Plastic fossielen uit de toekomst

Noortje Schrauwen
Haagse Handen
Published in
3 min readMar 29, 2018

Blogger Noortje Schrauwen schrijft over het Haagse kunstproject ‘Future Relics’ van Suzette Bousema en raakt enthousiast.

Printen die Suzette maakte van gevonden afval op het Schevenigse strand. FOTO: Suzette

Als je op het strand loopt, kun je de geschiedenis zo oprapen. Vaak zijn lege schelpen op het strand al honderden jaren, soms wel duizenden jaren oud. Je kunt zelfs fossielen vinden van meer dan 100.000 of miljoenen jaren oud (lees hier meer). Maar wat zal er uit ons tijdperk teruggevonden worden over duizenden jaren? De Haagse Kunstenares Suzette Bousema stelde zichzelf deze vraag ook.

Plastic is één van de meest gebruikte materialen in al onze spullen; of het nou gaat om onze kleding, keukenspullen, speelgoed, verpakkingen, auto’s of elektronica. Het wordt zelfs in ons lichaam toegepast bij medische ingrepen! Hoe zullen de fossielen over duizenden jaren er uit zien, als al dat plastic dat in onze bodem, rivieren en zeeën wordt teruggevonden?

De Haagse Kunstenares Suzette Bousema stelde zichzelf deze vraag ook en maakte haar impressie van toekomstige overblijfselen in haar kunstproject Future Relics. Ik sprak eerder deze week met haar af. Ze vertelde: ,,Archeologen gebruiken fossielen om een begrip te krijgen van hoe het menselijke bestaan er uitzag in een bepaalde periode. Ik zie het plastic dat we nu in de zee en op het strand achterlaten als de archeologische vondsten van de toekomst: wat zal er over onze maatschappij gezegd worden als ze al die plastics vinden?”

Door het plastic dat ze vindt vast te leggen in haar kunst, hoopt ze een beeld te krijgen van de enorme hoeveelheden en typen plastic afval die in de natuur terecht komen die daar ‘soms zelfs vijftig jaar’ hebben gelegen voordat ze door Suzette gejut en vereeuwigd werden.

Suzette op het Scheveningse strand. FOTO: privé

Techniek
Ze jutte plactics op de Scheveningse stranden en vereeuwigde deze als ‘Future relics’ (relikwieën uit de toekomst). Ze werkt hierbij met een bijzondere techniek: Cyanotype. Deze techniek werd voor het eerst in 1943 gebruikt als fotografisch printproces, door botanist Anna Atkins (die als eerste vrouwelijke fotograaf wordt gezien). Waar Anna de planten en algen zie zij in de Engelse Noordzee vond vastlegde, legt Suzette 175 jaar later haar vondsten uit de Nederlandse kust van Noordzee vast: plastic zwerfafval.

Suzette exposeerde ‘Future Relics” tijdens het NOUN project ‘Good Work’ eerder dit jaar in Den Haag. FOTO: privé

Ben je benieuwd naar de werken van Suzette Bousema? Of wil je je eigen plastic vondst laten vereeuwigen in een werk van Suzette? Dat kan! Kom op 7 april naar de beach clean-up en aftrap van ons Grondstofjutters-project. Meld je hier aan!

--

--

Noortje Schrauwen
Haagse Handen

Sociaal ondernemer & antropoloog // Onderzoekt het ontstaan van marien zwerfafval en ontwikkelt oplossingen // Grondstofjutters.nl // Bytheoceanweunite.org