Afvalvrij shoppen op de markt

Haagse Handen
Haagse Handen
Published in
5 min readMay 31, 2021

8 tips van een Plastic Ridder

Het is de Week Zonder Afval (maandag 31 mei tot en met zondag 6 juni 2021). De uitdaging: zo min mogelijk afval weggooien. Daarom organiseert afvalaanpakker en Plastic Ridder Michiel van Zuijlen ‘Zero Waste-wandelingen’ over de Haagse Markt. Zijn wandeltours zitten al helemaal vol, daarom deelt Michiel graag zijn tips met Haagse Handen. Michiel: “Neem daarvoor altijd naast je boodschappenlijst, telefoon en portemonnee ook je eigen verpakkingen mee!”

Tekst: Michiel van Zuijlen en Timo Meester
Beeld: Emmy de Graaf, Fleur Beemster en Valerie Kuypers

Michiel gooit afval weg, iets dat hij probeert te voorkomen tijdens de Week Zonder Afval. Foto: Valerie Kuypers

Michiel: “Doe er je voordeel mee; alle beetjes helpen. Of zoals zero waste-chef Anne-Marie Bonneau zegt: ‘We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly’” Vrij vertaald: we hebben geen handjevol mensen nodig die helemaal geen afval produceren, maar miljoenen mensen die minder afval produceren.

“We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly”

Tip 1: Plan je weekmenu

Volgens Michiel is het belangrijk dat je van tevoren goed bedenkt wat je wilt kopen op de markt. Het helpt als je weet welke maaltijden je de daaropvolgende dagen kookt. Michiel: “En welke verpakkingsmiddelen je daarvoor mee moet nemen.” Groot, klein, waterdicht? Een zakje, een bakje of toch een oude krant? Plannen zorgt er ook voor dat je minder snel dingen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt (en uiteindelijk in de afvalbak belanden).

Tip 2: Neem extra zakjes mee

“Er wachten vaak leuke verrassing op de markt”, zegt Michiel. “Neem altijd een extra zakje — of bakje — mee. Michiel raadt een katoenen tas aan. “Die je tegenwoordig bij vele evenementen en door winkels worden aangeboden. Voordeel van deze tassen is dat als er bijvoorbeeld een tomaat of een druif knapt je de tas makkelijk kan kan wassen en drogen. De gedroogde tomatenzaden kun je zelf weer inzaaien.”

Vlees- en viswaren moeten door de winkelier verpakt worden vanwege de hygiëne. Foto: Emmy de Graaf

Tip 3: Schone verpakkingen

“Zorg dat jouw eigen bakjes en zakjes die je laat vullen met bijvoorbeeld kruiden, noten, feta of taugé schoon zijn.” Ook hier geldt: schoon, doen we toch gewoon? Michiel benadrukt dat vlees- en viswaren volgens de warenwet door de winkelier in plastic verpakt moeten worden vanwege de hygiëne.

Tip 4: Appels en peren vergelijken

Michiel raadt aan eerst een rondje langs de voedselkramen te lopen voordat je iets koopt. “Er zijn soms behoorlijke prijs — en kwaliteitsverschillen! Als je afvalvrij wil shoppen ga je bewuster nadenken wat je voor welke prijs wil hebben. Je moet meer zoekwerk doen op internet, je moet soms omfietsen. Zo wandel ik ook eerst een rondje over de markt om prijzen te vergelijken.”

Op de markt staan veel kramen die vergelijkbare producten verkopen. Michiel: “Er zijn soms behoorlijke prijs — en kwaliteitsverschillen!” Foto: Emmy de Graaf

Tip 5: Direct duidelijk

“Maak direct aan de verkoper (met een glimlach 😊) duidelijk dat je een tas meegenomen hebt. Ze hoeven geen moeite te doen een tasje voor je van de tros te ritsen.”

Maak de verkoper duidelijk dat je de plastic tasjes niet nodig hebt. Foto: Fleur Beemster

Tip 6: Zelf marktbakjes legen

Volgens Michiel staan veel kramen vol met bakken groenten en fruit voor 1 euro. “Vaak heb ik mijn kleingeld paraat en pak zelf de bakjes. Vervolgens leeg ik de inhoud voorzichtig in mijn tas. De bakjes zijn van de marktkraam, vaak plastic teiltjes of roestvrijstalen bakjes. Die vult ze weer voor de volgende koper.”

Dit soort bakjes leeg je gemakkelijk in een zelf meegebrachte tas. Foto: Fleur Beemster

Tip 7: Einde dag, sla je slag

“Zeker op regenachtige dagen ruimen een aantal kramen al rond 16 uur op. Vaak gaan bakjes dan voor de helft van de prijs weg. Voor wie bijvoorbeeld graag een grote pan verse soep maakt en een vriezer heeft: sla op dit soort middagen je slag!” De verse producten die niet verkocht worden belanden anders in de afvalbak. Sommige marktkramen (maar ook bijvoorbeeld supermarkten, restaurants en bakkers) bieden hun overgebleven versproducten ook aan via de app Too Good to Go.

“Vaak gaan bakjes aan het einde van de dag voor de helft van de prijs weg”

Tip 8: Kies getatoeëerde producten

Natuurlijk is het fijn als anderen het ons makkelijker maken om met minder verpakkingsmateriaal thuis te komen. Michiel: “Gelukkig zien we steeds vaker op de markt en in supermarkten groenten en fruit met een een “bio-tattoo”. In plaats van een plastic verpakking of een sticker voorziet een speciale lasermachine groenten en fruit van een bio-logo. Een Nederlandse uitvinding uit 2017 trouwens, van een slimme gast van een groothandel in biologisch fruit. Deze tattoo heeft geen invloed op de smaak of houdbaarheid van de groenten en fruit, maar scheelt heel veel stickers of verpakking.”

In deze video wordt meer uitgelegd over de bio-tattoo. Video: Eosta

Zero Waste-wandelingen

Door het hele land door worden Zero Waste-wandelingen georganiseerd vanwege de Week Zonder Afval. Samen met de landelijke organisatie Zero Waste Nederland organiseren vrijwilligers overal in Nederland wandelingen langs winkels en plekken waar je als consument zo plasticloos mogelijk boodschappen kan doen. Buiten de Week Zonder Afval om interesse in een Zero Waste-wandeling met Michiel? Stuur Michiel dan een e-mail.

Heb jij spullen waar je vanaf wil zonder ze weg te gooien? Haagse Handen deelde eerder dit jaar een aantal tips.

--

--

Haagse Handen
Haagse Handen

Written by Haagse Handen

Trots op alle Hagenaren die Den Haag schoon houden. Hun verhalen lees je hier.