De Vlaamse zelfstandige en zijn website: 5 trends voor 2015

Alexander Vuylsteke
Grow With the Flow
Published in
3 min readJan 14, 2015

We hebben bij Yools ondertussen een website gebouwd voor zo’n 800 klanten en spreken maandelijks met honderden zelfstandigen in Vlaanderen over hun website noden.

De start van het nieuwe jaar leek ons een goed moment om even stil te staan bij de website trends die we waarnemen bij de Vlaamse zelfstandigen.

Trend 1. Website prijzen dalen.

Er is duidelijk een neerwaartse prijsdruk dankzij allerlei innovaties in het webdesign landschap. Zo heeft Yools bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in onderzoek naar hoe de samenwerking en interacties tussen klant en webdesigner efficiënter kunnen verlopen.

Een website die vijf jaar geleden twee duizend euro kostte, kan daarom vandaag voor nauwelijks de helft van dat bedrag gebouwd worden.

Trend 2. Zelfstandigen bouwen niet langer zelf hun website.

We krijgen steeds minder vaak te horen dat zelfstandigen een offerte van Yools naast zich neer leggen omdat ze zelf hun website gaan bouwen.

Zelfstandigen begrijpen de noodzaak van een professioneel voorkomen, zowel online als offline. Om snel zelf iets in elkaar te knutselen, hebben ze noch de tijd, noch de vaardigheden. Waarschijnlijk dragen de dalende prijzen voor professioneel webdesign hier ook toe bij.

Zelfstandigen kiezen dus steeds vaker voor een professionele website bouwer, terwijl doe-het-zelf website builders in hoofdzaak gebruikt worden door particulieren en hobbyisten.

Trend 3. Zelfstandigen willen een CMS maar gebruiken het niet.

Een website zonder CMS (dat toelaat dat de klant zelf aanpassingen doet) krijg je bijna onmogelijk verkocht. Ook wij krijgen de vraag altijd. Nochtans merken we dat onze klanten vrij weinig aanpassingen doen aan hun website. De belangrijkste reden is dat ze het enorm druk hebben als zelfstandige. Hun prioriteiten liggen elders.

Een CMS is voor de zelfstandige dus een beetje zoals een verzekering: het geeft hem vooral de gemoedsrust dat hij zich niet blauw hoeft te betalen aan zijn webdesigner indien hij aanpassingen wil. De vraag stelt zich hoelang de zelfstandige nog van plan is te betalen voor deze “verzekering”.

Trend 4. Meten is weten.

Zelfstandigen willen informatie over de oorsprong en het gedrag van bezoekers op hun website, zodat ze hun doelgroep beter leren begrijpen en hun website verder kunnen optimaliseren. Een website module die toelaat deze statistieken te verzamelen (vb. Google Analytics), is daarom onontbeerlijk.

Zelfstandigen benadrukken ook het belang van een website die rendeert. Een website heeft heel wat impact die onmeetbaar is, maar als er al een meetbare impact is (vb. via contactaanvragen) die in een positief rendement resultaat, staan we al heel ver.

Trend 5. Zelfstandigen springen niet op de social media hype.

Social media marketing is hot. Iedereen weet dat het belangrijk is en iedereen praat erover, ook zelfstandigen. Bij Yools hebben we uiteraard regelmatig gepeild naar de interesse van onze 800 klanten om hier ondersteuning bij te krijgen.

Steevast luidde het antwoord dat men daar geen tijd en geld voor heeft. Ergens willen we begrip tonen voor dit antwoord. Vergeet niet dat er in onze doelgroep heel veel eenmanszaken zijn, die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat met hun klanten bezig zijn. Daarnaast moeten ze nog alle administratie rond hun zaak geregeld krijgen. Veel tijd om slimme social media acties uit te denken is er dan niet.

--

--

Alexander Vuylsteke
Grow With the Flow

Seasoned entrepreneur who co-founds and advises start-ups and scale-ups. Strives to build effective organizations with positive impact beyond economic return.