MART 2022 E-BÜLTENİ

Bu Ayki Destekçimiz: Kaira Network

Kaira Network, NFT toplulukları için merkezi olmayan bir sosyal ağdır. Avalanche blok zincinirinin gücü ile hem uygun maliyetli hem de kullanımı kolay sosyal ağ sunar. Kullanıcılar, NFT’lerini platformda sosyal kimlikler olarak atayarak içerik yayınlamaya başlayabilir.

NFT ve blok zincir üçgeninde verimli bir köprü görevi gören Kaira Network, mevcut sosyal medya kültürünü ve deneyimini değiştirmeyi amaçlıyor. Kaira Network’ün yol haritası ve daha fazla bilgi için tıklayabilirsiniz.

Nisan ayından herkese selamlar. Her ay düzenli olarak çıkaracağımız bültenlerin ilk serisi olan Mart ayı bülteni ile karşınızdayız.

Ayın Hikayesi: Mark Zuckerberg, Instagram’da NFT mint edilebilmesi üzerine çalıştıklarını duyurdu. Çalışmalar hakkında detaylı bilgi vermese de Instagram’da NFT’lerin mint edilebilecek veya satın alınabilecek olması NFT piyasasına büyük hareket getireceğe benziyor.

Ayın çalma listesi: Mellow Classics

Piyasalar & Ekonomi

Piyasalardaki son durum ve Mart ayının başından bugüne değişimler

Ay başında 39k bandında seyreden Bitcoin ayın son 2 haftasına yükselişle başladı. 48k seviyelerine kadar yükselişini devam ettiren BTC son 2 günde yaptığı düzeltmeyle birlikte ayı 46k seviyelerinde kapattı. BTC’deki yükseliş diğer kripto paralara da yansıdı. Nisan ayı için de şimdiden bol yeşilli bir ay diliyoruz.

HUCHAINews

Dogecoin (DOGE) katili olarak tanınan Shiba Inu (SHIB), kendi metaverse’ünü yaratacağını açıkladı. Açıklamada metaverse projesinden “tarihimizin dönüm noktası “şeklinde söz edildi.

Axie Infinity oyununun geliştiricisi Sky Mavis, Ronin ağına yapılan saldırıdan mağdur olan kullanıcılara en kısa sürede geri ödeme yapacaklarına dair söz verdi.

29 Mart’ta popüler kripto para cüzdanı Metamask, yaptığı yeni güncellemeyle Apple’ın ödeme platformuyla entegrasyon başlatarak Apple ekosistemine doğru genişledi. Bu sayede Iphone kullanıcıları Apple pay ile Kripto para satın alabilecekler.

TBMM, kripto paralarla ilgili kapsamlı bir rapor hazırladı. Milliyet’te yer alan habere göre TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, “Kripto Varlıklar İle İlgili Yasal Düzenlemelere İlişkin Ülke Örnekleri” başlıklı 68 sayfalık bir rapor hazırladı. Raporda, kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanımının yaygınlaştığı belirtildi.

Bankacılık devi HSBC, Sandbox metaverse’ünde spor, e-spor ve oyun tutkunlarıyla etkileşim kurmak için geliştireceği bir arsa satın alarak Sandbox ile ortaklık kurdu. Bu ortaklığın açıklanmasının ardından Sandbox ($SAND), %10'luk bir artış gösterdi.

Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg: “NFT’leri Instagram’a getirmek için çalışıyoruz. Büyük ihtimalle önümüzdeki aylarda Instagram’da NFT mint edinebileceksiniz.”

MicroStrategy şirketinin bir yan kuruluşu olan MacroStrategy, Silvergate Bank ile Bitcoin satın almak için 205 milyon dolarlık BTC teminatlı kredi anlaşması yaptı.

Kripto Sözlük

Arbitraj: Fiyat farklarından yararlanmak amacıyla para, kıymetli maden, tahvil ve hisse senedi alıp satma işlemidir. Arbitraj işlemleri kripto paralarda da farklı borsalardaki fiyatlandırma farkları kullanılarak yapılabilir.

Block Explorer: Bloklar, işlemler, adresler ve daha fazlasıyla ilgili veriler dahil olmak üzere bir blok zinciri hakkında gerçek zamanlı ve geçmiş bilgileri aramanızı sağlayan çevrimiçi bir araçtır. En iyi bilinen blok explorerlar Bitcoin için blockchain.info ve Ethereum için etherscan.io’dur.

Hash: Kriptografik özet, verileri rastgele bir say ve harf dizisine dönüştürmek için algoritmik bir islem uygulanmasını ifade eder. Böylece, blok zincirine girilmek istenen veri, zincir içerisinde yer edinmesini sağlayan dijital bir parmak izi haline gelir.

Address: Bir kripto adresi, kripto para birimi gönderip alabilen bir cüzdan temsil eden bir karakter dizisidir. Gerçek hayattaki bir adrese, e-postaya veya web sitesine benzer. Her adres benzersizdir ve bir cüzdanın blok zincirindeki yerini belirtir.

Account: Hesap, kullanıcıların içinde bulunan araçları kullanmasına olanak tanıyan bir bilgisayara, web sitesine veya yazılıma erişimdir. Erişim genellikle bir kullanıcı ad ve parola aracılığıyla elde edilir, ancak kripto para birimleriyle, genellikle özel anahtar ile yapılır.

Etkinlikler ve yapılan eğitimlerle birlikte biz de çok yoğun bir ayı geride bıraktık.

Mart’ta HUCHAIN Bir Başkaydı…

Metaverse 101

Aya KuCoin’den Şimal Hazal Sarıözen’le “Metaverse 101” ile başladık. Şimal Hanım Metaverse dünyasına giriş ve bu dünyanın geleceği üzerine bir sunum yaptı. Metaverse son dönemde merak edilen konulardan biri olmuş durumda. Bu yüzden katılımcılar sunum sonrasında akıllarına takılan soruları Şimal hanıma sorarak bu konu hakkındaki soru işaretlerini giderdiler. Sunumun ardından anlatılan konulardan oluşan Kahoot bilgi yarışmasıyla katılımcılarımıza KuCoin sponsorluğunda hediyeler dağıttık.

Blockchain ve Oyun Dünyası

Etkinliğimizi değerli konuğumuz Mevlüt Dinç ile gerçekleştirdik. Oyun dünyasından ve bu dünyanın Blockchain’deki yerinden konuştuk. Oldukça eğlenceli bir etkinlik olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca bu içeriğimizi YouTube’ta yayınladık. Buraya tıklayarak videoya ulaşabilirsiniz.

Tanışma Toplantısı

Okulumuzda yüz yüze olarak tüm üyelerimizle buluştuk. Kendimizi tanıttık, hedeflerimizi anlattık. Sizleri de tanımış̧ olduk ve harika konularda konuşma fırsatı yakaladık.

Yönetim Kurulumuzdan Herkese Selamlar :)

Radio Caca Türkiye 1.Üniversiteler Buluşması

Radio Caca aracılığıyla Türkiye’nin her yerinden Blockchain öğrenci toplulukları bir araya geldik. USM’de eğlendik, Blockchain sektörüne dair fikirlerimizi sunduk ve birbirinden güzel bağlantılar kurduk.

Nisan Ayı için Neler Planlıyoruz?

NFT ve iNFT

Etkinlimizin konuğu Tanay Ayıtmaz! Kendisi Blockchain ekosisteminde Smart Contract (Akıllı Sözleşmeler) ‘lar konusunda çalışmalar ve geliştirmeler yapmış ve Huobi ‘de listelenmiş ilk Türk projesi olan #Roco Token’in tüm Blockchain alt yapısı ve Smart Contract mimarilerini geliştirmiştir.

Tanay Bey ile Nft ve iNft’ler hakkında bir söyleşi düzenleyeceğiz. Nft’ler popülerliğinden dolayı az çok insanlarda bir fikir uyandırsa da iNft’ler yeni yeni oluşum gösterdiğinden Tanay beyin anlatımı soru işaretlerinin cevaplanmasında etkili olacaktır.

TeaTalk

İlk kez Nisan ayında gerçekleştireceğimiz TeaTalk, toplanıp sıcak bir ortam oluşturarak Blockchain üzerine sohbet ettiğimiz ve düzenli olarak tekrarlayacağımız bir etkinlik. Etkinliğimize dönem dönem dışarıdan misafirlerimiz de katılacak. Bazen Ankara’nın çeşitli kafelerinde herkese açık TeaTalk’lar düzenleyeceğiz bazen de Hacettepe’de üyelerimize özel toplanacağız.

Bu ayki TeaTalk’u 15 Nisan Cuma günü yapacağız ve WEB3 derneğinden Buğra Ayan konuğumuz olacak. Teknolojiden yatırıma birçok alanda sohbetler yapılacak ve sorular sorulacak.

Blockchain Dünyası ve Kadınlar

26 Nisan’da gerçekleştireceğimiz etkinliğimizde İstanbul Blockchain Women yönetim kurulu üyesi ve Blockchain Türkiye’nin danışma kurulu üyeliğini yapmakta olan Çağla Gül Şenkardeş bizlerle olacak. Çağla Hanım son dönemde Blockchain Teknolojisi ve NFT’ler isimli bir kitap çıkardı. Hem kitap hakkında hem de Blockchain ve bilişim sektörlerinde rol alan kadınlar hakkında konuşacağız.

Tüm etkinliklere herkesi bekliyoruz. Etkinliklerimizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Biraz da Çalışalım…

Bu ay üyelerimizle birlikte “Blockchain çalışıyoruz” serimize başladık. Haftanın belli günleri Discord’ta toplandık ve Blockchain’in ne olduğundan Ethereum’un nasıl çalıştığına kadar farklı konularda eğitimler verdik. Bu başlıklarda Blockchain Mimarisini açıkladık ve temelde sistemin nasıl çalıştığını inceledik.

Çalışmalarımızın videolarının bulunduğu serimize erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Mimari kısmını bitirdikten sonra küçük bir ara verdik. Önümüzdeki ayın sonuna doğru da artık işin programlama kısmına odaklanacağız. Bu kısımda önce hiç programlama bilmeyen arkadaşlara temel programlama mantığını anlatacak daha sonra da Solidity’de kod yazacağız. Bu kodları yazarken Mimari kısmında öğrendiğimiz bilgileri sık sık kullanacağız. Blockchain teknolojisinde Mimariyi anlamak kod yazmaktan daha zor olabilir. O yüzden mimariyi anladıysanız daha önce hiç kod yazmadıysanız bile gözünüzün korkmasına hiç gerek yok.

Discord sunucumuza katılarak eğitimlere katılım gösterebilir ya da YouTube kanalımıza abone olup eğitimleri asenkron olarak takip edebilirsiniz.

Bu ay Medium publication’ı oluşturduk ve içerikler üretmeye başladık. İçeriklerimizi üretirken adım adım sıfırdan anlatımlar yapmaya çalıştık ki bu alana ilgili hiç kimse konudan geri kalmasın. Gelin bu ay oluşturduğumuz içeriklere bir de yakından bakalım.

1 — Blockchain Nedir ve Merkeziyetsizlik Neden Önemlidir?

Blockchain teknolojisine geçmeden önce bir temel atmak adına konunun buralara nereden geldiğini inceledik. Adım adım WEB1.0, WEB2.0 ve WEB3.0 kavramlarını açtık. Böylece WEB’in ve Internet’in ne olduğundan bizlere neler sunduğuna kadar incelemiş olduk. Sonuç olarak da asıl konumuza dönerek Blockchain teknolojisinin ne gibi sorunları çözdüğüne ve bu kronolojik sıradaki yerine gelmiş olduk. Ayrıca teknik bir bakış açısı katmadan yazıyı bitirmek istemediğimiz için Private-Public Key’lere ve halihazırda kullandığımız kullanıcı adı ve şifre gibi kavramların Blockchain’deki yerine bir bakış attık.

2 — Merkeziyetsizlik Bitcoin’den Önce Var mıydı?

Satoshi Nakamoto merkeziyetsizlik kavramını ortaya atan ilk kişi değildi. Ondan önce de bu alanlarda çalışmalar yapılmıştı. Hatta bu çalışmalardan belki de en yakından tanıyacağınız Torrent uygulamalarıdır. Bu anlamda önce sık sık duyduğumuz bu merkeziyetsizlik ve dağıtıklık kelimelerinin anlamlarını inceledik. Daha sonra da Nakamoto’nun Bitcoin’inden önce yapılan bu alandaki çalışmalara değindik. Son olarak bu çalışmaların belki de en çok tanıdığımız örneği olan Torrent’in teknolojisine yakından bakma fırsatı yakaladık.

3 — Bitcoin Nasıl Çalışır?

Eveet, geçmişe şöyle bir bakış attıktan sonra geldik Bitcoin’e. Önden uyaralım bu yazımız diğerlerine göre biraz daha teknik bir dile sahip. Bu sebeple bu teknolojiyle çok yakın değilseniz lütfen önceki iki yazımızı okuyunuz. Fakat gözünüz de korkmasın diğer yazılarımızda olduğu gibi bu yazımızda da amacımız konuyla ilgili her şeyi anlaşılır bir dille anlatabilmek.

Bu bağlamda en temelden başladık: Para! Kripto para ne demek? Bu soruyu yanıtladıktan sonra sıra geldi adım adım Bitcoin’e. Burada da bizi bir sürü terim karşıladı: İşlemler, Hash Fonksiyonları, Bloklar, zorluk ve nonce değerleri ve miner’lar… Son olarak da oturduk Bitcoin’in nasıl çalıştığını adım adım simüle ettik. Bitti mi tabii ki bitmedi. Aklımıza gelebilecek her soru işaretini yanıtlamak adına Consensus kavramını açtık. Burada da Node ve Fork gibi kavramlara ek olarak sık sık duyduğumuz Proof of Work ve Proof of Stake kavramları bizleri karşıladı.

Biraz karışık gelmiş olabilir. Bahsettiğimizi kavramları ve daha fazlasını adım adım öğrenebilmek günün sonunda da Bitcoin’in çalışma prensibini ve fazlasını kavrayabilmek adına içerikte görüşmek üzere :)

4 — Nedir Bu SHA-256?

Küçük bir ara verelim ve bunca işlemin yapıldığı bu koca dağıtık yapılarda verilerin nasıl şifrelendiğine değinelim.

Verilerin de parmak izi vardır. Hem de insanlarınkinden daha eşsiz olabilirler. Bu parmak izlerini oluşturan fonksiyonlara da hash fonksiyonları denir. Kriptografi yani şifreleme de tam olarak burada bizleri karşılar. Biz de hem Hash fonksiyonlarını genel olarak inceledik hem de özellikle Blockchain teknolojisinde çok sık kullanılan SHA-256 algoritmasına değindik.

5 — Merkle Tree

Blockchain ağlarında çok fazla işlem yapılır ve çok bu işlemlerin sonucunda da kaydedilmesi gereken çok fazla veri ortaya çıkar. Bu işlemlerin merkeziyetsiz bir yapıda tek merkezde tutulmadığını ve ağa bağlı olan herkeste tutulduğunu düşünürsek de çok büyük bir veri hacmine ihtiyacımız olduğunu söyleyebiliriz. Peki verileri küçültebilir miyiz? Merkle Tree’ler de hem bu verileri efektif olarak tutmak için kullanılan yapılardır hem de bu verilerin içinde hızlıca gezinmemizi (Rehberinizdeki birini bulmak için arama çubuğuna o kişinin adını yazdığınızda telefonunuzun sizin için verinin içinde gezinmesi ve o kişiyi bulması buna örnek olarak verilebilir.) sağlayan sağlarlar.

6 — Simetrik Kriptografi

Sık sık kripto ifadesini kullanıyoruz. Peki kripto ve kriptografi ne demek? Bu ifadeleri teknolojik olarak nasıl kullanıyoruz? Bu gibi sorulara cevap verdikten sonra kriptografinin bir alt başlığı olan Simetrik Kriptografiye değindik.

7 — Ethereum Nasıl Çalışır?

Bitcoin’den sonra en çok duyduğumuz kelime Ethereum olsa gerek. Bitcoin’in nasıl çalıştığını inceledik. Ethereum’a değinmeden de geçemeyiz. Bu içerik için de önceden uyaralım. Bitcoin nasıl çalışır içeriğinde olduğu gibi burada da biraz teknik bir bakış açısı kullandık. Bu yüzden bu teknolojiye çok hakim değilseniz lütfen önce 1, 2 ve 3. Sırada bahsettiğimiz içeriklerimizi inceleyiniz. Fakat yine gözünüz korkmasın. Burada da her olabildiğince açıklayıcı bir dil kullanmaya çalıştık.

İlk olarak Ethereum’un Bitcoin’den farklı olarak ne yapmaya çalıştığına ve onun aslında bir bilgisayar gibi çalıştığına değindik. Evet yanlış duymadınız Ethereum aslında bir bilgisayar :) Daha sonra ise Bitcoin’de de değindiğimiz Hesap, miner, block gibi kavramlar bizi karşıladı. Ancak burada kavramları yüzeysel olarak açıklamak yerine biraz daha derinlere daldık. Daha sonra gas fee’ler, işlemler ve Log kayıtlarıyla devam ettik. En son da Ethereum Virtual Machine (EVM) üzerine konuştuk.

Bu ay bizden bu kadardı. Yazıları toplu olarak görmek için lütfen tıkla. Yorumlarını heyecanla bekliyoruz. Bir eksik görürsen lütfen hemen bize bildir ki kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.

Gelecek Ay Medium’da

Önümüzdeki ay bizleri CEX/DEX Borsalarının farkları, farklı konsensüs protokollerinin incelenmesi gibi konularda yeni içerikler bekliyor olacak. Ayrıca “Hap Bilgiler” serimize de başlayıp yazılarımızdaki bazı başlıkları daha özet yapıda daha kısa yazılarda sizlerle buluşturacağız. Son olarak içeriklerimizi İngilizce dilinde de yayınlamaya başlayacağız.

Yazar, çevirmen ya da editör olmak için öğrenci ya da topluluk üyesi olmana gerek yok. Bu formu doldurarak iletişim bilgilerini bize iletebilirsin.

“Bu ayda bizden bu kadar. Umarım hayat sizin için yolunda gidiyordur. Piyasadaki beklenen düzelmeyle yüzlerin artık gülmesini umut ediyorum. Aşağıdaki linklerden bize ve içeriklerimize ulaşabilirsiniz. Önümüzdeki ay da harika etkinlikler bizleri bekliyor. Herkes davetli! Yazar/Editör veya sponsor olmak için mail atabilir ya da ilgili formlarımızı doldurabilirsiniz.”

Yazar Ol! | LinkedIn | Instagram | YouTube | Twitter | Facebook | Medium | Mail

--

--