SEO deel 3: Waarom is zoekmachinemarketing zo belangrijk?

Alexander Vuylsteke
Grow With the Flow
Published in
5 min readNov 22, 2013

Waarom zou je tijd en geld in een zoekmachine stoppen die niet eens uit zichzelf alle informatie kan vinden? Een zoekmachine die alleen maar werkt als websites bepaalde regeltjes volgen om hoger geplaatst te worden in de zoekresultaten? Met andere woorden: een zoekmachine die jouw hulp nodig heeft om zijn werk te doen? Iedereen met een beetje logica zou een zoekmachine maken die het hele internet door kan kruipen en alle websites begrijpt. Hoe complex ook: zo’n zoekmachine zal de belangrijkste en relevantste resultaten boeken. Anders dan een zoekmachine die nog geoptimaliseerd moet worden.

Dit is het meest gebruikte argument tegen SEO. Dames en heren, ik heb nieuws voor jullie: zo simpel ligt het niet! Als alles zo simpel was, dan zat ik hier nu niet achter mijn scherm een blogartikel uit mijn duim te zuigen…

Tekortkomingen zoekmachine technologie

Zoekmachines werken allemaal op ongeveer dezelfde manier. Toch is de moderne technologie verre van optimaal. Er zijn heel wat tekortkomingen van zoekmachine technologie. Ik zal je niet vervelen met oninteressante termen, maar dit zijn de grootste gebreken:

1) Een spin is slim, maar geen genie

In mijn eerste SEO-blog heb ik zoekmachines vergeleken met kleine spinnetjes die door middel van speciale software programma’s het web doorkruipen om alle bereikbare documenten en websites op te sporen en te indexeren. Prachtig systeem! Maar die zogenaamde spinnetjes kunnen helaas niet alle online content bereiken. Moet je bijvoorbeeld eerst een formulier invullen vooraleer je de volgende pagina kunt zien? Dan zal een zoekmachine de content achter dit formulier never-nooit vinden. Dit geldt ook voor alles wat geen tekst is. Neem bijvoorbeeld een foto van jou en je spiksplinternieuwe auto. Een mens beschrijft dit als een mooie, rode en comfortabele auto met allerlei kenmerken waarover ik als auto-leek uiteraard niets ken. Maar zonder een gepaste beschrijving bij deze foto zal een zoekmachine deze automatisch links laten liggen.

2) Schootcomputers en opslagapparaatjes

Zoekmachines zijn geen ontcijfermachines. Het gebeurt wel eens dat er op een website woordenschat wordt gebruikt die niet op de minste manier overeenkomt met woorden waarop de gemiddelde zoekmachine gebruiker zoekt. Zoals ik aangaf in mijn vorige blog, is het van groot belang om in de schoenen van je doelpubliek te gaan staan en je af te vragen welke zoektermen zij ingeven in Google als ze op zoek zijn naar iets. De website van een computerwinkel die zijn product promoot onder de term van schootcomputer of een UBS-stick een opslagapparaatje noemt, zal weinig succes hebben bij Google, Bing, Yahoo of één van de andere talloze zoekmachines die vandaag de dag bestaan. Zoekmachines hebben nou eenmaal niet de intelligentie om te weten dat een laptop en een schootcomputer identiek hetzelfde product zijn. En geef nou toe: wie geeft er als zoekterm schootcomputer in?

3) To duplicate or not to duplicate?

Stel, je hebt een webshop met honderd soorten laptops. Elk van deze laptops heeft een eigen pagina. Het is niet gemakkelijk om voor elk van die honderd pagina’s een originele tekst te schrijven. Daarom zullen er veel overeenkomsten zijn. Het nadeel hiervan is dat een zoekmachine deze pagina’s dan niet apart indexeert. Ze worden simpelweg niet herkend als verschillende pagina’s! Daarom lijkt namelijk niet de moeite waard om honderd dezelfde pagina’s afzonderlijk onder elkaar in de zoekresultaten weer te geven. Met als gevolg dat een groot aantal niet in de lijst zal verschijnen. Dus wat dan wel doen? Ook al zijn de producten of items bijna hetzelfde: probeer de content van elke pagina zo uniek mogelijk te maken. Anders loop je het risico dat ze onopgemerkt blijven. Origineel zijn is dus de boodschap!

De wondere wereld van zoekmachinemarketing

Om deze redenen, en nog zoveel meer, is het belangrijk om jouw website te promoten. Je bent ondertussen al bekend met SEO. Maar het gaat nog breder. Naast SEO is er ook nog Search Engine Marketing (SEM). Oftewel: zoekmachinemarketing. SEM is een “must have” voor elk bedrijf. SEO kan gezien worden als een onderdeel van SEM, maar SEM op zichzelf heeft ook een aparte functie. Het is een vorm van internetmarketing waarbij websites gepromoot worden om beter en meer op te vallen in de zoekresultaten. Zo bereik je dus heel wat potentiële klanten die al naar jou op zoek zijn. Dit kan gedaan worden door SEO toe te passen én (betalende) advertenties te plaatsen. Het gaat hier dan vooral om de betalende tekst advertenties die bovenaan en aan de zijkant van de zoekmachines zoekresultaten te zien zijn. Dit zijn Pay Per Click advertenties, waarbij je betaalt voor elke persoon die jouw website bezoekt door op jouw advertentie te klikken.

Je kunt zo’n advertentie opstellen aan de hand van bepaalde keywords waarop je gevonden wil worden. Als iemand dan op deze gekozen zoektermen zoekt, dan komt jouw advertentie aan de zij- of bovenkant bij de zoekresultaten te staan. Gezien het feit dat de papieren Gouden Gids-tijden zo goed als voorbij zijn, beginnen de meeste personen aan hun zoektocht op Google, Bing, of Yahoo. En hoe meer mensen dit doen, hoe belangrijker zoekmachinemarketing wordt. Één van de manieren om dit te doen, is door bijvoorbeeld Google AdWords te gebruiken.

Er was eens een boom in het bos…

“Kan ik niet gewoon een website laten maken met inhoud en veel pagina’s en dan gewoon afwachten tot mijn website hogerop komt in de zoekmachines?” Natuurlijk kan dat! Verwacht alleen geen hele meute bezoekers op jouw website. Hoe prachtig je website er ook uitziet: het zal je niet lukken. Zoekmachines kunnen alleen maar web content promoten dat al populair is, maar ze kunnen deze populariteit niet creëren. Alleen mensen kunnen dit. Wij kunnen dingen ontdekken, delen en er naar linken. Wij kunnen websites promoten. Wij kunnen ervoor zorgen dat een website de aandacht trekt van zoekmachines. Of je nu in zoekmachinemarketing gelooft of niet: als je online een plaatsje in de spotlight wilt bemachtigen, dan zal je er toch aan moeten geloven. Heb je ooit al van de uitdrukking gehoord: “Als een boom in een bos omvalt en er is niemand in de buurt om het te horen, maakt het dan geluid?” Als niemand weet dat jij een website hebt… is die website er dan wel? Of, anders gezegd: als jij je website niet promoot en optimaliseert, en niemand linkt naar de inhoud van jouw website, dan zullen zoekmachines de website links laten liggen. En dát is waarom zoekmachinemarketing zo belangrijk is!

--

--

Alexander Vuylsteke
Grow With the Flow

Seasoned entrepreneur who co-founds and advises start-ups and scale-ups. Strives to build effective organizations with positive impact beyond economic return.