KOBİ’leri Destekleyerek Fark Yaratmak

habitatdernegi
habitatdernegi
Published in
2 min readJan 8, 2021

KOBİ kelimesi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kısaltılmasıdır. Günümüzde KOBİ’ler dijital uygulamalar ile dijital araçlara inanılmaz bir şekilde ihtiyaç duymaktadırlar ve KOBİ’lerin dijitalleşmesi bu noktada büyük önem taşımaktadır.

KOBİ’ler, Türkiye’deki ekonomik aktörlerin %99’una sahip, istihdam ve ciro gibi kritik ekonomik göstergeler üzerinde önemli etkileri olup, ülkemizdeki istihdamın %74’ünü karşıladıkları için Türkiye ekonomisine doğrudan yön vermektedirler.

Dijitalleşme, işletmeler ve topluluklar için çeşitli ekonomik ve sosyal etkilere yol açmaktadır. Bu etkiler doğrudan ve dolaylı etkiler şeklinde ortaya çıkmaktadır. Teknoloji ve sosyal ağlardaki gelişmeler, her ölçekteki şirketler için önemli fırsatları da beraberinde getirmektedir. Günümüzde birçok KOBİ için kurumsala geçiş ve dijital dönüşüm, ulaşılması zor bir hedef olarak görülüyor. Oysa dijitalleşmenin yolu işe nereden başlayacağını bilmekten geçiyor. Aşağıda yer alan konular işletmenizin nerede olduğunu ve olması gerektiği yeri görmenize yardımcı olabilecek adımların başında gelmektedir.

· Yazışmalarınıza ulaşabiliyor musunuz?

· İletişiminiz güvende mi?

· Dijital dünyada varlığınız var mı?

· Çalışanlarınızı takip edebiliyor musunuz?

· Dijital envanterleriniz var mı?

Bu soruların cevaplarını tamamlarken KOBİ’lerin ayrıca hızla dijitalleşen dünyaya ayak uydurmaları ve rekabet güçlerini artırmaları gerekiyor. Ancak KOBİ’ler dijital çağdaki gelişmelere ayak uydurmakta zorlanıyor. İşletmelerin bazıları değişime karşı çıkarken, bazıları ise teknolojiye ayak uyduramadıkları için yeniliklere kapalı kalıyor.
Oysa ki dijital dönüşüme adapte olup bu dünyadan kopmamak, yenilikleri takip edip uluslararası rekabete hazır olmak gerekiyor. Yeni teknolojilerin kullanılması ve dijital stratejilerin belirlenmesi, KOBİ’lerin rakiplerinin önüne geçmesini sağlıyor. Covid-19 döneminde yaşanan durumların göstergesi sonucu, iletişimde kalmanın yolunun dijitalleşme olduğu görülüyor. Bu dönemde yapılan anket çalışmaları sonucunda işletmelerin dijitalleşmelerinin yer aldıkları sektöre, bulundukları bölgelere ve işletmelerin ölçeklerine bağlı olarak değişiklik gösterdiği görülmektedir. Anket, katılımcıların %51’inin işletmelerin mevcut altyapı ve dijital altyapılarının uzaktan çalışmak için yeterli olmadığını belirtirken, işletmelerin %39’unun bu konuda yeterli oldukları görülmüştür.

Biz de Habitat Derneği olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Facebook ve Hackquarters ortaklığında yürüttüğümüz Sınırları Aşan KOBİ’ler Programımızda, KOBİ’ler için gerçekleştirdiğimiz eğitimleri planlarken, yapılan araştırmaların sonuçlarını yakından takip ederek bu sonuçları özenle etüt ettik. İşletmelerin dijitalleşme konusunda ihtiyaç duydukları konuları belirledikten sonra alanında uzman isimler ile eğitimlerin düzenlenmesi konusunda aksiyon aldık.

Bu eğitimlerde, KOBİ’lerin kullanabilecekleri dijital araçlardan başlayarak “pazarlama, satış ve içerik üretimi” konularında çeşitli eğitimler düzenledik. Önümüzdeki süreçte gerçekleştireceğimiz eğitimler ve atölyeler ile birçok farklı sektörde yer alan işletmelere destek olmayı sürdüreceğiz.

Eğitim ve atölye çalışmalarının yanı sıra farklı kampanyalar ile programa dahil edilen KOBİ’lerin dijital platformlarda görünürlüklerini arttırarak, ürün ya da hizmetlerini tüm dünyaya duyurmaları konusunda destek oluyoruz. 2020 yılının sonuna doğru yaklaşırken başlattığımız sosyal medya kampanyamızda ise yeni yıl hediyelerinin KOBİ’lerden alınmasını sağlayarak onlara destek olmayı hedefledik. Kampanyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı ve mutlu yıllar.

Yılmaz Odacı

Kaynakça

--

--

habitatdernegi
habitatdernegi

Dijitalleşen dünyayla uyumlu, sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen güçlü ortaklıklar temelinde, kapasite geliştirici sosyal etki odaklı bir STK’dır.