Minder bomen voor een gezond Haagse Bos

Jenny van Leeuwen
Haagse Handen
Published in
2 min readNov 9, 2017

Blogger Jenny over de voorbereidingen van de uitdunning van het Haagse Bos

Collega boswachter Bas Roelofs markeert de bomen die weg moeten. FOTO: privé

Samen met mijn collega’s ben ik al begonnen aan de voorbereidingen voor het uitdunnen van bepaalde delen van het Haagse Bos. Het kappen van sommige bomen is nodig om het bos gezond en vitaal te houden. We hebben de eerste bomen zorgvuldig geselecteerd en gemarkeerd, ofwel in vaktermen ‘geblest’ met een gekleurde streep of stip. Waarop selecteren we onze bomen of ze mogen blijven of niet?

Voor een gezond en gevarieerd bos is het nodig om het bos regelmatig uit te dunnen. Zo ontstaat er meer ruimte voor andere bomen om op een goede manier uit kunnen groeien en creëren we open plekken zodat het zonlicht de bodem kan bereiken. Dit geeft jonge bomen, planten en struiken meer kans om te groeien, zodat de volgende generatie bos zich volwaardig kan ontwikkelen. Van een gezonde ondergroei profiteren ook de vogels, zoogdieren en insecten in het bos.

,,Voor aanvang van de werkzaamheden kijken we of er broedbomen van roofvogels of verblijfplaatsen van vleermuizen aanwezig zijn in het werkgebied’’

Oude bomen
Maar het kan ook andersom zijn: rondom enkele zeer oude bomen worden de jongere bomen juist weggehaald. De oude bomen krijgen meer ruimte om beter door te groeien en in het zicht te komen van de bezoekers. Juist deze beeldbepalende bomen geven het Haagse Bos de allure en kwaliteit van het oeroude stadsbos.

Ook met de verblijfplaatsen van de dieren in het Haagse Bos zal rekening worden gehouden. Deze bosuil hoeft zich geen zorgen te maken. FOTO: privé

Woonplek dieren
We houden voorafgaand aan de bomenkap ook rekening met de dieren die in het bos leven. Dat betekent dat we voor aanvang van de werkzaamheden bekijken of er bijvoorbeeld broedbomen van roofvogels of verblijfplaatsen van vleermuizen aanwezig zijn in het werkgebied. Als die er zijn, nemen we maatregelen om deze te beschermen. We houden ook rekening met andere soorten die op de rode lijst staan. We doen dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer.

Haags hout
Het hout uit de bossen van Staatsbosbeheer is FSC-gecertificeerd. Dat houdt in dat de gekapte bomen uit het Haagse Bos duurzaam hout opleveren. De opbrengst van deze houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Een deel van het gekapte hout zal blijven liggen in het bos. Dood hout heeft namelijk een belangrijke ecologische waarde. Zo vinden paddenstoelen, insecten en spechten vaak juist een plek in dood hout.

--

--

Jenny van Leeuwen
Haagse Handen

Staatsbosbeheer boswachter Haagse Bos, Malieveld, Koekamp, Duivenvoordse Polder, Klein Zwitserland en Groene Hart.