Duinwachters Bart en Joeri op onderwatersurveillance in de duinen
Duinwachter Leo over de onderwatersurveillance van zijn collega’s Bart en Joeri.
Duinwachters Bart Habraken en Joeri Uilenreef maken dagelijks net als ik prachtige dingen mee in de Haagse duinen, maar de onderwatersurveillance was wel een heel bijzondere ervaring voor deze nieuwe duinwachters.
Dunea staat regionaal bekend als drinkwaterbedrijf, maar wat veel mensen niet weten is dat Dunea ook natuurbeheerder is en maar liefst twaalf duinwachters in dienst heeft. Bart en Joeri zijn sinds 2018 duinwachter bij Dunea. In de prachtige duingebieden Meijdendel, Solleveld en Berkheide houden zij zich bezig met toezicht, beheer en educatie.
Waterzuivering
Om betrouwbaar en lekker drinkwater te maken heeft Dunea de duinen nodig als waterfilter. Het voorgefilterde water wordt vanuit de Afgedamde Maas in Bergambacht door kilometers lange buizen naar bijvoorbeeld natuurgebied Solleveld in Monster gepompt. Hier wordt het water in duinmeren, in vaktermen ‘infiltratieplassen’, opgevangen. Het water zakt vervolgens door het duinzand heen, waarna het in een van de pompstations gefilterd wordt tot drinkwater.
Kwaliteitscheck
Om drinkwater te maken is het belangrijk dat het water in de duinmeren van hoge kwaliteit is. Hoe kom je er achter dat de kwaliteit van het water goed is? Uiteraard door het dagelijks testen van het water gedurende het productieproces, maar dat alleen is niet genoeg.
Joeri: ,,Wij duinwachters controleren dagelijks het water van de duinmeren vanaf de kant of uit een bootje, maar ook vanuit het water. Eén keer per jaar springen wij letterlijk de duinmeertjes in met een duikbril en snorkel om de waterplanten te inventariseren. Zo hebben wij samen met Dunea’s ecologen Miriam en Harrie onlangs twee dagen in de duinmeertjes van Solleveld gesnorkeld en de macrofauna geïnventariseerd.”
Onderwaterschrijfborden
Bart vult aan: ,,Tijdens deze twee snorkeldagen hebben wij vele uren in de plassen gelegen. Dit was niet niks met dat koude water en het was een behoorlijk klus met al die grote duinmeren.’’ Om alle waterplanten in die meren te noteren maakten ze gebruik van speciale onderwaterschijfborden. ,,Dit vroeg om veel nauwkeurigheid. Onze kennis van de waterplanten werd flink op de proef gesteld. Omdat dit voor ons de eerste keer was, was het in het begin best moeilijk om alle planten te herkennen en te benoemen. In de loop van de twee dagen ging het steeds beter en zagen we zelfs met een duikbril vol water welke planten er groeien. Deze toffe werkervaring heeft ons veel geleerd en wij hopen dan ook weer snel opnieuw in de plassen te duiken met onze snorkel!”
Onderzoek duinmeren
De infiltratieplassen vallen onder Europese wetgeving als het gaat om de biologische en chemische kwaliteit: de Kader Richtlijn Water (KRW). Een aspect van die biologische kwaliteit betreft de ondergedoken waterplanten. In de eerste plaats moeten ze er zijn en daarnaast moet er een minimaal aantal soorten worden aangetroffen.
Volgens de landelijke methodiek wordt het onderzoek uitgevoerd met een plantenharkje. De praktijk wijst uit dat er dan wel eens soorten worden gemist. Om toch te weten hoe het precies zit, is het nodig om de plons in het water te doen. Al snorkelend en afhankelijk van de diepte van de plas duikend is een beter inzicht te krijgen in de soortensamenstelling van de infiltratieplassen.
Wil jij meer weten over het dagelijks werk van de duinwachter Joeri, volg hem dan op instagram! @Duinwachter_joeri