Game Jam Nedir?

Senem Aksakal
Hackathon Türkiye
Published in
3 min readJul 27, 2020

Game Jam, en basit anlamıyla “oyun geliştirme hackathon’u” demektir. Katılımcılar belli bir tema etrafında, kısıtlı bir sürede oyun geliştirmeye çalışırlar. Bu süre genellikle 48 saat olsa da yalnızca 12 saat veya 1 aydan uzun süren game jam’ler de bulunmaktadır.

Global Game Jam

Global Game Jam (GGJ), Dünya’nın en büyük oyun geliştirme hackathon’udur. Gerek organizasyon yapısı ile olsun gerek katılımcı sayısı ile olsun. Yerel bir organizasyon olmanın ötesine geçerek, tüm dünya ile aynı anda oyun geliştirme tecrübesi yaşamak isteyen binlerce katılımcıyı bir araya getirmektedir. Bu büyük organizasyon yılda 1 kez gerçekleşir. Her yıl, Ocak ayının son haftasonu, tüm dünyadan oyun geliştirme meraklıları bu etkinlik için toplanır. Her ülkede, farklı bölgelerde farklı organizatörler bulunur. Bunlar, tamamen gönüllülük esası ile çalışmaktadır. Kendi bölgelerindeki yerel saate göre etkinliği başlatır ve etkinlik boyunca sorumlu olurlar. Katılımcılar, o yıla özel belirlenen tema etrafında oyunlarını geliştirirler. Bu tema, her bölgenin kendi yerel saatine göre duyurulur. Tüm jam alanları da temayı öğrenmeden, katılımcıların bunu duyurması (internette vs. paylaşması) kesinlikle yasaktır. 48 saatlik bu maratonun sonunda üretilen tüm oyunlar; görselleri, kaynak kodları ve bilgileri ile birlikte geliştiriciler tarafından Global Game Jam’in sitesine yüklenir ve burada arşivlenir.

İlk GGJ 2009 yılında düzenlenmiştir. O yıl, yalnızca 23 ülkeden 1650 kişi katılmış ve 370 adet oyun geliştirilmiştir. 2020 yılında düzenlenen GGJ’ye ise 118 ülkeden 50.000’den fazla kişi katılmış ve 9600 oyun geliştirilmiştir.

itch.io

Kalabalıklarla beraber oyun geliştirmek için illa GGJ’yi beklemenize gerek yok. Yılın hemen her dönemi, pek çok farklı temada düzenlenen online game jam’lere katılabilirsiniz. Hatta kendi game jam’inizi bile oluşturabilirsiniz. Itch.io sitesinin jam bölümü tam da bu amaçla tasarlanmış.

Ludum Dare

Yılın farklı zamanlarında, birden fazla kez düzenlenen, online bir game jam etkinliği daha var; Ludum Dare (LD). Latince’de “oyun sunmak” anlamına gelen Ludum Dare ilk kez Nisan 2002'de Geoff Howland tarafından düzenlenmiştir. “Ludum Dare Zero (LD 0)” isimli yapılan bu game jam’e yalnızca 18 kişi katılmıştır. En yakın zamanlı yapılan LD 46 etkinliğine ise 10.330 kişi kayıt olmuş ve 5000’e yakın oyun paylaşılmıştır.

İlk zamanlar 24 saat süren Ludum Dare, bu süre az geldiği için daha sonraları 48 saate çıkartılmıştır. GGJ’den farklı olarak burada tema, online kanallarda paylaşarak duyurulur. GGJ’ye benzer olarak ise etkinlik bitiminde üretilen oyunlar (kaynak kodları, görselleri vs.), internet sitesine yüklenir. Daha sonra katılımcılar tarafından farklı kategorilerde (ortalama, eğlence, inovasyon, tema, grafikler, ses, mizah ve atmosfer) oylanır.

LD’ye tek başına katılan ve görsel, ses, müzik ve kodlar dahil tüm içerikleri kendisi oluşturanlar için “Compo” adında ayrı bir başlık da vardır. Onlar Compo adında değerlendirilerek ayrıca kategorilendirilir.

Ludum Dare’ın popülerleşmesine katkı sağlayanlardan biri de, bu etkinliğe 7 kere katılan Minecraft’ın tasarımcısı Markus Persson’dur.

Keep Calm and Join The Game Jam

Her game jam’in kendine has sunduğu farklı deneyimler vardır. Oyun sektörüne meraklı, deneyimi olsun olmasın, herkesin bu tarz etkinliklere katılmasını kesinlikle öneriyorum.

--

--