countdown telt af in dagen, daarna uren en tot slot in minuten naarmate het eindpunt nadert.

10. Black Friday is meer dan alleen vrijdag
Tijdens de tips hierboven heb ik het steeds over de “Black Friday periode” dit omdat Black Friday tegenwoordig meer is dan alleen de vrijdag. De grootste winst valt vaak nog wel te halen op de betreffende vrijdag, maar het zou zonde zijn om ook niet gelijk Cyber Monday en het weekend daartussen mee te pakken. Maak je actieperiode niet te lang omdat deze naarmate de duur steeds meer zijn kracht zal verliezen.

Tot slot
Hopelijk zorgen deze 10 tips & tricks er ook bij jou voor dat je het beste uit je Google & Microsoft ads campagnes kan halen. Deze tips zijn gebaseerd op eigen ervaring en logische redeneringen.

Wil je naast de Black Friday periode ook de rest van het jaar een top omzet behalen met je online advertising kanalen? Neem dan contact op via +31 (0)70 390 33 24, m.verkuijl@gracious.nl of via onze contactpagina op gracious.nl.

Over gracious
Sinds 2007 ontwikkelen wij, als full service digital agency, al oplossingen voor onze klanten. Denk hierbij aan UX/UI design, e-mailmarketing of zelfs een compleet vernieuwd e-commerce platform. Wat ons zo succesvol maakt is de synergie tussen design, development en marketing. Dit alles in co-creatie met de klant. Door deze verschillende perspectieven te combineren zorgen we ervoor dat het eindresultaat niet alleen perfect aansluit op de behoeften van de klant, maar ook nog eens maximale resultaten behaalt op het gebied van (e-)commerce. Dit noemen wij: ’building awesome brands!

Ontdek gracious op gracious.nl

gracious B.V.
Laan van Waalhaven 460
2497 GR Den Haag
+31 (0)70 390 33 24
info@gracious.nl

--

--

Marc Verkuijl
graciousagency

Gepassioneerd over de wereld van online advertising. Gespecialiseerd in SEA, SEO & Data feed management.