Hacettepe-Mid Sweden Üniversitesi İşbirliği ile Nesnelerin İnterneti Güvenli!

Nesnelerin İnterneti (IoT), akıllı ev sistemleri, akıllı şehirler, akıllı endüstriyel sistemler, vb. gibi uygulamaları ile günlük hayatımızın birer parçası olmaktadırlar. Nesnelerin İnterneti ve teknolojilerinin gelişmesi ile bu nesneleri hedef alan saldırılar da artmaktadır. Son yıllarda, IoT cihazlarında bulunan bir zafiyetten faydalanan Mirai botu ve varyantları milyonlarca cihazı etkilemiştir. Dolayısıyla, IoT cihazları bu tür saldırılara karşı korumak, koruyamadığımız durumlarda bu saldırıları tespit etmek ve önlemek önem arzetmektedir. Saldırı tespit sistemleri, yapılan saldırıları tespit etmesi ve harekete geçmesi ile güvenlik zincirinin önemli halkalarından birisidir. Bu proje ile bu tür cihazlara ve ağlara uygun saldırı tespit sistemlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Nesnelerin İnterneti her geçen gün daha fazla endüstride kullanılmaktadır. Endüstiyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) olarak adlandırılan, sanayide kullanılan makine ve cihazları birbirine bağlayan bu teknoloji, dijital fabrikalar, vb. gibi üretim ve sanayide önemli birçok yeniliği beraberinde getirmektedir. Bu proje ile Endüstriyel Nesnelerin İnterneti’nin güvenliğinin geliştirilmesi konusunda Mid Sweden Üniversitesi ile ortak çalışmalar yürütülmektedir. İsveç STINT kurumu tarafından desteklenen bu proje ile Hacettepe Üniversitesi ile Mid Sweden Üniversitesi arasında bir işbirliği başlatılmış ve karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilmiştir. Mid Sweden ekibi, özellikle Endüstriyel Nesnelerin İnterneti ve uygulamaları konularında uzmanlığa sahip iken; Hacettepe Üniversitesi WISE Laboratuvarı, siber güvenlik ve yapay zekâ tabanlı yaklaşımlar ile akıllı güvenlik çözümlerinin geliştirilmesi konusunda önemli bir tecrübeye sahiptir.

Hacettepe Üniversitesi ekibi, Doç. Dr. Sevil Şen liderliğinde, doktora öğrencileri Emre Aydoğan ve Arş. Gör. Selim Yılmaz’dan oluşmaktadır. Mid Sweden Üniversitesi ekibi ise, Dr. İsmail Butun yürütücülüğünde kıdemli araştırmacılardan oluşmaktadır: Dr. Stefan Forsström ve Prof. Dr. Mikael Gidlund. Bu proje ile doğal evrim mekanizmasından esinlenen evrimsel hesaplama yöntemleri kullanılarak, IIoT’e karşı saldırıları tespit eden bir sistem geliştirilmiştir. Geliştirilen saldırı tespit sisteminin merkezi bir noktaya yerleştirilmesi ile kaynak açısından da bu tür ağlara uygun bir güvenlik çözümü sunulmuştur. İlgili çalışma, bu sene 15.si düzenlenen IEEE International Workshop on Factory Communication Systems çalıştayında sunulmuştur.

İlgili yayın ve daha fazla bilgi için:
https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/8758024
https://wise.cs.hacettepe.edu.tr/projects/detecting-intrusions/

--

--