Op zeilexpeditie naar Denemarken — de jacht naar microplastics

Noortje Schrauwen
Haagse Handen
Published in
3 min readFeb 27, 2018

Blogger Noortje Schrauwen over haar onderzoek naar de vervuiling van de Noordzee.

Het schip de Fantastiko, waarmee we tijdens onze internationale onderzoeksexpedities varen. FOTO: By The Ocean We Unite

Over een paar maanden is zo ver: dan stap ik met By The Ocean We Unite aan dek van de Fantastiko voor een zeilexpeditie naar Denemarken. Met zo’n zestien man varen we uit vanuit de Rotterdamse haven en maken we voor de kust van Scheveningen onze eerste zeiluren. De daaropvolgende dagen zullen de meest uitdagende zijn: we gaan de open zee op waar we onderzoek zullen doen naar vervuiling in onze eigen Noordzee.

Dat onze eigen Noordzee ook kampt met de plastic-soepproblematiek besefte ik pas zo’n twee jaar geleden. Ik had al wel gehoord van deze mysterieuze plastic eilanden die in het midden van de Pacifische Oceaan zouden drijven. Maar dat deze marine vervuiling ook in onze eigen Noordzee zit — en dat het niet gaat om een tastbaar eiland aan plastic, maar dat het om heleboel kleine stukjes plastic gaat die door de hele waterkolom dwarrelen — begreep ik later pas. Daar moest ik als liefhebber van de zee wat mee doen!

Onderzoek naar plasticdeeltjes door Nanne van Hoytema, By The Ocean We Unite. FOTO: Jasper Doest

Onderzoek op de Noordzee
Aankomende maanden zal onze expeditieleider Karl Beerenfenger onze onderzoeksreis tot in detail voorbereiden. We doen eigen onderzoek met een mantratrawl: dat is een net met een vierkante bek die we op het wateroppervlakte naast ons zeilschip slepen. [Zie bovenste foto.] Na het binnenhalen van het net kunnen we alle plastic deeltjes tellen en identificeren.

Daarnaast nemen we op deze internationale expedities onderzoeksvragen mee uit Nederland én die van onderzoekers uit de landen waar we langs varen. Zo nam ons team tijdens de vorige expeditie naar Schotland zandsamples van de stranden daar mee én kwallen om de aanwezigheid van plastic te onderzoeken. Hiermee bouwen we samen aan een beter inzicht in de plastic soep en vergroten we het bewustzijn rondom dit probleem door mensen op een actieve manier te betrekken, ze mee op zee te nemen en laagdrempelige alternatieven promoten. By the ocean we unite.

Op open zee met de Fantastiko, het schip waar we ook mee naar Denemarken gaan. FOTO: Jasper Doest

Projecten op Scheveningen
Zo’n 80 procent van het afval in zee komt van land. Vanuit onze eigen steden, grachten, kanalen en rivieren stroomt het zo de Noordzee in. Nederland kan met haar lange kustlijn en als eindpunt van een aantal grote Europese rivieren een belangrijke rol spelen deze plastic vervuiling in zee te voorkomen. Vanuit mijn organisatie, Grondstofjutters, zullen we ook op Scheveningen de strijd tegen zeevervuiling aangaan.

Vanaf deze lente kunnen strandwandelaars juttassen lenen bij deelnemende paviljoens om gemakkelijk het vuil dat ze tegen komen mee te nemen. Een volle juttas is bij inlevering een koffie, ijsje, of ader bedankje waard. Een ruilsysteem van waarde dus waar paviljoens en strandwandelaars samenwerken.

Vorig jaar was deze tentoonstelling over afval in de Noordzee op de Scheveningse boulevard te zien. FOTO: Fleur Beemster

In deze blog zal ik mijn bevindingen delen uit onze onderzoeken op de Noordzee en op het Scheveningse strand. En ook over de oplossingen die we bedenken en tegenkomen. Meestal blog ik zelf, maar soms zullen mijn collega’s van By The Ocean We Unite ook aan het woord komen.

--

--

Noortje Schrauwen
Haagse Handen

Sociaal ondernemer & antropoloog // Onderzoekt het ontstaan van marien zwerfafval en ontwikkelt oplossingen // Grondstofjutters.nl // Bytheoceanweunite.org