Digitale tickets voor een leefbare anderhalve-meter-maatschappij

Maarten Bloemers
Blog  - GUTS Tickets
6 min readApr 17, 2020

Nu we denken aan Nederland post-quarantaine, is het zoeken naar manieren om het leven zo snel en beheerst mogelijk terug naar ‘normaal’ te krijgen. GUTS draagt hier graag aan bij.

Onderstaand is grotendeels genomen uit onze inzending naar het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Vooral om mogelijke samenwerkingen met andere partijen te onderzoeken. De uiteindelijke oplossing zal hoe dan ook een samenwerking vereisen, die niet snel genoeg kan worden opgetuigd.

Tevens wil ik benadrukken dat onze organisatie zich zeer bewust is van de privacy problematiek die met een eventuele uitrol van een applicatie aanwezig is. Bij inbreuk op grondrechten is er echter altijd sprake van een afweging; welk belang is groter? Onze volksgezondheid of onze privacy. In dit specifieke geval zijn wij tot het oordeel gekomen dat onze volksgezondheid prevaleert, echter zijn wij van mening dat dit slechts onder strikte voorwaarden het geval is. Ik sta er daarom persoonlijk voor in dat we er alles aan zullen doen om de privacy zoveel mogelijk te waarborgen.

Waar het op neer komt

Als enige in Nederland geeft GUTS volledig digitale tickets (of privileges) uit, waarmee we volledig gecontroleerde en contactloze toegangscontrole op afstand faciliteren. Vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam staat een team van 30 klaar om deze oplossing in een kwestie van uren te leveren aan de overheid, bedrijven en particulieren.

Wij kunnen op zeer korte termijn ons digitaal toegangssysteem uitrollen waardoor openbare ruimtes en winkels de toestroom van personen kunnen monitoren en vervolgens analyseren. Hierdoor kunnen we het risico op besmetting bij alle openbare plekken beheersbaar maken, terwijl deze plekken wel toegankelijk blijven voor publiek. Onze techniek is bewezen stabiel en in staat om grote toestroom van website bezoeken te verwerken.

Probleem: afschaling van isolatie maatregelen brengt risico’s met zich mee voor onvoorspelbare drukte in openbare ruimtes.

Nu hebben winkels en openbare plekken zelf in de hand wie zij toelaten om het risico van besmetting op hun locatie beheersbaar houden. Door de aankomende transitie en afschaling in isolatiemaatregelen zal dit steeds ingewikkelder worden. Bezoekers willen ook meer houvast en bescherming tegen onvoorspelbare drukte op locaties.

Oplossing: een digitaal toegangssysteem dat drukte reguleert in openbare ruimtes.

Personen krijgen een digitale portemonnee waarin privileges (tickets) worden toegewezen of geclaimd. De portemonnee van een gebruiker is dynamisch en verbonden aan een unieke en geverifieerde combinatie van een mobiele telefoon en mobiele telefoonnummer. De privileges zouden bezoeken aan openbare ruimtes kunnen behelzen (bijvoorbeeld winkels, parken, musea).

Door de koppeling met de geverifieerde mobiele telefoon is het mogelijk direct te communiceren met iedere gebruiker op ieder moment. Tevens is het mogelijk om locaties van de telefoontoestellen te monitoren en in kaart te brengen.

Onze tickets hebben ingebouwde GPS functionaliteiten, op 100% geverifieerde toestellen van gebruikers.

Volledige controle & bescherming
Door het registreren van personen en diens privileges kunnen organisaties het bezoek in hun ruimte beheersbaar en voorspelbaar houden. Het is mogelijk de toestroom van bezoekers te reguleren en het risico op besmetting te minimaliseren. Daarnaast bieden organisaties de bezoekers houvast en bescherming tegen onvoorspelbare drukte op hun locatie.

Zo werkt het:

  • Personen registreren zich en krijgen een unieke (niet te vervalsen) digitale portemonnee, welke is gekoppeld aan de combinatie van de mobiele telefoon en het (geverifieerde) 06-nummer.
  • Bezoekers vragen toegang tot een openbare ruimte. Dit kan thuis vanaf de bank of dichtbij een openbare ruimte terwijl ze wachten in de rij.
  • Bezoekers krijgen een digitaal privilege (toegangskaartje) dat geldig is voor een specifieke periode.
  • Deze toegang is afhankelijk van de drukte op dat tijdstip, maar kan ook slimmer ingezet worden door te kijken naar de type persoon (oud/jong, man/vrouw) én mogelijk aangevuld met een goedkeuring vanuit andere applicaties die testen op corona (geen symptomen, etc).
  • Organisaties van openbare ruimtes reguleren de toegang zelf digitaal en kunnen besluiten welke type personen (ouderen bijvoorbeeld) in bepaalde tijdslots toegang krijgen. Dit kan vooraf en ook tijdens de toewijzing van privileges gebeuren.
  • Bezoekers zien welke openbare ruimtes druk en minder druk zijn en krijgen advies over of ze wel of niet langs moeten komen, ook afhankelijk van hun eigen risico profiel.
Timeslots voor openbare plekken met programmeerbare beschikbaarheid en controle.

Uitvoerig getest en klaar voor gebruik
GUTS levert een ticketsysteem dat op grote schaal kaarten beschikbaar stelt voor grote evenementen. Dit systeem is omgezet om de toegang tot alle openbare ruimtes te reguleren in deze tijd van de Coronacrisis. Het systeem werkt al sinds april 2016 en is kortgeleden ook beschikbaar voor dit doeleinde. Omdat het al jaren in productie draait voor dagelijkse evenementen is het uitvoerig getest en bewezen.

De applicatie is binnen 7 dagen in productie te krijgen, in eigen omgeving met eigen logo.

Wij kunnen voor elke gemeente of organisatie de applicatie in productie krijgen binnen zeer korte termijn (7 dagen) op de eigen omgeving, inclusief eigen logo, uitstraling en communicatie. Dit is ook van belang ten aanzien van de tijdelijkheid; verzamelde gegevens ten tijde van deze crisis kunnen eenvoudig verwijderd worden om privacy redenen.

Om dit te illustreren geven wij een voorbeeld van de samenwerking in een Joint Venture in Zuid Korea. Voor deze samenwerking is onze gehele applicatie klaargemaakt om snel gedupliceerd te kunnen worden (met kleine aanpassingen van bijvoorbeeld een logo) in een eigen omgeving. Het zou dus mogelijk zijn om bijvoorbeeld alle gemeenten een eigen ‘versie’ van de applicatie te geven binnen de gestelde periode.

De applicatie is AVG-proof en voldoet aan alle eisen
Onze applicatie is een RESTFUL API en daarmee makkelijk te koppelen met andere systemen. Wij maken gebruik van de allerlaatste technieken en voldoen aan de meest strenge beveiligingscriteria. Dit is voor onze huidige werkzaamheden al een vereiste. Er is vrijwel geen ‘technical debt’ en de gegevens zijn eenvoudig te verwijderen wanneer de maatregelen niet meer nodig zijn.

Constante ontwikkeling, volledige toewijding
De applicatie wordt slimmer door meer gebruik en samenwerking met andere applicaties.

In de uitrol zorgen we dat het systeem zichzelf continu verbetert. Denk aan:

  • Verbeteren inschatting van risico op besmetting door eigen data. Oa. door het aantal contacten binnen een publieke ruimte in te schatten met informatie over de locaties die verkregen wordt door de organisaties van die openbare ruimtes. (Aantal m2, looproutes, etcetera.)
  • Verbeteren inschatting van risico op besmetting door gegevens andere applicaties. Oa. door te koppelen met applicaties zoals Luscii/OLVG app waarin duidelijk wordt waar de personen vooral hun besmetting hebben opgelopen.
  • Identificeren van hotspots van besmettingsgevaar en analyseren wat de voornaamste redenen zijn waardoor die hotspots ontstaan. Door data van de bezoekers (vanuit onze applicatie) te koppelen met gegevens wanneer iemand een besmetting heeft opgelopen kunnen we achterhalen wat wel en wat niet een risicovolle ruimte is. Worden mensen bijvoorbeeld veel besmet in een supermarkt of juist in een park? En op welke tijdstippen worden zij vooral besmet?
  • Verbeteren regulering van bezoekers door op basis van de risicoprofielen die ontstaan mensen meer en minder toegang te verlenen tot bepaalde plekken. Hierbij kunnen we ook de ontwikkeling van bepaalde regio’s (gemeenten, wijken, etc) meenemen in het model zodat bijvoorbeeld in Brabant de winkels een strenger beleid moeten voeren dan in Friesland waar het risico op besmetting lager ligt.

Ready to go
Ons team bestaat uit meer dan 30 personen, waarvan 24 full time en het volledige team werkt vanuit het kantoor in Amsterdam. Het systeem is inzetbaar op ieder denkbare locatie en er is — met een kleine aanpassing — in real-time te volgen waar tickethouders zijn. We weten dat we een uitkomst kunnen bieden gedurende de transitieperiode met bewezen techniek die per direct inzetbaar is.

Voor samenwerkingen, suggesties of opmerkingen zijn wij te bereiken via hello@guts.tickets

--

--