Sürdürülebilir Komünite: Imece Circle

habitatdernegi
habitatdernegi
Published in
3 min readNov 27, 2020

Göç; hikayeyi yeniden yazdıran, yazarken kısa, yaşarken uzun ve soluksuz bir olgudur. Hikayeyi yeniden yazarken de benzerimize yakın olmak, ondan ilham almak ve ona ilham vermek isteriz. Birbirimize tutunur ve güçlenir, vardığımız yere daha kolay kök salarak üretmeye başlarız.

2011 yılında Arap Baharı’nın da bir yansıması olarak Suriye İç Savaşı bir diğer adıyla Suriye Krizi başladı. Krizin başlamasıyla birlikte Türkiye birçok Suriyeliye ev sahipliği yapmaya başlamıştır. 2011 yılında toplam uluslararası koruma altındaki yabancı sayısı 58 bin olan Türkiye, Suriyeli mülteciler ile 2014’den bu yana dünyanın en fazla mülteci barındıran ülkesi haline gelmiştir. Bu nedenle Türkiye’ye gelen Suriyelilere “Geçici Koruma” statüsü tanımlanmıştır. 2016 yılında ise çalışma izni verilerek Türkiye’de çalışma hakkına sahip olmuşlardır. Bu kapsamda istihdam edilmeye ve kendi işlerini kurmaya başladılar.

Türkiye’de çalışma hakkının tanımlanmasıyla, Suriyelilerin kurdukları şirket sayıları önemli bir artış kaydetmeye başlar. 2017 ve 2018’de Türkiye’de kurulan en fazla yabancı şirket Suriyelilere aittir. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 26 Şubat 2019 tarihi itibarıyla en az bir ortağı Suriye uyruklu olan şirket sayısının 15 bin 159 olduğu belirtilmiştir. UNHCR’ın verdiği bilgilere göre 2018 sonunda Suriyelilerin Türkiye’deki girişimcilik sermayeleri 400 milyon doları bulmuştur. Bu yüzden hikayesini yeniden yazmaya çalışan Suriyelilerin, Türkiye ekonomisinin büyümesine ve kalkınmasına olan katkısı yadsınamaz niteliktedir.

Habitat Derneği olarak 2016 yılında geçici koruma kapsamındaki Suriyelilere çalışma izinlerinin verilmesiyle birlikte, mültecilerin geçim kaynaklarına olan erişimlerinin artması için girişimcilik ve istihdam konularında çalışmaya başladık. Özellikle girişimcilik alanında eğitimler, girişimcilik kampları, networking aktiviteleri, yatırımcı buluşmaları gibi birçok iş fikri olan ve girişimci olmak isteyen mültecilere destek oluyoruz. Bu kapsamda bu zamana kadar 9.205 kişi eğitimlere katılmış, 146 iş fikrine hibe desteği sağlanmış ve 64 şirket kurulumu gerçekleştirilmiştir.

Biliyoruz ki pandemi hepimizin hayatını farklı yönlerde etkiledi ve değiştirdi. Pandemi, hem dijitalleşmeyi hızlandırarak çevrimiçi ve uzaktan çalışmaları artırdı hem de farklı arz ve talepleri ortaya koydu. Birçok işin dijitale dönmesi ile de dünyanın neresinde olursak olalım mesafeler ve iş akışlarımız daha da kısalmış oldu. Bu doğrultuda Habitat Derneği olarak mültecilerin geçim kaynaklarına olan erişimleri konusundaki 4 yıllık deneyim ve birikiminin ışığında ve pandeminin getirdiği yeni çalışma ve topluluk düzenine de uyumlu şekliyle “Imece Circle” adında bir komünite kurduk.

Imece Circle‘ın açılış etkinliği çevrimiçi ortamda 14 Kasım 2020 tarihinde 50 komünite üyesinin katılımıyla gerçekleştirildi. Imece Circle, mülteci girişimcileri, freelancer çalışanları, eğitmenleri, mentorları bir araya getiren bir komünitedir. Bu komünite ile hem komünite üyeleri farklı eğitim ve mentorluk süreçlerine katılmakta hem de network ve iş birliklerini artırarak kendi işlerini geliştirebilmektedirler. Bir diğer yandan ise komünitenin farklı profillerden oluşması sebebiyle de birbirlerinin ihtiyaçlarını tespit edip yardım etmekte ve birlikte çalışmaktadırlar.

Bir diğer deyişle yaratılan bu komünite, üyelere hem yeni iş fırsatların yaratıldığı hem de birbirleri ile eşleştiği, birbirini geliştirdiği ve yardım ettiği bir dayanışma çemberidir. Nasıl ki çemberin bir sonu yoksa, Imece Circle ‘ın da bir sonu olmamakla birlikte sürekli kendi içinde gelişerek ve geliştirerek devam eden bir döngüdür.

Habitat Derneği olarak sürdürülebilir kalkınmayı, toplumumuzun bütün parçalarını odağımıza alarak inşa etmek istiyoruz. Bu yüzden UNHCR’ın verilerine göre bugün Türkiye’de geçici koruma statüsü altında hayatını devam ettiren 3,635,410* Suriyelinin bizim de içinde yer aldığımız dayanışma çemberleri ile güçlenmesini, ekonomimize ve kalkınmamıza olan pozitif etkilerinin artmasını ve hikayelerini yeniden yazarken onlara ortak olmayı sürdürmek istiyoruz.

Elif Bilge Erdölek / Ayşe Nur Tekin

Imece Circle‘ın açılış etkinliğini buradan izleyebilirsiniz.

*https://data2.unhcr.org/en/situations/syria

--

--

habitatdernegi
habitatdernegi

Dijitalleşen dünyayla uyumlu, sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen güçlü ortaklıklar temelinde, kapasite geliştirici sosyal etki odaklı bir STK’dır.