Kurum içi politikalara #yerver şiddete #yerverme

habitatdernegi
habitatdernegi
Published in
6 min readDec 4, 2020

Ülkemizde ve dünyada son yıllarda korkutucu düzeylere ulaşan kadına yönelik şiddet olayları artma eğilimi göstermeye devam ediyor. Kadın cinayetleri, fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet oldukça yaygınlaşmış durumda. Son yıllarda yaşanan göç ve terör gibi faktörler şiddeti daha da arttırıyor. Kadına yönelik şiddet farklı toplumlarda ve kültürlerde yaşayan, gelir ve eğitim düzeyi ne olursa olsun ne yazık ki kadınların ortak sorunu. Bu sorun yalnızca özel alanda değil, toplumsal ve kamusal alanda da yaşanıyor. Yaşanılan tüm bu durumların sonlanması amacıyla, kadına yönelik şiddetle mücadele eden kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının çabaları da artarak devam ediyor.

Kadına yönelik şiddete karşı dikkat çekmek ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 1999 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda alınan karar ile 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” ilan edildi. Bu kapsamda her yıl belirlenen bir temayla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nden başlayarak 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar süren “16 Günlük Aktivizm” kampanyası düzenleniyor. Bu senenin kampanyası kadınlara yönelik siber şiddete odaklanıyor.

Şiddetin ve eşitsizliğin inançlarımızda, geleneğimizde, uygulamalarımızda ve kurduğumuz sosyal yapılarda var olan kodlarının değiştirilmesi ve bir toplumun standardı olarak kabul edilmemesi gerekiyor. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı destekleyen bir sivil toplum kuruluşu olarak “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”nin amacına ulaşması için söylemlerle sınırlı kalınmaması, şiddete ve eşitsizliğe karşı geliştirilen sosyal politikalarla bunun uygulanması ve içselleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu düşünceden hareketle kurum içi politikamızı gözden geçirerek, iş hayatındaki huzur ve eşitliği sağlamak için kadına yönelik şiddete karşı geliştirdiğimiz politikalarımızı da iş belgelerimize ekleyerek, her türlü “şiddetin” karşısında yer alıyoruz. Biz de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nden başlayarak 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar süren “16 Günlük Aktivizm” boyunca online olarak kurum içi politikalara #yerver şiddete #yerverme etiketlerini kullanarak yürüttüğümüz kampanyayla bu konuya dikkat çekmeye çalışıyoruz.

İş yerinde kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık yaratmak, şiddet gören çalışanlara destek olmak, güvenli bir iş ortamı oluşturmak ve şiddet uygulayan kişilere iş yeri içerisinde birtakım yaptırımların uygulanması amacıyla bu kampanyamızı gerçekleştiriyoruz. Tüm kurum/kuruluşları da kurum içi politikalarını gözden geçirmeye ve kadına yönelik yaşanılan durumların oluşturduğu eşitsiz koşulların sonlandırılması amacıyla gerekli düzenlemeleri yapmaya davet ediyoruz. Sosyal medyada faaliyetlerini yürüttüğümüz kampanyaya katılan katılımcılardan, çalıştıkları kurumlarda yer verilmesini istedikleri durumlar ile yer verilmemesi gerektiğini düşündükleri durumları etiketlemelerini istedik. Kampanya sonunda bunun çıktısını da yine sosyal medya üzerinden paylaşıyor olacağız.

**Kampanya filmimize buradaki linkten ulaşabilirsiniz.

Habitat Derneği olarak dijitalleşen dünya ile uyumlu, sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen ve güçlü ortaklıklar temelinde toplumun tüm kesimlerine yönelik teknoloji, girişimcilik ve finansal bilinç alanlarında kapasite geliştirici ve sosyal etki odaklı projeler geliştiriyoruz. Farklı hedef kitlelerine yönelik projeler gerçekleştiren bir kurum olarak, toplumsal cinsiyet eşitliği için kadının güçlenmesinin ve ekonomiye katılımının önemini de biliyoruz. Bu anlamda da kadının istihdamı, yönetim pozisyonlarında yer alması, günün teknolojik becerileriyle donanması için eğitim ve etkinliklerimizde kadınların kapasite gelişimini önceliklendirerek, onların yanında olmaya önem veriyoruz. Bu anlamda da gerçekleştirdiğimiz kadına yönelik pek çok projeyi özel sektörden ortaklarımızın desteğiyle hayata geçiriyoruz.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Habitat Derneği ve Coca-Cola Türkiye’nin katkılarıyla hayata geçen Kız Kardeşim Projesi” kadınların ekonomik hayata etkin bir şekilde katılımını desteklemek amacıyla 2015 yılından bu yana 11 bini aşkın kadınla buluştu. Kız Kardeşim Projesi, Türkiye’de yaşayan 15–55 yaş aralığındaki kadınların kişisel finansal kaynaklarını doğru yönetme, girişimcilik farkındalığının artırılması ve desteklenmesini ve bilgi teknolojileri hizmetlerini doğru kullanımına destek olacak birçok içeriği kapsıyor. Bu eğitim içeriklerinin yanı sıra kendi alanlarında rol model olan ve ilham veren kadınlar ile katılımcılar bir araya getirilerek, tecrübe aktarımının yapılması hedefleniyor. Proje kapsamında düzenlenen eğitimler 81 ilde, toplam 130 gönüllü genç eğitmen tarafından veriliyor. 2018–2020 yılları içerisinde 81 ilde gerçekleştirilmiş finans, bilişim, iletişim ve girişimcilik eğitimleriyle 55.000’den fazla kadına ulaşıldı. Ayrıca 2018–2019 yılı itibariyle yola çıkan gezici eğitim tırımız ile 1.700’den fazla kadına ulaştı. 2019 yılında bu eğitimlere ek olarak, kadınların gıda girişimciliği üzerine iş geliştirme süreçlerinde 11 kadına 25.000 TL hibe desteği sağlandı.

Kız Kardeşim Projesi kapsamında düzenlenen “Hibe Programı”nın yeni döneminde de 81 ilden seçilen ve yeme-içme sektöründe yer alan 30 girişimci kadının desteklenmesi, ürettikleri lezzetlerin tanıtılması, görünürlük faaliyetlerinin ön plana çıkarılması ve sosyoekonomik konumlarının güçlenmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Yeme-içme sektöründe çalışan ve halihazırda işletme sahibi olan 29 girişimci kadına 25 biner TL ile 1 girişimci kadına 40 bin TL jüri özel ödülü olmak üzere toplamda 765.000 TL’lik iş geliştirme hibesiyle girişimci kadınların desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Habitat Derneği ve Türk Telekom ortaklığında hayata geçirilen “Hedefi Olan Kadına İnternetle Hayat Kolay Projesi” kadınların bilgi ve iletişim teknolojileri, e-hizmetler ve e-ticaret gibi konularda bilgi birikimlerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Hedefi Olan Kadına İnternetle Hayat Kolay Projesi kapsamındaki yeni eğitim içerikleri ile kadınlar öncelikle kendilerini geliştirme ve gerçekleştirme fırsatı bulacak, içindeki girişimcilik potansiyelini açığa çıkararak istihdama katkı sağlayacak bireyler konumuna gelecektir. 2019–2020 yılları içerisinde Hedefi Olan Kadına İnternetle Hayat Kolay Projesi Eğitim Müfredatı ile 81 ilde 5.000 kadına eğitim verilmesi hedeflenmektedir. Eğitimlerden yararlanan kadınlar arasından 500’ü ile Tasarım Odaklı Düşünme Atölyeleri gerçekleştirilmesi ve devamında da 100 kişiye mentorluk desteği verilmesi planlanmaktadır.

2020 yılında yaklaşık 4.000 kadına Dijital Okuryazarlık ve Dijital Pazarlama eğitimleri gerçekleştirildi. 6 adet Tasarım Odaklı Düşünme Atölyesi ile 107 kadına erişildi. Proje faaliyetlerine ek olarak 10 üretici kadınla birlikte “Online Kermes” organize edilmiştir. Kermes, ürünlerini tanıtma fırsatı yakalayan kadınların ürünlerini daha geniş bir kitleye ulaştırabilmesi ve satış gerçekleştirebilmesi amacıyla yapılmıştır.

Habitat Derneği olarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Facebook ortaklığında yürüttüğümüz #SheMeansBusiness Projesi ile girişimci kadınların bir araya gelerek yararlı bağlantılar kurabilecekleri, tavsiyelerini paylaşabilecekleri ve birlikte işletmelerini büyütebilecekleri bir alan sunmayı hedeflemektedir. Proje kapsamında kadınların deneyim aktarımı yapabileceği, temel hak ve kavramlar hakkında konuşma fırsatı yakalayacağı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Atölyesi de düzenlenmektedir. 1.500 girişimci kadına ulaşılması hedeflenen #SheMeansBusiness Projesi kapsamında verilen eğitimler; Girişimci Kadınlar için Facebook, Girişimci Kadınlar için Instagram, WhatsApp, Business Manager, Mobil Stüdyo ile Dijitalde İçerik Nasıl Üretilir, Etkili Reklam Stratejisi Nasıl Oluşturulur, Facebook Reklam Paneli ve Facebook Piksel içeriklerinden oluşmaktadır.

Japonya Hükümeti tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (Un Women) tarafından Habitat Derneği ortaklığında uygulanan “Suriyeli ve Türk, Kadın ve Kız Çocuklarının; Sosyal ve Ekonomik Dayanıklılığının Güçlendirilmesi Projesi” iki ana program yoluyla ev sahibi toplum ile Suriyeli kadın ve kız çocuklarının; finansal bilinç, girişimcilik, kariyer planlama ve teknoloji alanlarında becerilerinin ve sosyal uyumlarının geliştirilmesini hedeflemektedir. Aynı zamanda Uluslararası Kız Çocukları Günü Çalıştayı, Diyalog Kurma Festivali ve Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı Aktivizm Atölyeleri düzenleyerek Suriyeli ve Türk kadın ve kız çocukları arasında sosyal uyumu arttırmayı hedeflemektedir.

Yasemin Işık

--

--

habitatdernegi
habitatdernegi

Dijitalleşen dünyayla uyumlu, sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen güçlü ortaklıklar temelinde, kapasite geliştirici sosyal etki odaklı bir STK’dır.