Hoe zorg je dat je website maximaal rendeert?

Je bent niet de enige met deze vraag

Alexander Vuylsteke
Grow With the Flow
7 min readOct 1, 2014

--

We vroegen de lezers van onze nieuwsbrief met welke vraag of probleem i.v.m. marketing ze momenteel het meest worstelen. De vraag die we het meeste kregen kwam neer op het volgende:

Hoe zorg je dat je website maximaal rendeert?

Een selectie uit de concrete vragen die we binnenkregen:

“Hoe kan je met een minimum aan budgettaire middelen een maximale ruchtbaarheid geven aan een startende onderneming? Ik denk hierbij vooral aan de sociale media, zoals Linkedin, Facebook, Twitter,… en hoe kan je daarmee je doelgroepen op een efficiënte manier bereiken?”

“Mijn publiek weet me niet te vinden. Mijn materie is hoogdrempelig maar wil ik zo laagdrempelig mogelijk maken, gemakkelijk en toegankelijk. Ik weet niet of mijn website uitnodigend en aantrekkelijk is of anderzijds te ernstig en saai.”

“Het moeilijkste is momenteel nog om naambekendheid te creëren. Ik ben nu een jaar en 9 maanden zelfstandige. Andere zaken zijn bekender, ook omdat ze al veel langer bestaan dan mijn zaak. Enkele klanten vertellen het wel door aan vrienden, familie en buren, maar lang niet allemaal.”

“Hoe kunnen we er voor zorgen dat we meer bezoekers op onze website krijgen? Hoe kunnen we er voor zorgen dat er offertevragen binnenkomen via onze website? Welke stappen kunnen we best nemen?”

Te weinig bezoekers van mijn website.”

“Hoe krijg ik mijn site bekend?”

Bouw een memorabel marketing verhaal op rond je bestaansreden

Wat is de bestaansreden van je zaak? Waarom heb je jouw zaak opgericht of overgenomen ondanks dat er tientallen of honderden concurrenten zijn? Wat wil je aanbieden dat nog niet bestaat?

Dit is jouw grote “Waarom”. Je hebt een hondentrimsalon geopend omdat je je passie voor honden dagelijks wil uiten. Je hebt een speciaalzaak in thee geopend omdat je mensen de pure smaak van authentieke Chinese thee wil leren kennen. Yools is websites beginnen bouwen omdat we geloven dat de kleine zelfstandigen in onze familie geen duizenden euro’s voor een professionele website zouden moeten neertellen.

Jouw “Waarom” is de reden dat jouw klanten bij jou kopen. Jouw product en dat van je concurrenten lossen allemaal het probleem van de klant op. Meerdere wegen leiden naar Rome. De reden waarom je klanten bij jou kopen, is omdat ze hun eigen waarden en overtuigingen herkennen in jou verhaal.

Probeer je zaak dus niet in algemene termen voor te stellen om te vermijden dat je mensen uitsluit. Dan klink je zoals alle andere spelers in je sector. Doe het beter net omgekeerd: zoek jouw unieke “Waarom” en laat dit overal in je communicatie naar voor komen. Mensen gaan voor jou kiezen omdat je ergens voor staat.

Creëer een sterk verhaal rond je bedrijf. Mensen vergeten feiten, ze vergeten je productkenmerken, ze vergeten je prijs, ze vergeten je unieke werkwijze. Wat ze onthouden, is jouw verhaal. Bouw dus een sterk verhaal op dat vertrekt van jouw “Waarom” en dat op basis daarvan uitlegt waarvoor jouw bedrijf en product staat.

Bouw je website rond je klant, niet jezelf

Ga ervan uit dat de klant niet geïnteresseerd is in wie je bent en wat je doet, maar wil weten of je zijn probleem kan oplossen, voor welke prijs en wanneer.

Perspectief. Veel bedrijven hebben het op hun website uitvoerig over wie ze zijn en wat ze aanbieden. Het gaat heel veel over henzelf. Doeltreffende marketing draait dat om; je communicatie vertrekt best zoveel mogelijk vanuit het standpunt van de klant.

Beschrijf duidelijk wie je doelklant is, welk van zijn problemen je oplost, en hoe prachtig zijn leven eruit zal zien na gebruik van jouw product of dienst. Wat dat product of die dienst dan precies inhoudt, kan je klant eigenlijk niet zoveel schelen. Als zijn probleem maar opgelost is.

Navigatiestructuur. Pagina’s als “over ons”, “geschiedenis” en “werkwijze” horen niet prominent vooraan in de navigatiestructuur te staan. Denk in plaats daarvan na naar waar de bezoekers van je website op zoek zijn en maak de weg naar de relevante pagina’s vervolgens zo kort mogelijk. Meestal wil men het volgende weten:

  • Jouw prijzen of tarieven
  • Een visueel voorbeeld van je product of dienst (een beschrijving ervan werkt minder goed)
  • Jouw contactgegevens

Oproep tot actie. Wat wil jij met de typische bezoeker van je website bereiken? Welke actie wil je dat je website bezoeker neemt? Eens je dit weet, vraag het dan ook via een duidelijke en overtuigende oproep op je website. Dit is je “oproep tot actie” (call to action in het Engels).

Enkele mogelijkheden: je wil dat de klant contact opneemt voor een vrijblijvend adviesgesprek, je wil dat de klant gratis enkele stalen bestelt als proef, je wil dat de klant online producten koopt in jouw webshop, enz. Wat de oproep tot actie ook is, zorg dat je deze duidelijk op elke pagina vermeld op een heel zichtbare plaats (“Klik hier voor een gratis adviesgesprek”).

Hoe je meer relevante bezoekers naar je website aantrekt

Stel jezelf even de vraag: hoe vind je momenteel de meeste van jouw klanten? De kans is heel groot dat het antwoord mond-tot-mond reclame is. Fantastisch! Je hebt een kwaliteitsvol product of dienst en jouw klanten vertellen het verder. Waarom is dit een belangrijke vraag om te stellen?

Jouw website is een prachtige tool om je best draaiende verkoopkanalen nog te versterken. Je hebt meer aan een bezoeker op je website die jouw zaak al kent dan aan een wildvreemde op je website. Want bij een bezoeker die je al enigszins kent versterkt jouw website de indruk die hij al heeft van jouw zaak.

Promoot dus eerst en vooral je website heel erg onder je bestaande klanten en zorg dat ze makkelijk jouw website kunnen meegeven aan kennissen van hen, bijvoorbeeld door al je klanten een vijftal visitekaartjes van jezelf te geven. Als mensen jouw contacteren omdat ze interesse hebben in jouw aanbod, vertel ze dan zeker om ook even je website te bezoeken.

Jouw website moet ervoor zorgen dat geïnteresseerden jouw beter onthouden, dat al hun bewuste of onbewuste vragen beantwoord zijn, dat ze warm gemaakt worden voor jouw aanbod, enz.

Enkele praktische tips om je website kenbaar te maken aan het publiek

Je hebt een website laten maken. Maar daar stopt het niet mee. Vergelijk het even met visitekaartjes: je hebt betaald voor een ontwerp en het drukwerk, maar als je ze niet uitdeelt dan brengen ze ook niets op. Denk er dus aan om je website kenbaar te maken door de link te vermelden op alle relevante plaatsen. Hieronder verschaffen we je een checklist.

Op je communicatiemateriaal

Dus de volgende keer dat je weer visitekaartjes bestelt, laat je meteen je website erbij zetten. Een volledige lijst van plaatsen waar je jouw website kan vermelden:

  • Affiches of flyers in je zaak met “bezoek onze website: www.mijnwebsite.be”
  • Alle bedrijfsdrukwerk: visitekaartjes, brieven, brochures, flyers, catalogi, offertes, facturen,…
  • Je wagen(s): op de zijkant en/of achterruit
  • Gebruiksmateriaal voor je klanten: kastickets, klantenkaart, winkelzakjes, draagtassen
  • De verpakking van je producten
  • Promotiemateriaal: Gadgets, cadeautjes, … (voor dag van de klant, eindejaar,…)
  • E-mail campagnes naar je klanten
  • Je e-mailhandtekening onderaan elke e-mail die je verstuurt
  • Je profiel op sociale media: Facebook, LinkedIn, Twitter, Google+,…

Op regelmatige basis

Om je klanten beter te binden via je website kan je het volgende doen:

  • Periodieke promotie: Plaats een code op je website die klanten kunnen afdrukken en die hen korting oplevert in je zaak.
  • Hou je website levend met nieuwe producten, eindereeksen, sluitingsdagen, dag van de klant,…
  • Een formulier op je website om e-mailadressen te verzamelen.
  • Een regelmatige e-mail campagne naar je klanten met promoties, nieuwe producten, nieuwtjes, algemene informatie,…
  • Een maandelijkse verloting van een productenpakket onder de inschrijvingen op je e-mail campagnes. Een kleinigheidje volstaat al om de interesse op peil te houden!

Bij de lancering van je bedrijf

  • Communiceer de lancering van jouw bedrijf via de bovenstaande media
  • Afhankelijk van de aard van je project, kan je een lancering met maximale impact op sociale media organiseren via https://www.thunderclap.it/
  • Contacteer je lokale ondernemersvereniging en vraag of ze je kunnen helpen met een introductie bij een geschikte journalist om jouw verhaal te doen

Hoger scoren in Google

Een hogere positie in Google kan nooit gegarandeerd worden simpelweg omdat niet iedereen op plaats 1, 2 of 3 kan staan. Toch loont het om enkele basisoptimalisaties te doen. Dan laat je in veel gevallen meteen 90% van je concurrenten achter je.

Volgende zaken kan je eventueel zelf doen. We maken het bewust eenvoudig zodat je dit nog zelf kan doen zonder iemand ervoor te betalen. Het spreekt echter voor zich dat je nog veel verder kan gaan wanneer je hiervoor een specialist betaalt.

Ook wij helpen ondernemers met het verbeteren van hun ranking in de Google zoekresultaten, zowel met betalende advertenties via Google Adwords, als het uitvoeren van SEO op je website. Contacteer ons voor meer informatie!

Als je hier iets aan gehad hebt, zou ik het super vinden als je dit even kon delen met je vrienden via de Facebook- en Twitter-knoppen hieronder.

In geval van vragen mag je me altijd persoonlijk contacteren via alexander.vuylsteke@yools.be.

--

--

Alexander Vuylsteke
Grow With the Flow

Seasoned entrepreneur who co-founds and advises start-ups and scale-ups. Strives to build effective organizations with positive impact beyond economic return.