SEO deel 2: Hoe gaan wij om met zoekmachines?

Alexander Vuylsteke
Grow With the Flow
Published in
4 min readOct 28, 2013

In mijn vorige blog over SEO had ik het al eens aangekondigd: vandaag zal ik het hebben
over hoe internetgebruikers omgaan met zoekmachines en zoektermen. Het begin van het resultaat ligt uiteindelijk bij… JOU! Jijzelf bent namelijk op zoek naar iets op het internet en jij zal dus het hele zoekproces in gang zetten.

Drie soorten zoekopdrachten

Is het je al eens opgevallen dat als je iets zoekt, dat je dat kunt doen op verschillende manieren, afhankelijk van wat je wil weten? Moz hakt onze zoekopdrachten in drie grote stukken:

  • Actie-opdrachten: Je bent actief op zoek naar informatie over bijvoorbeeld het aankopen van een fiets of het bekijken van een filmpje.
  • Kennis-opdrachten: je zoekt iets online met het doel om iets te weten te komen over een bepaald onderwerp, zoals de openingstijden van je favoriete sushi restaurant in Brussel-centrum.
  • Navigatie-opdrachten: je bent op zoek naar een bepaalde bestemming online. Bijvoorbeeld bepaalde sociale media kanalen, waardoor het doel is uit te komen op een site zoals Twitter of Facebook.

De taak van de desbetreffende zoekmachine is om ervoor te zorgen dat de zoekresultaten die weergegeven worden relevant zijn en dat de belangrijkste resultaten bovenaan staan.

“As marketers, the Internet as a whole and search, specifically, are undoubtedly one of the best and most important ways to reach consumers and build a business, no matter the size, reach, or focus.” — Moz.com

Empathie voor je doelpubliek

Ik hoef je niet te vertellen dat het internet dé manier is om tegenwoordig je (toekomstige) klanten te bereiken. Wat je minder zou verwachten is dat empathie voor je doelpubliek (oftewel je kunnen inleven in je potentiële klant) een gouden eigenschap is. Als je dus de trotse eigenaar bent van een website, is het niet alleen van belang om te weten hoe SEO werkt, maar ook hoe je doelpubliek denkt! Je moet weten hoe jouw potentiële klant omgaat met een bepaalde zoekmachine. Als je namelijk de motivatie en de handelingen van deze internetgebruikers kunt analyseren, dan kun je beter op je potentiële klant inspelen!

Een voorbeeld ter verduidelijking: Je hebt net een website laten maken voor je nieuwe nagelstudio in Leuven. Op je website zal je bepaalde termen vaker moeten verwerken dan anderen. Welke? Dat hangt af van welke woorden je potentiële klant zal gebruiken om naar jouw nagelstudio te zoeken. Ga dus in de schoenen van je klant staan en vraag jezelf af: “Als ik mijn nagels wil laten verzorgen, welke woorden zou ik dan intypen in een zoekmachine?” Men zou bijvoorbeeld kunnen zoeken op de woorden: nagelstudio Leuven, gelnagels, handmassage, goedkope nagelstudio, etc. Zijn de woorden waar je aan denkt van toepassing op jouw kersverse nagelstudio? Dan zijn dit de keywords die je regelmatig zal moeten laten terugkeren op de verschillende pagina’s van je website! Zo vergroot je de kans dat je website gevonden wordt.

OPGELET! Pas echter wel op voor keyword stuffing!

Acht stappen in het zoekproces

Ondanks het feit dat het gebruik van zoekmachines met de jaren is geëvolueerd, blijft de basis toch min of meer hetzelfde. Een zoekproces bestaat uit acht verschillende stappen:

  • Stap 1: Je hebt nood aan een antwoord op een bepaalde vraag, je bent op zoek naar de oplossing voor een probleem, of je wil gewoon wat informatie verzamelen.
  • Stap 2: Deze “nood” aan informatie ga je formuleren in een reeks zoekwoorden of zinnen met specifieke termen. Dit heet een zoekopdracht.
  • Stap 3: Nu ga je deze zoekopdracht in een zoekmachine invoeren, bijvoorbeeld Google.
  • Stap 4: Je bekijkt de zoekresultaten en kijkt of er iets relevants tussen zit voor jou.
  • Stap 5: Je klikt op één van de resultaten.
  • Stap 6: Je scant de webpagina voor een antwoord op jouw zoekopdracht.
  • Stap 7: Als je niet tevreden bent, ga je terug naar de vorige pagina met de zoekresultaten en klik je op een andere link. Of…
  • Stap 8: Je voert een nieuwe zoekopdracht in.

Verloopt jouw zoekproces ook zo? Het lijkt heel logisch, maar het is belangrijk om bij stil te staan als je erachter wil komen hoe jouw potentiële klant op zoek gaat naar jouw product. Je moet hier immers op in kunnen spelen. Toch gek eigenlijk dat dit allemaal begint met het intypen van een paar kleine woordjes in een rechthoekig vakje…

Wist je trouwens dat…

… de allereerste zoekmachine die bestond “Archie” heette? Archie ontstond in 1990.

… Facebook de nummer één Google zoekopdracht was in 2012? Gevolgd door YouTube en (jawel) Google zélf!

… zoekopdrachten een enorme impact hebben op online en offline economische activiteiten?

… Google later is opgericht dan Bing en Yahoo? En toch is het de meest succesvolle zoekmachine!

… bovenaan staan in de zoekresultaten niet alleen zorgt voor meer internetverkeer van en naar jouw website, maar dat je ook betrouwbaarder en belangrijker overkomt op de bezoeker?

Wat nu?

Weer wat om over na te denken! Onthoud goed: kennis over SEO brengt je een heel eind op weg, maar houd altijd in je achterhoofd hoe een zoekproces werkt, hoe je toekomstige klant daarmee omgaat en werk dan je strategie uit! Wil je weten hoe belangrijk zoekmachine marketing is? Lees het dan snel in SEO deel 3: Waarom is zoekmarketing zo belangrijk?

--

--

Alexander Vuylsteke
Grow With the Flow

Seasoned entrepreneur who co-founds and advises start-ups and scale-ups. Strives to build effective organizations with positive impact beyond economic return.