Zelfgemaakte soja-koekkruimels tijdens het Plasticdieet
Blogger Sanne Verhoef over haar challenge om minder plastic in huis te halen.
Vooraf zag ik een beetje op tegen mijn derde deelname aan het Plasticdieet, waarbij je een maand lang geen plastic verpakkingen of ander plastic voor eenmalig gebruik (plastic bekertjes of bestek bijvoorbeeld) koopt of gebruikt. Ik moest echt omschakelen en weer even heel goed gaan nadenken over wat ik wel en niet zonder plastic kan kopen. En wat ik beter zelf kan klaarmaken en voor welke momenten ik me goed moet voorbereiden zodat ik geen honger of dorst hoef te lijden, omdat ik ter plekke niks zonder plastic kan kopen. Maar achteraf viel het me wederom alles mee.
Het begin van het dieet is altijd iets makkelijker, omdat we dan nog dingen in huis hebben die we eerst mee op kunnen eten. Ik koop de hele maand niks nieuws in plastic, maar ga dingen die we nog hebben natuurlijk niet weg gooien. Dus de eerste week kostte het me geen moeite om te bedenken wat moesten eten.
Maar ook later die maand viel het eigenlijk wel mee: groente, fruit en aardappels halen gaat prima met onze eigen zakjes (in de supermarkt, op de markt en bij de lokale groenteboer), brood haalden we of in papier of ook in een eigen zak. Als je onderweg bent en je wil een broodje halen in de supermarkt maar je hebt geen zakje mee, kun je het ook prima gewoon los meenemen en in je hand houden bij de kassa. Je wordt misschien een beetje gek aangekeken, maar nou en? Broodbeleg haalden we in glas of maakte ik zelf. Rijst, linzen, meel en havermout probeerde ik waar mogelijk in een eigen bakje te halen (op de biomarkt bijvoorbeeld) of anders in papier of een composteerbare verpakking.
,,Je kunt op het station wel vragen om een patatje zonder plastic vorkje, maar als de jongen achter de kassa er toch een vorkje in stopt en ’m vervolgens in de prullenbak gooit omdat je ’m niet wilde, dan schiet het niet echt op natuurlijk’’
Soja-koekkruimels
Veel vleesvervangers zitten in plastic helaas. Dus zo af en toe aten we iets uit een kartonnen verpakking uit de vriezer en verder veel peulvruchten (uit glas of een composteerbaar zakje). Tussendoortjes maakte ik zelf (ik heb al mueslirepen gebakken, koekjes en crackers) en verder doen nootjes of gedroogd fruit van de markt in een eigen zakje het ook prima. Ook sojamelk heb ik zelf gemaakt. Wel van sojabonen uit plastic, omdat ik die al in huis had. Maar zelfs als je sojabonen in plastic koopt, heb je een hoop minder plastic dan bij sojamelk in pakken omdat je van een zak bonen een hele hoop melk kan maken. En van de overgebleven pulp maak ik een soort koekkruimels (niet normaal lekker!).
Meer in de keuken
Tjdens het Plasticdieet sta ik langer in de keuken dan gemiddeld, maar dat vind ik juist leuk. Ik heb alweer een paar nieuwe recepten ontdekt die ik zeker vaker wil gaan maken (de koekkruimels van de sojapulp en de koekjes) en wil nog meer gaan experimenteren.
Natuurlijk is de maand niet honderd procent plasticvrij geweest, daarvoor is plastic helaas te aanwezig in de wereld. We krijgen bijvoorbeeld tijdschriften binnen in plastic en ook andere post met plastic vensters en we gebruikten zoals gezegd in plastic verpakt eten dat we al in huis hadden. Ik merkte toch echt dat de plasticafvalzak een stuk langzamer vol raakte. Ook buitenshuis gaat niet alles perfect. Je kunt op het station wel vragen om een patatje zonder plastic vorkje, maar als de jongen achter de kassa er toch een vorkje in stopt en ’m vervolgens in de prullenbak gooit omdat je ’m niet wilde, dan schiet het niet echt op natuurlijk.
Al met al ben ik in ieder geval tevreden en vraag ik me net als vorig jaar af waarom ik dit niet gewoon het hele jaar doe. Misschien niet zo streng als tijdens het dieet, maar met een klein beetje moeite kan ik wel echt een hele hoop plastic voorkomen.
Lees meer verhalen van Sanne op Het Grote Groene Geluk.