Müziğin Sportif Performansa Etkisi

Ömer Eren Ertin
Guler Legacy Blog
Published in
2 min readJan 26, 2018

Günümüzde futbol karşılaşmalarındaki on beş dakikalık devre arasından, basketbol müsabakalarındaki bir dakikalık molalara kadar sporun içerisinde sürekli müzikle karşılaşıyoruz. Hatta basketbolcuların maç öncesi bireysel ısınmaları esnasında kendi kulaklıklarıyla çalıştıklarına bile şahit oluyoruz. Peki müzik sporun bu kadar içindeyken, spor performansımızı arttırmak için müzikten nasıl faydalanabiliriz?

Müziğin uyarıcı ve yatıştırıcı etkileri vardır, bu sayede kalp atışınızı ve nefes hızınızı yükseltebilir veya yavaşlatabilirsiniz. Mücadele için nabzınızı yükseltmeniz gerekirken, sakinlik ve rahat olmak için de düşürmek gerekmektedir.

Müzik, daha uzun süreli çalışmayı mümkün hale getirmekle beraber birbirine benzeyen antrenmanların tekdüze geçmesini engeller. Kondisyon antrenmanı gibi zorlayıcı çalışmaların keyifli geçmesini sağlar. Ayrıca müziğin motivasyona etkisi büyüktür; Michael Phelps

“…kariyerim boyunca mümkün olan son ana kadar kulaklığımı çıkarmadım.”

demiştir. Kendisinin yarışlardan önce dinlediği şarkılardan esinlenerek oluşturulan playlisti aşağıda yer alan linkten dinleyebilirsiniz.

https://open.spotify.com/user/playlistgiants/playlist/14s2duEKAaFThD5MPteVV9

Müzikten en iyi şekilde faydalanmak için, çalışmalarda müziğin temposunu performansla senkronize etmek önerilmektedir. Bu senkronizasyonu, müziğin ritmiyle aksiyonunuzu eşleştirerek sağlayabilirsiniz. Hafif egzersiz yavaş tempolu bir müzikle uyum sağlarken, sert antrenmanlar için yüksek tempolu müzikler idealdir. Şarkıların tempolarını internet sitelerinden öğrenebilir, ihtiyacınıza göre listeler oluşturabilirsiniz. Hatta bireysel antrenmanlarınız için hazır olan özel listelerden de faydalanabilirsiniz. Özellikle bisiklet gibi tekrar edici sporlarda müziği araç olarak kullanmak ve senkronizasyonu sağlamak hem performansı arttıracaktır hem de yorgunluk hissini daha geç duymayı sağlayacaktır.

Ancak müzikle çalışmanın sınırlarını da bilmek gerekir; yeni beceriler öğrenirken veya talimatlar dinlerken müzikten faydalanmaya çalışmak doğru bir davranış olmayacaktır. Gergin ve stresli müsabakalardan önce yüksek tempolu müzikler dinlemek mevcut gerginliği yükseltebilir. Yani, sevdiğiniz şarkı o an sizin için en ideal seçenek olmayabilir. Önemli olan ihtiyacınıza uygun seçimler yapmaktır.

--

--