Valentin, Clyde en Olaf gekroond tot Duurzame Masterchefs 2019

Haagse Handen
Haagse Handen
Published in
4 min readJun 17, 2019

Jongeren van het Wellantcollege winnen de vijfde editie van de Haagse kookwedstrijd ‘Duurzame Masterchef’.

De winnaars in hun koksbuizen.

Duurzaam koken, wat komt daar allemaal bij kijken? Dat was ook de uitdaging van de dertig jongeren van allerlei Haagse vmbo-scholen die meededen aan de kookwedstrijd ‘Duurzame Masterchef’. Afgelopen donderdag vond de finale plaats waarbij de bijzonderste lokale, vleesvrije en afval beperkte gerechten op tafel werden getoverd. Een moeilijke keuze, maar uiteindelijk werden Valentin, Clyde en Olaf van het Wellantcollege tot winnaars gekroond.

TEKST: Lisa Oosterdijk
BEWERKING: Ismay Gossen
FOTO’s: Emmy de Graaf
VIDEO: Lois Nieuwenhoven

De finalisten van deze vijfde editie van Duurzame Masterchef hadden de voorrondes op hun eigen school al doorstaan en wisten dankzij hun vindingrijke gerechten een finaleplek te bemachtigen waarbij niemand minder dan chef Pierre Wind in het jurypanel zat. Hun maaltijden werden beoordeeld op smaak, presentatie en vooral duurzaamheid. Maar wat valt er nu precies onder ‘duurzaam koken’?

Een meelwormcurry met yoghurt en naanbrood: iets voor thuis?

Het eerste kenmerk waar de duurzame gerechten aan moesten voldoen, was dat het vegetarisch moest zijn. De Haagse finalisten toverden de lekkerste vegarecepten tevoorschijn. De ene groep gebruikte een vleesvervanger en de ander kookte alleen met groenten. De leerlingen van De Piramide deden overigens iets heel experimenteels: ze maakten een curry met meelwormen.

Het stronkje van een bloemkool kan je ook nog prima roerbakken.

Lokaal en weinig afval
Ook koken met seizoensgroenten en werken met producten die lokaal verbouwd worden, maakt het een stuk duurzamer. Een andere uitdaging is om zo min mogelijk afval te produceren. Zo kun je heel veel ‘restafval’ nog prima gebruiken voor een lekker maaltje. Ooit wel eens aan gedacht om het loof van de bloemkool lekker te roerbakken?

Slow-cooking
Een van de laatste stappen die je kunt zetten, is misschien wat minder bekend: probeer zo min mogelijk energie te gebruiken bij het koken. Kookt het water waar je pasta of aardappels in kookt? Dan kun je het gas uitzetten! Zorg dat de warmte goed in de pan kan blijven.

Een zogeheten ‘hooidoos’ zorgt ervoor dat je pan ook nadat deze van het vuur is gehaald warm blijft.

Twee groepjes hadden daar een hele slimme oplossing voor: een ‘hooidoos’. Vroeger, toen er nog geen magnetron was en gas en elektra ook niet standaard in ieder huis aanwezig was, gebruikten mensen al een hooidoos. Mensen gebruiken een zak, een, of andere kranten om gerechten warm te houden. Winnaars Valentin, Clyde en Olaf gebruikten deze oude techniek ook om hun aardappels in te garen.

Winnende gerechten
Valentin, Clyde en Olaf serveerden een frisse stamppot met spinazie, snijbonen en natuurlijk aardappels, aangevuld met vers geplukte kruiden uit eigen tuin en een topping van in boter gebakken paddenstoelen. Naast eeuwige roem en een knuffel van de echte duurzame masterchef Pierre Wind kregen de winnaars voor de hele klas een gave surfclinic. Ook zal het winnende recept weer in de kantine van het stadhuis te proeven zijn.

Ook binnenkort te proeven in het Haagse stadhuis: de zomerse stamppot van de winnende Masterchefs.

De ‘pastameisjes’ van het Heldring College wonnen de tweede prijs met een heerlijke, vers gemaakte pasta. En de derde prijs ging naar de leerlingen van het Diamant College die flensjes met een lekkere vulling van vegagehakt maakten.

De gerechten die de tweede en derde prijswinnaars opdienden.

Goed bezig Den Haag
Duurzame Masterchef is een project van Natuur- en milieueducatie van de gemeente Den Haag. Vmbo-leerlingen uit heel Den Haag kunnen meedoen aan deze kookwedstrijd. Het doel is om lekker en duurzaam te koken. Met duurzaam koken proberen we de uitstoot van CO2 zo laag mogelijk te maken. Zo kan iedereen met kleine stapjes als deze bijdragen aan een duurzamer Den Haag.

Dit jaar bestaat de afdeling Natuur- en Milieueducatie 100 jaar. Iedereen die een duurzame stap zet, krijgt van NME een compliment: #GoedBezigDH. Dat compliment kunnen alle deelnemers van de Duurzame Masterchef al in hun zak steken.

--

--

Haagse Handen
Haagse Handen

Trots op alle Hagenaren die Den Haag schoon houden. Hun verhalen lees je hier.