Van reekalfjes tot aan eenhoorns: in Meijendel kan je ze zien

Leo Loijenga
Haagse Handen
Published in
4 min readSep 27, 2018

Fotoblog: Leo Loijenga over de reeën in het duingebied Meijendel.

Tijdens mijn surveillancerondes in duingebied Meijendel ontmoet ik dagelijks reeën. Iedere keer ben ik weer onder de indruk van dit sierlijke dier. In deze fotoblog deel ik mijn kennis over de imponerende dieren die in onze duinen rondlopen.

Vooropgesteld: reeën zijn vrij schuw. Maar niet getreurd! Op het Nettenboetstersveld in Scheveningen kun je in de vroege ochtenduren en in de schemering van de avond al heel snel een ree spotten.

Je kan misschien niet heel dichtbij komen, maar van een afstand laten de reeën zich best zien.

Reebok of reegeit
Mannetjes reeën noem je reebokken en de vrouwtjes heten reegeiten. De bokken hebben een gewei. Tussen oktober en december werpen ze dit af. Om te weten of je met een reebok of reegeit te doen hebt, kijk je naar de witte vlek op hun achterste. Is de vlek hartvormig, dan is het een reegeit. Is de witte vlek niervormig, dan is het een reebok.

Reebokken kan je de meeste maanden van het jaar herkennen aan hun gewei.
Dit is duidelijk een reegeit. Ze draagt geen gewei en heeft een hartvormige witte vlek op haar achterste.

Reekalfjes
In de maanden juli en augustus is het de bronsttijd en de mannetjes leggen heel wat kilometers af op zoek naar een vrouwtje om te paren. Na de paring komt het embryo pas in december tot ontwikkeling en dan duurt het tot april/mei voordat de kalfjes geboren worden.

Een reegeit werpt 1 tot 3 kalfjes. De kalfjes worden in het begin tot wel tien keer per dag gezoogd. De rest van de tijd is de reegeit op zoek naar voedsel. De kalfjes liggen dan alleen op een beschut plekje. Kalfjes zijn de eerste periode van hun leven, vrijwel reukloos en daardoor niet zo makkelijk te vinden door bijvoorbeeld de vos.

Mocht u een reekalfje vinden, raak het dan niet aan en houd afstand. De moeder is altijd in de buurt en zal als er een menselijke geur aan het kalfje zit, deze verstoten.

Hoe lief ze er ook uitzien, probeer de reekalfjes niet te aaien: met een menselijke geur worden ze door hun moeder verstoten.

Geweien
Tijdens de groei van het gewei zit er nog een vel om het gewei. Dat noemen we een bastgewei. Als het gewei volgroeid is, dan laat dit vel los. Reeën versnellen dit proces door met hun gewei langs boompjes te schuren.

Deze reebok wil snel van het vel rond zijn gewei af.

Eenhoorn
Het zijn misschien niet de beste foto’s, maar het is te bijzonder om niet te delen. We hebben in onze duinen een ree rondlopen met één geweistang midden op zijn kop. Eenhoorns bestaan dus toch!

Nog bijzonderder: dezelfde ree (de eenhoorn) werd door mij gespot met een vos aan zijn zijde. De vos was geheel blind. Ze hebben een dag of twee samen doorgebracht. Daarna heb ik beide niet meer gezien.

Verschillende geweien
Een gewei met twee uiteinden noemen we een gaffelgewei.

Deze reebok heeft een gaffelgewei.

Een gewei met drie uiteinden noemen we een zes-ender.

Reebokken met zes-enders.

Vacht
Na de winter verharen reeën. Hun vacht zit dan niet heel modieus.

Atletisch
Reeën kunnen uitstekend met afrasteringen overweg. Ze gaan er soepel onder door. Daarnaast kunnen ze wel twee meter hoog springen en wel tot zes meter ver.

Blinde ree
Naast de eenhoorn hebben we nog een bijzondere ree in onze duinen lopen. Een ree die aan één oog blind is. Mogelijk dat een doorn of tak dit veroorzaakt heeft. Geen probleem, het ree red zich prima.

Oude bokken
Dus als je door de duinen loopt, kan je zomaar het geluk hebben dat je één van onze bijzondere reekalfjes, reegeiten of onderstaande oude bokken aantreft.

Meer blogs van duinwachter Leo lees je HIER.

Mee op excursie? Kijk HIER voor de data.

--

--

Leo Loijenga
Leo Loijenga

Written by Leo Loijenga

Duinwachter bij Dunea duin & water. Maakt foto's van de mooie natuur, dieren en waterwinning. Twitter: @duinwachterleo