24 Saati Daha Verimli Kullanmak

Ömer Eren Ertin
Guler Legacy Blog
Published in
2 min readFeb 22, 2018

Bir yandan ödevler, sınavlar, antrenmanlar ve müsabakalar, diğer yandan dinlenme ihtiyacı ve sosyal hayat… Sporcu-öğrenciler bu alanların hepsinde verimli olmak istiyor ama zamanını ayarlama konusunda zorluk çekiyor. Bu sebeple ya bazı alanlardan fedakarlık yapıyor ya da bu alanların tamamında aktif olmaya çalışıp hiçbirinde verimli olamıyorlar. Özenle oluşturulmuş bir zaman planlamasıyla yirmi dört saati çok daha verimli kullanmak mümkün.

Günlük program oluşturmaya başlamadan önce, yapılacakları listelemek detayları atlamamayı sağlar. Ödev yapmak, ders çalışmak gibi görevlerinizin dışında; antrenmanlarınızı ve dışarıda olacağınız zamanları da yazmanız, programınızı daha faydalı bir şekilde oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Eğer programlı çalışma gibi bir düzene alışık değilseniz, başlangıçta ayak uydurma konusunda zorluk çekmeniz çok normaldir. Ancak planlı hareket ettikçe, bu çalışma sistemi zamanla sizin için alışkanlık haline gelecektir. Uygulamakta güçlük çekiyor olsanız dahi bu çalışma sisteminin size iyi geldiğini düşünüyorsanız, pes etmeyin.

Yapacaklarınızı günün saatlerine rastgele dağıtmamalısınız, ne zaman enerjinizin daha yüksek olacağını veya dinlenmeye ihtiyaç duyacağınızı düşünerek programınızı oluşturun. Başlangıçta, zorlayıcı görevlerinize öncelik verin. Zamanla kendi verimli zamanlarınızı daha iyi kavrayacak ve ideal düzeninizi bulacaksınız. Böylece mental ve fiziksel açıdan sizi yoracak aktivitelerinizi günün hangi bölümüne koymanız gerektiğini de fark edeceksiniz.

Günlük plan oluşturulurken esneklik çok önemlidir. Hiçbir işe ucu ucuna yetişecek süreler vermeyin. Kendinizi sıkıştırırsanız stresle de başa çıkmanız gerekebilir. Bu sebeple programınızda işlere geniş zamanlar verin. Eğer işinizi planladığınızdan erken bitirirseniz aradaki zamanı dinlenmek için kullanıp kendinizi ödüllendirebilir veya programınızdaki saatleri revize edebilirsiniz. İşlerinizin dışında, kendinize dinlemek için de zamanlar ayırmayı ihmal etmeyin.

Dış etkenlerin programınızı engellemesine izin vermeyin. Bitirmek durumunda olduğunuz işleriniz varken, arkadaşlarınızdan gelen bir davete evet deme zorunluluğu hissetmeyin. Hayır demek ayıp veya kırıcı bir şey değildir.

--

--