Klusteam Mooi Laak maakt alles gratis

Haagse Handen
Haagse Handen
Published in
3 min readMay 1, 2019

Op bezoek bij Klusteam Mooi Laak van het Vadercentrum.

Muhittin Yildiz (rechts) repareert een kapotte fiets in de werkplaats.

Defecte huishoudelijke apparaten, kleding waar een rits aan moet of gordijnen die opgehangen moeten worden. Klusteam Mooi Laak van het Vadercentrum draait er hun hand niet voor om én vraagt er niets voor. Tijdens de reparaties leggen ze anderen die het vak willen leren ook nog eens uit hoe het moet. Twee vliegen in één klap.

TEKST: Ismay Gossen
FOTO’s: Frank Jansen
VIDEO: Ismay Gossen

Bij het Vadercentrum aan het Jonckbloetplein wordt constant aandacht besteed aan de bezoekers die wat minder te besteden hebben. Tegelijkertijd proberen de 160 vrijwilligers die het buurthuis rijk is er ook voor te zorgen dat de toekomst er wellicht wat rooskleuriger uit kan zien. Dit doen ze door informatiebijeenkomsten en cursussen. Zo geeft Toelsie Autar een lascursus, leert Muhittin Yildiz zijn cursisten houtbewerking en zorgt Saban Baser ervoor dat mensen straks in staat zijn hun eigen kleding te maken.

Toelsie Autar brengt graag zijn laskennis over op anderen.

Zeven dagen per week
Toelsie Autar kon na het ontslag wegens reorganisatie bij zijn vorige werkgever niet meer direct aan een baan komen. De automonteur heeft het er echter niet rustiger op gekregen: toen hij bij het Vadercentrum als vrijwilliger startte werd zijn werkweek ineens zeven dagen lang. ,,Ik rijd twee dagen per week met de ouderenbus, twee dagen rijd ik op de wagen voor de Weggeefwinkel en drie dagen per week sta ik hier in de werkplaats”, vertelt hij.

In de werkplaats repareren hij en zijn collega’s van alles wat maar te lassen, zagen of te sleutelen is. ,,We komen ook wel bij mensen thuis. Als een oudere man of vrouw bijvoorbeeld een gordijn opgehangen wil hebben.” Daarnaast ondersteunt Toelsie tijdens de lascursus die bezoekers van het Vadercentrum kunnen volgen. ,,Dan breng ik mijn kennis over, zodat anderen uiteindelijk een baan kunnen vinden”, legt hij uit.

Zijn collega Muhittin Yildiz is van huis uit houtbewerker. ,,Ik ben er nooit voor opgeleid”, vertelt hij. ,,Maar mijn vader had in Turkije een houtbewerkingsbedrijf en dan leer je het van huis uit.” Bij het Vadercentrum draagt hij nu op zijn beurt zijn kennis weer over aan zijn leerlingen.

Repair Café
Ook kledingmaker Saban Baser is wel iedere dag in het Vadercentrum te vinden. In een kamer vol met naaimachines geeft hij iedere dinsdagavond de naaicursus. Maar hij is er ook overdag te vinden. ,,We hebben iedere twee weken het Repair Café hier. Dan kunnen mensen met hun kapotte kleding of apparaten naar ons toekomen om ze te laten maken. Maar eigenlijk kunnen mensen altijd wel langskomen voor een rits, knoop, scheur of, nou ja, alles eigenlijk.”

Coördinator Bilal Sahin stelt het zo: ,,Er zijn hier nu honderden lascertificaten en naaicertificaten uitgereikt. Voor iedereen een mogelijke opstap naar een toekomstige baan. Daarnaast is het voor mensen die minder te besteden hebben heel fijn dat ze niet een nieuw koffiezetapparaat of nieuwe jas aan hoeven te schaffen, maar deze gratis kunnen laten maken. En het is natuurlijk veel duurzamer om het te laten repareren.”

Houtbewerking zat er bij Muhittin Yildiz al van jongs af aan in.

--

--

Haagse Handen
Haagse Handen

Trots op alle Hagenaren die Den Haag schoon houden. Hun verhalen lees je hier.