12 makkelijke tips om je SEO te verbeteren

Alexander Vuylsteke
Grow With the Flow
Published in
8 min readMay 16, 2017

Je kan wel een mooie, aantrekkelijke website kopen, maar het is natuurlijk de bedoeling dat mensen hem zien. Wanneer ze jouw product of dienst zoeken op Google is het de bedoeling dat ze jouw website te zien krijgen. Die gebeurt op basis SEO. Maar wat is SEO nu eigenlijk?

SEO of zoekmachine-optimalisatie is het actief optimaliseren van je website door het verbeteren van inhoud (tekst, foto’s, …) en technische factoren (code). Hierdoor trek je meer bezoekers aan op je website via organische zoekresultaten. We geven je graag enkele handige tips om je SEO te verbeteren! Als je enkele woorden niet begrijpt kun je altijd teruggrijpen naar onze kennisbank.

1. Schrijf je tekst met je klanten in gedachte

De teksten zijn het allerbelangrijkste voor een goede basis van je vindbaarheid. Wanneer je klanten zoeken in Google zitten ze vaak met een probleem en willen ze informatie vinden. Jij moet proberen de klant de juiste informatie voor te schotelen door te beginnen schrijven vanuit hun probleem. Je moet niet meteen uitleg geven over de oplossing, maar beginnen met de omschrijving van het probleem. Je kan ook altijd eens rondsnuffelen bij de concurrentie die bovenaan in de zoekresultaten staan. Let er wel op dat je zeker geen tekst letterlijk overneemt!

Essentieel is dus om erachter te komen wat jouw klanten opzoeken op Google. Dit kan je op een heel simpele manier doen. Typ je product of dienst in in Google, gevolgd door een spatie. Vervolgens verschijnen er al de meeste gezochte aanvullingen voor jouw zoekwoord. Deze korte zoektermen kun je integreren in je tekst, waardoor je relevant bent voor de zoekmachines. LET OP: zeker niet keywordspammen, dit wordt genadeloos afgestraft door Google! 3 à 4 keren je zoekterm opnemen in je tekst is al voldoende.

Daarnaast is een technische uitleg over bijvoorbeeld de werking van centrale verwarming niet wat je als klant wil lezen. Doe dit dus zeker niet, je zal niet gevonden worden. Je bent toch ook niet geïnteresseerd in het gistingsproces van bier wanneer je dorst hebt?

via GIPHY

2. Perfectioneer je title tag en meta description

Je title tag en meta description is hetgeen wat je potentiële klanten zien wanneer ze op Google naar jouw website kunnen gaan. In Wordpress kun je deze invullen met je SEO-plugin die onder de tekst van je website staat.

Ten eerste is de bedoeling dat je title tag zo relevant mogelijk is voor wat de persoon opzoekt. De zoeker moet verleid worden om hierop te klikken. Dit zal pas het geval zijn als hij denkt dat hij op jouw pagina antwoord zal vinden op zijn vraag.

De korte beschrijving eronder moet al een tipje van de sluier oplichten voor de bezoeker. Best om hierin te schrijven is zeer kort wat hij kan verwachten, dat het zijn vraag beantwoordt en een leuke call-to-action. Het vergt wel wat creativiteit en denkwerk om dit alles op 156 tekens gezegd te krijgen. Los de zoeker z’n probleem op, maar trek ook de aandacht en wees origineel!

3. Zet je belangrijkste keywords vooraan

Zorg ervoor dat de belangrijkste zoekwoorden zo veel mogelijk naar voren staan in zowel je titels als je tekst. Google leest net zoals wij van links naar rechts en van boven naar onder. Wanneer je relevante zoekwoorden dus in het begin staan van titels en alinea’s, zal hij je website sneller als relevant beschouwen voor de vraag van de zoeker. Het wordt sneller duidelijk over wat je webpagina gaat. Zorg er wel voor dat je zinnen nog steeds natuurlijk zijn. Maak geen geforceerde zinnen om toch maar dat zoekwoord in een zin te krijgen. Schrijf logische zinnen die een goed samenhangende en relevante tekst vormen.

via GIPHY

4. Zet je keywords in het vet

Een leuke, gemakkelijke truc om je SEO te verbeteren is om je belangrijkste zoekwoorden in het vetgedrukt te zetten. Dit is niet alleen makkelijker voor de lezer om snel de meest relevante info te verzamelen, het zorgt er ook voor dat Google deze woorden sneller opneemt. Zorg er natuurlijk wel voor dat je tekst niet zo vet wordt als deze panda, want je ziet het gevolg al.

via GIPHY

5. Gebruik brede zoektermen

Wanneer je gevonden wil worden op ‘toilet ontstoppen’ dan kun je die woordcombinatie ‘exact’ zo plaatsen in de tekst.
Wanneer je echter ‘middeltjes om je toilet snel te ontstoppen’ in de tekst plaatst dan heb je het over een ‘brede zoekterm’. De woorden staan er wel in maar er staan andere woorden tussen. Dit is veel logischer voor Google dan meerdere malen het exacte zoekwoord. Een beetje variatie in je tekst is dus zeker wel aangeraden.

6. Zorg voor rijkheid op je website

Je tekst is uiteraard het belangrijkste op je webpagina’s, maar zorg ervoor dat er meer op staat dan dat. Google vindt een webpagina rijker wanneer er foto’s of filmpjes bij zijn. Video’s en afbeeldingen kunnen meer zeggen dan 1000 woorden, en daar is Google het volledig mee eens. Het is zeer sterk aangeraden om ten minste 1 foto op je pagina te zetten om op een degelijk niveau teruggevonden te worden!

Overdaad kan wel schaden in dit geval. Als er veel afbeeldingen en video’s op je website staan wordt deze groter en zal hij minder snel laden. Dit wordt door Google ook afgestraft, dus het is kwestie van een goede balans te vinden tussen rijkheid en snelheid. Over afbeeldingen gesproken, kijk even naar de volgende tip!

7. Benoem de titels en alt tags van je afbeeldingen

Wanneer je je webpagina rijk hebt gemaakt met afbeeldingen, is het ook belangrijk om dit verzorgd te doen. Elke afbeelding heeft een bestandsnaam, titel en alt tag/alt caption. Je moet ervoor zorgen dat het zoekwoord voorkomt in deze benoemingen. De bestandsnaam is de naam van de afbeelding waarmee hij is opgeslagen op je computer. Het is absoluut geen ramp als dat niet correct is aangepast, het maakt nauwelijks verschil. De titel van de afbeelding wordt weergegeven wanneer de bezoeker met z’n muis over de afbeelding gaat. Het is belangrijk om deze een naam te geven die relevant is voor de bezoeker, het oogt professioneel.

Maar dé belangrijkste van de 3 is de alt tag. Dit is de naam die de afbeelding krijgt volgens Google. Hier moet dus duidelijk worden gemaakt wat er te zien is op de afbeelding, aangezien Google geen prentjes kan lezen. Het is sterk aangeraden om in deze alt tag ook je voornaamste zoekwoorden in te verwerken. Zo wordt je webpagina niet alleen relevanter voor de zoekmachine, maar komt deze afbeelding ook naar boven bij de “afbeeldingen”-sectie in Google. Dit is dan weer een mogelijkheid om meer bezoekers naar je website te krijgen. Hierdoor word je de speler in het zwart, niet degene in het wit.

via GIPHY

8. Gebruik outbound links

Outbound links zijn links op jouw website die verwijzen naar andere relevante websites. Dat deze links op jouw pagina staan zorgt ervoor dat jij ook als betrouwbaarder wordt aanzien. Een makkelijk uit te voeren voorbeeld is het verwijzen naar je leveranciers. Wanneer je werkt aan sanitair of verwarming heb je meestal je vaste, betrouwbare leveranciers. Als je deze vermeldt op jouw website met een link naar hun website vindt Google jou relevant op de producten die op de website van je leverancier staan. Een ander simpel voorbeeld is door bij een stuk tekst te verwijzen naar Wikipedia, waar de lezer dan meer informatie kan vinden.

9. Gebruik interne links

Interne links zijn links op een pagina van je website naar een andere pagina van je website. Op een productpagina kan je bijvoorbeeld verwijzen naar je contactpagina. Omdat er vele links verwijzen naar die pagina, zal Google ontdekken dat die pagina belangrijk is en zal je dus hoger komen in de Google-ranking. Zo creëer je ook een mooie flow op je website waarbij de bezoekers telkens terecht komt op de plaats dat jij wil, afhankelijk van je doelstelling. Een handige tip is om in de footer van je webpagina een overzicht te zetten van wat er in je menu staat. Zo heb je telkens een extra interne link naar je belangrijke pagina’s. Neem Wikipedia als voorbeeld. Het is de website met het beste netwerk van interne links. Op elke pagina staan tientallen links naar andere woorden, wat ervoor zorgt dat wikipedia zo goed als altijd bovenaan in Google staat.

10. Zorg voor inbound links

Inbound links zijn links van een andere website die linken naar jouw website. Deze manier van linken heeft het meeste effect op je ranking in Google. Als er veel andere websites zijn die verwijzen naar jouw website zal je door Google aanzien worden als een autoriteit in je vakgebied. Het is dus de opdracht om eigenaars van andere relevante sites te overhalen om naar jouw website te linken. Hier gaat kwaliteit wel boven kwantiteit. Je wilt dus liever 1 betrouwbare en relevante inbound link dan 10 waardeloze. Je kan altijd vragen aan je leveranciers of partners om een link naar jouw website op hun website te zetten. Dat zal je ranking alvast een stevige boost geven en schiet je als een raket de hoogte in.

via GIPHY

11. Sociale media

Sinds kort herkent Google de activiteit van jouw webpagina’s op alle sociale media. Wanneer je een artikel, blogbericht of webpagina op bijvoorbeeld Facebook zet, zal het tracken hoeveel likes, reacties en delingen het heeft. Hoe meer van alles, hoe betrouwbaarder je website natuurlijk wordt. Dit wil volgens Google zeggen dat vele mensen jouw informatie appreciëren en bovendien zeer handig vinden.

12. Schone code, mobielvriendelijkheid en websitesnelheid

Dit houdt in dat de grote lijnen van je website, de code, goed op punt staan. Bij Yools staat dit telkens op zeer hoog niveau, waardoor er nooit foutjes worden gevonden door Google. Een professionele website zodat Google alles vlot kan lezen. De mobielvriendelijkheid wordt ook steeds belangrijker voor de zoekmachines. Ondertussen zijn al meer dan de helft van de opzoekingen op Google via een mobiel apparaat (smartphone of tablet). Je website moet dus optimaal gemaakt zijn zodat deze zoekers moeiteloos door jouw website kunnen scrollen. Bij Yools zijn de website telkens perfect mobielvriendelijk. Daarnaast is de snelheid ook feilloos. Als je website niet van Yools is en je dus soms problemen kan hebben, zal je aanpassingen moeten maken in de code.

Wat te doen voor een uitstekende SEO?

Deze simpele tips hebben een effect op je SEO, maar nooit zo sterk dan wanneer je in grotere context gaat werken. Om een uitstekende SEO te hebben moet je er tijd en moeite in steken. Deze tijd kruipt vooral in het schrijven van blogs, kennis en informatie voor je klanten. Het is dus deel van 1 groot online marketingplan. De grotere bedoeling is om je website constant up-to-date te houden en nieuwe content bij te voegen. Google moet zien dat jouw website leeft en dat mensen er de juiste informatie kunnen vinden. Een eenmalige SEO Boost zorgt dus voor een ruime tijd dat je beter gevonden wordt, maar wil je op zeer lange termijn succes boeken moet je je er meer op focussen. Je bezoekers waarde geven zal ervoor zorgen dat ze je website vinden en ook terugkomen.

Wil je graag voluit gaan in de online marketing voor jouw bedrijf op een democratische en authentieke manier? Wij doen alles voor jou en jij plukt de vruchten ervan! Marketing As A Service van Yools zorgt ervoor dat jouw bedrijf zijn volle potentieel benut en kan genieten van alle voordelen die het internet te bieden heeft. Hierover hebben we wat meer geschreven in “Online marketing voor elke onderneming!”.

--

--

Alexander Vuylsteke
Grow With the Flow

Seasoned entrepreneur who co-founds and advises start-ups and scale-ups. Strives to build effective organizations with positive impact beyond economic return.