Hoe tover je bezoekers van je website om in klanten?

Alexander Vuylsteke
Grow With the Flow
Published in
3 min readJun 14, 2016

Jouw website is meer dan een online visitekaartje. Je hebt heel wat vrijheid in de structuur en inhoud van je website.

Door de juiste keuzes te maken kan je ervoor zorgen dat bezoekers je website niet verlaten na twee seconden maar zich aangemoedigd voelen om verder te lezen en eventueel contact op te nemen.

Maak duidelijk welke actie je verwacht

Wil je gebeld worden? Bezoekers in je winkel krijgen? Afspraken in je agenda? Gegevens verzamelen via een invulformulier? Een infofiche in PDF verschaffen?

Denk goed na wat de belangrijkste actie is die je verwacht van je website bezoekers. Communiceer deze actie consistent op alle pagina’s en in een visueel onderscheidende vorm (gewoonlijk groot en opvallend). Maak het makkelijk om deze actie te voltooien.

Gebruik geen jargon

Veel bezoekers van jou website kennen jou en je zaak nog niet goed. Ze komen snel even rondneuzen in de hoop te vinden wat ze zoeken. Mogelijk zijn ze nog enkele andere websites aan het bekijken ook.

Schrik mensen daarom niet af met jargon. Probeer de taal van je klant te spreken, niet jouw eigen taal. Als mensen niet snappen wat er op je website staat, ervaren ze dit als een drempel om contact op te nemen. Ze hebben namelijk geen flauw idee of je hen al dan niet zal kunnen helpen.

Praat op je website dus over wie je typische klanten zijn, welk van hun problemen je kan oplossen en wat de voordelen zijn van jouw aanbod.

Wees persoonlijk

Voor gelijkaardige redenen is het goed om gewoon jezelf te zijn op je website en niet te stijf over te komen. Spreek je bezoekers persoonlijk aan. Een tip die kan helpen, is om te doen alsof je mondeling aan het praten bent tegen iemand en dan letterlijk opschrijven wat je zou zeggen.

Geef juist genoeg informatie, maar niet teveel

Het is goed om redelijk wat inhoud op je website te hebben omdat Google je website dan makkelijker vindt voor bepaalde trefwoorden en omdat je nu eenmaal moet duidelijk maken aan bezoekers waarvoor ze bij jou terecht kunnen.

Overdrijf echter niet. Bezoekers hebben geen zin om door pagina’s tekst te duinen om te achterhalen of je hen al dan niet kan helpen. Beperk je dus tot relevante informatie.

Het kan echter nuttig zijn om zelfs bepaalde relevante informatie achterwege te laten. Neem bijvoorbeeld de prijs van je product of dienst. Soms (niet altijd!) kan het verstandiger zijn om deze niet op je website te plaatsen. Een hoge prijs op je website kan mensen afschrikken zonder dat ze een goed beeld hebben van de kwaliteit van jouw aanbod. Een lage prijs op je website kan mensen ook afschrikken, voor exact dezelfde reden: men kan eruit afleiden dat de kwaliteit ondermaats is, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn.

Gebruik foto’s en video’s

Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden. De moderne internetgebruiker is gehaast en raast soms als een gek doorheen de websites die hij bezoekt.

Met een goedgekozen afbeelding kan je bij de bezoeker een bepaald gevoel oproepen, dat men meteen gaat associëren met jouw zaak.

Je kan hierbij afbeeldingen gebruiken die een bepaalde sfeer oproepen maar zeker ook foto’s van jouw zaak, jouw team, jouw product, enz. Echte foto’s geven jouw website een meer persoonlijk karakter.

--

--

Alexander Vuylsteke
Grow With the Flow

Seasoned entrepreneur who co-founds and advises start-ups and scale-ups. Strives to build effective organizations with positive impact beyond economic return.