Mükemmelliğin Yolu Nereden Geçmez?

Simru Kavak
Guler Legacy Blog
Published in
2 min readFeb 14, 2018

Kendinizi sık sık eleştiriyor, zorluyorlar, beklentilerinizi ve hedeflerinizi her zaman en yüksekte tutuyor ve hata yaptığınız durumda tükenmişlik hissi yaşıyorsanız, mükemmeliyetçiliğin sizi çevreleyen kalın duvarları arasında sıkışmış olabilirsiniz. Ancak güzel bir haberim var, bu konuda yalnız değilsiniz ve bu duvarların arasından çıkmak tamamen sizin elinizde. Pek çok sporcu hayatlarının belirli bir döneminde de olsa mükemmeliyetçi tutumları nedeniyle farkında olmadan performanslarını baskılıyor ve içinde tıkanıp kaldıkları bir döngüye giriyorlar.

Sporcularda en sık rastladığımız durumlardan biri de zaman zaman kendilerine olması gerekenden fazla yüklenmeleri. Aileleri de kaygılandıran, “mükemmeliyetçilik” olarak karşımıza çıkan bu durum aslında en büyük performans kısıtlayıcılarınızdan biri.

Mükemmeliyetçiliğin olumlu tarafları yok mu, tabi ki var. Bu kişiler diğer sporculara göre etik değerlere ve hedeflerine daha bağlı davranarak daima öğrenme ve gelişme isteğiyle hareket ediyor ve daha zor pes ediyorlar. Ancak mükemmeliyetçilerin performansını yükseltmek bir hayli zor. Çünkü bu kişiler kendi yeteneklerini küçük görmeye daha meyilliler ve başarısız olma korkuları skora ve sonuca fazla odaklanarak stres seviyelerini yükseltmelerine neden olabiliyor. Bu durumda aslında mükemmel olmaya çalışan sporcu en iyi olma yolunda kendini engelliyor. Yani kısaca, mükemmelliğin yolu mükemmeliyetçi davranışlardan geçmeyebiliyor.

  • Kazanma isteğiniz kaygı yaratan bir seviyede mi?
  • Başarısızlık ya da kaybetmek sizin için kabul edilebilir bir durum değil mi?
  • Sınırlarınızın üzerinde çalışmaya kendinizi zorluyorsunuz ve bu yeterli gelmiyor mu?
  • Müsabaka veya yarışma anında hatalı bir davranışınıza takılı mı kalıyorsunuz?

Bu gibi sorulara cevabınız evetse, beklentilerinizi sadeleştirmeniz uzun vadeli performansınız için daha faydalı olabilir. Eğer “her şutu mükemmel atacağım” yerine: “Her şutu isabetli atıp, kendime güven duymaya devam edeceğim” gibi hedefler koyarsanız, üzerinizdeki baskı da azalacak ve performansınızı baskılayan etmenlerden biri devre dışı kalacaktır.

--

--

Simru Kavak
Guler Legacy Blog

Psychologist (M.A) and Project Development Coordinator