Greta Thunberg speech aan António Guterres, secretaris-generaal Verenigde Naties

Al 25 jaar stonden talloze mensen op de conferenties van de Verenigde Naties om de leiders van onze naties te vragen de uitstoot te beëindigen. Maar dit heeft overduidelijk niet gewerkt aangezien de uitstoot bleef stijgen.

Video: UNFCCC, opgenomen door Justin K. Davey

Dus ik zal niet langer meer iets aan hen vragen. In de plaats daarvan, zal ik de media vragen om de crisis nu als een echte crisis te gaan behandelen.

In de plaats daarvan zal ik mensen over de hele Wereld vragen zich te realiseren dat onze politieke leiders gefaald hebben.

Omdat we een existentiële bedreiging moeten trotseren en er geen tijd is om op dit pad van gekte door te blijven gaan.

Rijke landen zoals Zweden moeten elk jaar ten minste 15% emissiereducties realiseren willen ze de 2 graden limiet halen. Je zou verwachten dat de media en al onze leiders over niets anders zouden praten — maar niemand heeft het er over of maakt er gewag van.

En vrijwel niemand hoor je over dat we midden in de zesde grote uitsterving zitten, waarbij tot 200 soorten elke dag uitsterven.

Verder hoor je niemand ooit spreken over het aspect van rechtvaardigheid zoals duidelijk overal in het Parijsakkoord beschreven, hetgeen absoluut noodzakelijk is om het op een wereldwijde schaal werkend te krijgen. Dat betekent dat rijke landen zoals het mijne, met de snelheid van uitstoten vandaag binnen 6 tot 12 jaar terug moeten naar nul uitstoot, zodat mensen in armere landen hun levensstandaard kunnen verbeteren door infrastructuren die wij al hebben gebouwd ook te bouwen. Zoals ziekenhuizen, elektriciteit en schoon drinkwater.

Want hoe kunnen we van landen zoals India, Colombia of Nigeria verwachten om zich iets van de klimaatcrisis aan te trekken als wij, die al alles hebben, nog geen seconde nadenken over onze actuele toezeggingen aan het Parijsakkoord?

Dus toen de school dit jaar in Augustus begon, ging ik op de grond zitten buiten het Zweedse parlement. Ik staakte van school voor het klimaat.

Sommige mensen zeggen dat ik in plaats hiervan naar school moet gaan. Sommige mensen zeggen dat ik zou moeten studeren om een klimaatwetenschapper te worden zodat ik “de klimaatcrisis kan oplossen”. Maar de klimaatcrisis is al opgelost. We hebben al alle feiten en oplossingen.

En waarom zou ik studeren voor een toekomst die binnenkort niet meer relevant is, als niemand iets doet om die toekomst te beschermen? En wat is het nut van het leren van feiten als de meest belangrijke feiten overduidelijk geen betekenis hebben voor onze samenleving?

Momenteel gebruiken we elke dag 100 miljoen vaten olie. Er bestaat geen politiek om dat te veranderen. Er bestaan geen regels om die olie in de grond te houden.

Dus we kunnen de wereld niet redden door de regels te volgen. Omdat de regels moeten worden veranderd.

Dus we zijn hier niet gekomen om wereldleiders te smeken om zich om onze toekomst zorgen te maken. Ze hebben niet naar ons geluisterd in het verleden en dat zullen ze blijven doen.

We zijn hier gekomen om hen te laten weten dat verandering gaat komen, of ze het nu leuk vinden of niet. Mensen zullen rebelleren om de uitdaging aan te kunnen. En aangezien onze leiders zich gedragen als kinderen, zullen wij de verantwoordelijkheid moeten nemen die zij al lang geleden hadden moeten nemen.

Greta Thunberg

De tekst hierboven is geschreven door Greta Thunberg. De tekst is gepubliceerd met de goedkeuring van Greta Thunberg.

Meer van Greta Thunberg;
The rebellion has begun
This 15-year-old Girl Breaks Swedish Law for the Climate
Greta Thunberg: “Sweden is not a Role Model”
Greta Thunberg: Our lives are in your hands

Feiten over We Don’t Have Time

We Don’t Have Time is momenteel aan het bouwen aan ’s-Werelds grootste social media netwerk voor klimaatactie. Samen kunnen we de klimaatcrisis oplossen.

Maar de klok tikt.

Verbind met ons op www.wedonthavetime.org


This is the original blog post from Greta Thunberg that the above text was translated from. If you want to add a language that is native to you, please send a mail to marten@wedonthavetime.org.

Greta’s initiative is best known as #FridaysForFuture. Every Friday we are all invited to join her and people globally in a local strike to mitigate and put the spotlight on the climate crisis. There will also be a global climate strike on March 15, 2019. Use the #FridaysForFuture hashtag go get involved and follow Greta on Twitter.


Facts about We Don’t Have Time

We Don’t Have Time are currently building the world’s largest social media network for climate action. Together we can solve the climate crisis. 
But we are running out of time.

Join us: www.wedonthavetime.org