Ada Lovelace

Idil
Developer Community

--

Ilk bilgisayar programlamacisi Augusta Ada Byron 1815'in sonlarında, Londra’da doğdu.Pratikte babasını hiç tanımamış olan, Ada her zaman babasının yaratıcılığına ve eserlerine hayranlık duymuştur.

Muhafazakar olarak temsil edilen annesi Barones Wentworth, Lord Byron’dan ve temsil ettiği değerlerden ziyade matematik,astronomi,mantık,fizik gibi pozitif bilimlerle kızını yetiştirmeyi hedefliyordu.Ada her ne kadar sayılarla sahaneler yaratabilse de zihninin bir kısmında her zaman şiir ve kelimelerin büyüsü vardı.Edebiyat ve bilimin bu eşsiz karışımıyla, Ada kendi düşünme biçimine “şairane bilim” ismini verdi ve bilime cagdaslarindan çok farklı yaklasabildi.

Bir yılı aşkın süre yatalak kalmasına sebep olan bir hastalıkla boğuşurken Ada ornitolojiye ilgi sarmış ve uçmasını sağlayabilecek kanatlar geliştirmek üzere çalışmıştır.Çalışmaları,fikirleri,bulguları ve bir takım ilisturasyonlar içeren Flyology kitabını kaleme almıştır.Bu süreçte kendisinin yaklaşık 16 yaşında olması hayranlık uyandıran bir diğer özelliği.Daha sonra kumarda kazanmak için matematiksel bir algoritma yaratmayı denedi. Ada’nin talihsizliğine, ve rakiplerinin şansına, geliştirdiği bu algoritma başarısız olmuştu ve zaman ilerledikçe kendisini büyük bir borcun içinde buldu.

Ada, on dokuz yaşında William King’le evlenerek Lovelace kontesi oldu.
Ada gösterdiği umutverici zeka ile Charles Dickens tan Michael Faraday e kadar çeşitli entellektüellerle dostluklar kurdu.Bu dostluklardan biri bilgisayarın babası kabul edilen Charles Babbage’di. Babbage insan beyninin kapasitesinin ötesinde hesaplamalar yapabilecek bir “analitik makine” yaratmak istiyordu. Babbage farkında olmadan tarihteki ilk bilgisayarı oluşturmak üzerine çalışıyordu.

Bildiğiniz üzere bilgisayarlar programla çalışır ve programın oluşması için bir programciya ihtiyaç vardır.İşte Ada tam burada devreye girerek hayalgucunu,kelimelerin kudretini,ve analitik yeteneklerini kullanarak ilk algoritma olarak kabul edilen emirler dizinini yazadı.Ada notlarına o zamana dek üstüne dusulmemis konseptlerden bahsediyordu ki böylelikle bilgisayarın icadını bir asır erkene çekti.

Ada doğru komutlarla Babbage’in makinesinin matematiksel işlemlerden resim çizmeye her işi yapabileceğine inanıyordu.Böylelikle yapay zeka konseptinede ilk kapıyı açmış oldu.Fakat ekonomik sorunlar analitik makinenin üretiminin önüne geçtiğinden Ada teorilerini deneme fırsatı elde edemedi.

Babbage’ın notlarında bıraktığı açıklamalardan yola çıkılarak proje daha ileri tarihlerde tekrar yürürlüğe konuldu ve makine kusursuz bir şekilde çalıştı.

Ada şairane algoritmalar üzerine yazdığı tüm notları yayımladığında, sırf kadın olduğu için sansürlenme korkusuyla kitabı sadece isminin baş harfleriyle yayımlamıştı. Ölümünden ancak 100 yıl sonra notları kendi ismiyle yayımlanabildi, bu âna dek onun analitik makinenin yazılımını yaratan ilk kişi olduğu bilinmiyordu.

Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı , Ada’nin dönemine göre ne kadar ileride olduğunu göstermek adına 1980 yılında Ada adında özel bir programlama dili yarattı.

--

--