Zo creëer je tevreden abonnees

Kityi Leung
graciousagency
Published in
5 min readAug 27, 2018

Geweldig! Je nieuwsbrief is in de inbox beland. Maar hoe zorg je ervoor dat de lezer zich niet uitschrijft?

E-mailmarketing is bijzonder efficiënt. Het is bekend dat e-mailmarketing een ROI (return on investment), de opbrengst per geïnvesteerde euro, van ongeveer 1 op 38 heeft! In de huidige maatschappij met een toenemende digitalisering en gebruik van internet kunnen we dan ook niet meer zonder e-mailmarketing. Met de toename van het gebruik van mobiele apparaten zal het bereik nog verder toenemen.

“Houston, we have a problem!”

Maar wie kent het niet, een nieuwsbrief is verstuurd en tóch blijven de verkopen uit. Wat gaat er mis? Opent de ontvanger de nieuwsbrief niet? De kracht van een goede nieuwsbrief is er één waarbij de lezer zich niet uitschrijft en je ook niet kenmerkt als spam. Uiteraard moet de nieuwsbrief ten eerste in de inbox belanden en niet in de spam box. Hoe je daarvoor zorgt is in het blogbericht van Koen van der Wal terug te lezen https://bit.ly/2vQPAtr, dus daar gaan we hier niet verder op in. In de meeste gevallen is ruim een kwart van de abonnees op een nieuwsbrief inactief. Het loont dan ook om te zorgen dat je e-mail niet alleen gelezen wordt, maar vooral ook gelezen blijft worden, want continuïteit is minstens zo belangrijk voor een succesformule als de aflevering van je e-mails.

Let’s fix it!

Soms kan het echter zijn dat je enorm veel moeite in je nieuwsbrief hebt gestoken, maar het resultaat uitblijft. Hieronder zal ik enkele tips bespreken om te zorgen dat je erachter komt wat er misgaat en je ervoor kan zorgen dat de ontvanger weer gaat lezen.

Tip 1: Verstuur inhoudelijk gevarieerde e-mails, niet alleen als je iets wilt verkopen. Vertel eens over de laatste ontwikkelingen in de markt, of over je bedrijf.

Tip 2: Zorg ervoor dat je e-mail prettig leest. Storytelling leest fijner dan harde sales teksten.

Tip 3: Ook is het verstandig om je e-mails niet te kort op elkaar te sturen. Een te hoge frequentie kan dit negatief effect hebben en voor je het weet beland een nieuwsbrief waar veel bloed, zweet en tranen in zitten alsnog in de spam box.

Tip 4: Maak gebruik van handige tools zoals mail-optin analytics om het leesgedrag van je subscribers te tracken.

Tip 5: Segmenteer je mailing list. Gebruik de verkregen respons van e-mail ontvangers om betere subselecties te maken. Het personaliseren en segmenteren van je e-mails kan tot wel 6 keer hogere respons leiden. Dat is zeker de investering waard.

Als bovenstaande tips niet tot beter resultaat leiden, zal je verder op onderzoek moeten gaan. De volgende vragen mogen niet ontbreken in je fix-it list! Het begint bij de basis van je mailing.

  • Ten eerste moet je je afvragen of de doelgroep je bekend is. Het is zinloos om e-mail te versturen naar mensen die niet in je doelgroep vallen. Als je op onderzoek uitgaat blijkt dat personalisatie een veel hogere response rate geeft dan een generieke lijst. Een “e-mail bom” is weinig effectief en kan tot ergernis leiden bij de ontvanger.
  • Is je lay-out wel op orde? Het moet er niet uitzien als grootmoeders onderbroek.
  • Begrijpt de ontvanger je e-mail? Zorg ervoor dat je tekst goed te scannen is voor de lezer. Dat wil zeggen dat de lezer vluchtig over je tekst heen kan lezen, maar toch de rode draad in je e-mail kan volgen. Dat leest prettig voor de ontvanger en zorgt ervoor dat je boodschap niet verloren gaat.
  • Is je e-mail geschikt voor verschillende platformen, zowel op desktop e-mail clients (zoals Outlook, Opera mail etc.) als op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets?
  • Werkt alles in je e-mail? Controleer ook of alle ingebouwde functionaliteiten zoals buttons en hyperlinks ook op alle platformen goed functioneren en herhaal de belangrijkste call-to-action onderaan je e-mail.

Vraag tenslotte als alle tips en tricks hierboven zijn nagelopen de ontvanger om feedback door een e-mail te sturen met vragen als: “We zien dat je al een tijdje onze nieuwsbrief niet hebt geopend, mogen we je een paar vragen stellen waarom we aan je aandacht zijn ontsnapt?”. Met de billen bloot, maar het geeft wel inzicht in wat er misgaat.

Voor het gemak vind je hieronder de fix-it checklist op een rij:

  • Gevarieerde e-mails, niet alleen sales!
  • Storytelling
  • Timing, niet te kort op elkaar
  • Segmenteren en personaliseren van de mailing list
  • Relevantie; wat wil de ontvanger?
  • Check je lay-out
  • Scannable tekst
  • Geschikt voor alle platformen
  • Functionaliteiten als plug-ins, widgets, slide-ins, CTA’s
  • Feedback vragen van ontvangers

Reminder

Stuur je (nieuwsbrief)abonnee een reminder als ze een tijdje niet meer je e-mails hebben geopend. Je mag iemand blijven e-mailen tenzij ze zich hebben afgemeld, maar realiseer je echter wel dat er een reden is dat ze je e-mail niet openen. Je hebt dat natuurlijk al geprobeerd te doorgronden op het moment dat je om feedback hebt gevraagd. Daarom geldt voor de reminder:

  • Houd de reminder luchtig, een verkeerde toon kan tot catastrofale gevolgen leiden.
  • Blijf niet e-mailen als de reacties uitblijven, neem je verlies en haal het adres uit de mailing list als mensen niet reageren op je reminders.

Happy emailing

Zoals je ziet, een goede nieuwsbrief waar mensen op geabonneerd blijven is niet vanzelfsprekend, maar met een beetje ‘common sense’ heel goed te onderhouden. Als je lezers tevreden zijn, zal de interactie ook hoger zijn. Met deze tips in de fix-it list zorg je ervoor om de succesvolle e-mail campagnes te onderhouden (en nieuwe te ontwikkelen) met een hoog rendement, een lage spam score en een goede reputatie. Happy emailing!

--

--

Kityi Leung
graciousagency

Crazy about e-mail, marketeer bij gracious. If there is a problem, we will fix it!