Duurzaam wonen in ieder huis

Haagse Handen
Haagse Handen
Published in
4 min readMay 29, 2019

Bewoners Vruchtenbuurt zetten zich in voor duurzame warmte.

Tiny Bergman verduurzaamt haar jaren 30-woning.

Of je nu zelf een huis laat bouwen of in een ouder pand woont, een begin maken met duurzaam wonen is bij iedere woning mogelijk. Dit laat Oda Kok zien met haar zo energiezuinig mogelijke nieuwbouwwoning in de Groene Mient en Tiny Bergman met haar jaren 30-appartement.

TEKST: Ilse van Beest
BEELD: Valerie Kuypers

De Vruchtenbuurt is een van de tien groene energiewijken die voorop gaan bij de overgang naar gasloos wonen. Samen met bewoners, woningcorporaties en bedrijven werkt de gemeente aan een wijkenergieplan. Hoe worden woningen in de toekomst verwarmd? Waar halen we onze energie vandaan?

Veel is nog in onderzoek, maar één ding staat vast: op den duur gaan we over van gas naar schone energie. Daarom zijn veel bewoners in de stad nu al bezig met verschillende vormen van duurzaam wonen. Dat kan op veel manieren: van je huis isoleren tot het honderd procent gasloos wonen. De bewoners van de Vruchtenbuurt zijn in 2015 begonnen met het project Warm in de Wijk en doen onderzoek naar een duurzaam warmtenetwerk.

Oda Kok in de Groen Mient.

Stapje voor
Oda Kok: ,,De Groene Mient is een duurzaam ecologisch bouwinitiatief in de Vruchtenbuurt. Ik ben in 2014 bij dit project betrokken geraakt, toen ik voor mijn werk naar een informatieavond ging. Mijn man en ik werden direct zo enthousiast, dat wij ook mee wilden doen. Zelf een huis laten bouwen is nogal wat. En al helemaal als je met 33 andere huishoudens moet overleggen. Daar ging een hoop tijd in zitten. Welke architect kies je, welke materialen gebruik je en welke vormen van energie gebruik je? Ook gasloos wonen bleek een discussiepunt. Destijds was dit nog helemaal niet zo in het nieuws en sommige mensen leek het niet fijn om op inductie te koken.”

Oda stelt dat het uiteindelijk toch een goede keuze is geweest om destijds voor gasloos te hebben gekozen. ,,Zeker nu de beweging om van het gas af te gaan steeds meer opkomt. Wij hebben de energietransitie nu eigenlijk al gehad met onze woning.”

Driedubbel glas
Om gasloos te kunnen wonen moeten de woningen extra goed geïsoleerd zijn. ,,Daarom zijn onze muren heel dik en hebben we driedubbel glas. De woningen worden verwarmd met een warmtepomp, die warmte uit de grond haalt, andere woningen in het project hebben zonnecollectoren om water op te warmen. Ook hebben we zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit. En het warme water dat door het doucheputje loopt verwarmt het water dat nog door de leidingen loopt.”

,,Helaas zijn er ook duurzame ideeën geschrapt”, stelt de vooruitstrevende Oda.Zo bleek de wc doortrekken met regenwater te kostbaar vanwege de aanleg van dubbele leidingen. ,,We moesten het wel financieel haalbaar houden voor alle mensen die meededen aan het project. Dat is ook wel het mooie aan zo wonen met elkaar. Je moet elkaar helpen om verder te komen. Als ik dit alleen was gestart was mijn woning helemaal tot in de puntjes duurzaam geworden. Maar nu we het samen doen zijn er wel 33 huishoudens die mee kunnen doen. En dat heeft veel meer effect.’’

Toekomstplannen
In de toekomst hopen de buren nog meer te doen om de buurt duurzamer te maken. ,,Met een Smart Grid willen we de energie die onze zonnepanelen opwekken met elkaar delen. Als je zelf minder stroom verbruikt dan dat je zonnepaneel oplevert kun je de buren daar weer mee helpen. Zo willen we uiteindelijk een kleine duurzame energiecoöperatie worden en zelfs elektrische auto’s opladen met onze eigen stroom.”

Tiny Bergman in haar jaren 30-woning.

Ketel op 70 graden
Tiny Bergman: ,,Toen ik vorig jaar in de Appelstraat deze jaren 30-woning betrok, heb ik meegedaan met een onderzoek van Warm in de Wijk. Samen met andere buurtbewoners hebben we gekeken hoe het is om onze ketel op maximaal 70 graden te zetten. Het verwarmen van mijn huis ging wat langzamer, maar verder prima.”

Het viel Tiny alleen wel op dat er veel warmte verloren ging bij de voor- en achterkant van haar huis. ,,Daarom heb ik een energiecoach van HOOM langs laten komen. Bij HOOM kun je advies krijgen over hoe je het beste energie kunt besparen. Volgens hem kon ik het beste mijn oude energievretende ketel vervangen en zorgen voor goede isolatie.”

Glas-in-lood
De muren isoleren zou niet zoveel impact maken, want in Tiny’s huis zijn meer ramen dan stenen muren. ,,Dus daarom moest ik wel mijn ramen vervangen. Dit huis heeft nog authentieke glas-in-lood ramen die ik graag wil houden. Gelukkig bleek dat je er ook dubbel glas voor kunt zetten. Zo krijg ik straks goed geïsoleerde ramen, met hetzelfde authentieke karakter. Aan de achterkant van mijn woning ga ik ook de ramen en kozijnen laten vervangen. Die worden van kunstof. Omdat daar geen glas-in-lood meer zat vind ik dat een prima oplossing, en dat is een stuk goedkoper en makkelijker te onderhouden dan houten kozijnen.’’

,,Ik vind het zelf belangrijk om duurzaam te leven en klimaatverandering tegen te gaan. Maar ook voor mensen die hier niet zo mee bezig zijn is het slim om te investeren in een goed geïsoleerd huis. Het blijft lekker warm in de winter en je energierekening gaat omlaag. Dat is toch altijd mooi meegenomen.’’

--

--

Haagse Handen
Haagse Handen

Written by Haagse Handen

Trots op alle Hagenaren die Den Haag schoon houden. Hun verhalen lees je hier.