Samet Emin Özen
3 min readOct 11, 2023

Yapay Zeka ile Hangi Ünlüye Benziyorsun Uygulaması

Herkese merhaba bugün size yoğun bir çalışma sonucu ortaya çıkan bir projemizden bahsedeceğim. Projemiz insan yüzünü tespit ediyor ve hangi ünlüye daha çok benzediğini buluyor. Birkaç özelliği daha var ve onlardan da yazımızın ilerleyen kısımlarında bahsedeceğiz. Biz Yapay Zeka Topluluğu olarak her hafta topluluğumuzu daha iyi bir konuma getirmek için toplanırız. Konuşmalarımızın birinde stand projesi fikri ortaya atıldı. Proje fikrini ilk olarak sadece teorik olarak konuştuk. Sonrasında ise yaklaşık 2 hafta süren araştırma ve temel oluşturma süreci oldu. Bu sürede projemiz en basit halini aldı:

Böylece projenin temelleri atılmış oldu ama bizim güzel bir arayüze ihtiyacımız vardı. ‘Tkinter’ kütüphanesi ile yapma kararı aldık ve yeniden bir araştırma süreci başladı. Projeyi geliştirirken bir yandan da kendimizi geliştirdik ve sonuç olarak böyle bir şey çıktı:

Bir şey eksikti bunu hissedebiliyorduk ve ekstra bir özellik eklemeye karar verdik. Ekleyeceğimiz özellik yüzü tarayacak ve en çok hangi ünlüye benzediğini bulacaktı. Bunu da Deepface kütüphanesi ile yaptık. Bizim bu kütüphaneyi tercih etme sebebimiz ise kullanımı kolay ve halihazırda var olan modelleri kullanarak yazılmış olmasıydı. Kütüphanenin yapabildikleri ise; yüz analizi ile duygu tahmini, yaş tahmini, ırk tahmini vb.
Ama kütüphaneyi implemente ederken bir sıkıntı ile karşılaştık. Kod, nedenini çözemediğimiz bir şekilde resimlerdeki yüzü bulamayınca hata veriyordu. Google da sorunu aratınca birkaç kişinin de benzer hatayı aldığını gördüm. Bir özelliğin kodun resimdeki yüzü bulması için zorladığını farkettik ‘enforce_detection=true’ değişkenini ‘false’ ile değiştirince hata düzeldi. Türkçe karakterler ile ilgili de bir hata aldık. Bunu ise dosyalardaki Türkçe karakterleri küçük bir kod yazarak İngilizce karakterlere çevirdik.
Ve artık resim verileri dışında her şeyi halletmiştik. Kaggle’da Hintli ünlü insanların bulunduğu bir veri seti bulduk ve ondan ilerledik. Sonra da Türk karakterler eklemek istedik fakat istediğimiz büyüklükte bir veri seti bulamadık. Çözüm olarak ise resimleri kendimiz ekledik. Web scrapping yapacak kadar tecrübemiz olmadığı için bu çözümle yetinme kararı aldık.
Bütün sıkıntılara rağmen ise projeyi bitirdik. Son olarak da yaş ve ırk göstergelerini de arayüze ekledik ve sonuç:

Barış arkadaşım ve ben, bir fikir üzerine kurulan ve başarıyla sonuçlanan projemizi çalıştırabildiğimiz için çok mutluyuz. Kodları ise Topluluğun, Barış’ın ve benim github hesabımda bulabilirsiniz. Herkese iyi kodlamalar dilerim 😄