Girişimcilik Dünya Kupası (EWC) Türkiye Ulusal Finali Gerçekleşti

habitatdernegi
habitatdernegi
Published in
3 min readAug 20, 2020

Habitat Derneği olarak globalde başarılara imza atmasını umduğumuz Türkiyeli girişimcilere yol göstermeye devam ediyoruz. Çalışmalarını Girişimcilik Programımızın yürüttüğü Global Girişimcilik Kupası (EWC) Türkiye Finali 18 Ağustos günü gerçekleşti.

Peki EWC nedir? Ve biz Habitat Derneği olarak Girişimcilik Dünya Kupasının neresinde yer aldık?

Girişimcilik Dünya Kupası (EWC), Misk Global Forum, Global Entrepreneurship Network ve Global Education and Leadership Foundation tarafından yönetilen ve GSVlabs ve Entrepreneurs’ Organization dahil olmak üzere ulusal ve küresel ortaklardan oluşan bir girişim. Organizasyon, fikir aşamasından ölçek büyütmeye kadar her seviyedeki girişimciyi, yolculuklarında ilerlemelerini sağlayacak ve yeni kapılar aralayacak bir program olarak tasarlanmış ve her yıl pek çok ülkeden seçilen girişimler yer alıyor. Organizasyonun sunduğu program sayesinde girişimler; potansiyel yatırımları, büyük yatırımcı sunumu, online eğitim, mentorluk ve para ödülü” gibi fırsatlarla birlikte global bir platforma erişim imkanına kavuşuyor.

Bu yıl Türkiye organizatörlüğünü Habitat Derneği olarak üstlendik. Derneğimiz Ulusal Organizatör olarak Girişimcilik Dünya Kupası yarışmasının Türkiye’de gerçekleşen finalini tertipledi.

Bu yıl, Girişimcilik Dünya Kupası 200 ülkeden 150.000'den fazla yarışmacının Girişimcilik Dünya Kupası’na katılımıyla gerçekleşti.

Finale kalan altı girişim, 18 Ağustos günü EWC Platformu üzerinden Habitat Derneği Youtube kanalından canlı olarak sunumlarını gerçekleştirdi. Türkiye’yi globalde temsil edecek girişim ise; Silk and Cashmere CEO’su Ferhat Zamanpur, Insider Kurucu Ortak ve CEO’su Hande Çilingir, Yemek Sepeti Kurucu Ortağı ve CEO’su Nevzat Aydın, Alarko Holding Stratejik Planlama Müdürü ve BAU Öğretim Görevlisi Tal Garih, Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp tarafından belirlendi.

EWC Türkiye finalistleri arasına seçilmeye hak kazanan girişimler ise şöyleydi: Whole Surplus, Blind Look, Ecording, Tread in Motion, SensHero Predictive Maintenance Cloud Services, Loggma.

Girişimlerden kısaca bahsetmek gerekirse; Whole Surplus, müşterilerinin tüm fazla stoklarını tek bir dijital platformdan yönetmelerini sağlayan bir girişim. Blind Look, görme engelli kişilerin sosyal hayata katılması için erişilebilirlik teknolojileri ile hizmet veriyor. Ecording, bireylerde çevre bilincini artırıyor ve bunu yaparak kırsal kesimde iklim değişikliği nedeniyle çetin bir mücadele veren kadınlara yardımcı olmayı hedefliyor. Tread in Motion, tüm sektörlerde uçtan uca operasyonları geliştirmek için endüstriyel giyilebilir cihazlar ve yazılım sistemleri geliştiren bir girişim. SensHero Predictive Maintenance Cloud Services, üretim hattını bozabilecek ve verimliliği düşürebilecek makinelerde eksiklikleri bulmayı hedefliyor. Loggma ise, güneş enerjisi santrallerinin enerji çıkışını artıran, zamanında tespit edilemeyen sorunları tespit ediyor.

Finalde yapılan sunumların ardından Girişimcilik Dünya Kupası yarışmasının ulusal finalinde birinciliği Whole Surplas takımı göğüslerken ikincilik SensHero takımının oldu. Böylece iki girişim de Türkiye’yi globalde temsil etme hakkı kazandı.

Birinci olan finalist Whole Surplas EWC 100’de yarışmaya hak kazandı. İkinci seçilen SensHero ekibi ise Accelerator II. etabına katılacak. Bu etapta başarılı olurlarsa EWC 100’e girme hakkı kazanacaklar. EWC 100'e giren girişim 800 dolarlık ayni yardım alıyor. Accelerator II etabını geçen geçen girişim ise 100 dolarlık ayni yardım almaya hak kazanacak.

EWC 100, 1 Ekim 2020'de duyurulacak ve EWC online Küresel Finalleri, 18–20 Ekim 2020'de Misk Global Forum’un bir parçası olarak düzenlenecek. Girişimler 1 Milyon Dolar nakit ve diğer milyonlarca dolarlık hizmet ve destek paketini kazanmak için Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST) tarafından düzenlenen hazırlık kampına katılacak. Ve toplamda 1M dolarlık ödül için yarışacak.

Küresel Finalistler, Ekim ayında Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde Misk Global Forum’da karşı karşıya gelecek.

Tüm Global Finalistler, EWC’den sonra yarışmacıların tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olmak için global bir network, rehberlik ve destek hizmetleri sunan GEN Starters Club’a kaydediliyor. Ayrıca tüm EWC 100 finalistlerine KAUST’ta gerçekleşecek olan Global Final’e ve final öncesi EWC Eğitim Kampı’na katılmak üzere 1 ekip üyesi için seyahat bursu veriliyor.

EWC 100, 70 milyon ABD Doları tutarında ayni hizmet ve 1 milyon ABD Doları tutarında nakit ödülü paylaşmış olacak.

Ülkemizi temsil edecek girişimlere globaldeki yolculuklarında başarılar diliyoruz.

Damla Sandal

--

--

habitatdernegi
habitatdernegi

Dijitalleşen dünyayla uyumlu, sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen güçlü ortaklıklar temelinde, kapasite geliştirici sosyal etki odaklı bir STK’dır.