Hackathon Kazanma Rehberi

Serkan Apul
Hackathon Türkiye
Published in
5 min readOct 3, 2020
Konsantre olmuş şekilde çalışan Metrobot ekibi
İzmir Hackathon — Metrobot ekibi.

Salgın patlamadan hemen önce yapılan İzmir Hackathon’da yarışma fırsatım oldu. Hayatımda yaşadığım en güzel tecrübelerden birisiydi. Bir yazılımcının hayatında en az bir kere bir Hackathon’a katılmasını, bu havayı koklayıp bu keyfi almasını umuyorum.

Bu yazıda bizi Hackathon’da başarıya götürdüğünü düşündüğüm önemli noktaları kaleme almaya çalıştım.

Maceraya Evet Deyin!

Hikaye böyle başladı.

Belki, iş yerinde hep aynı tipte projelerde çalıştığından dem vuruyor, “web-form yazmaktan” yakınıp yöneticine yeni bir şeyler aradığını, ona alan açmasını istiyor olabilirsin. Fakat şunu unutma, sen problem çözme yeteneğine sahip, yazılım geliştirebilen harika birisin ve bu tip etkinliklere katılmak sana çok iyi gelecek.

Uyumlu Bir Ekip Kurun

Çünkü arkadaşlar güzeldir.

Aynı hisleri paylaşabileceğin, birlikte kod yazıp, birlikte eğlenebileceğin bir ekip kurmalısın. Bununla birlikte, örneğin bir web uygulaması yapmayı planlıyorsanız sadece “front-end” yazılımcılarından bir ekip kurmadığınıza emin olun.

Ekip üyelerinin aşağı yukarı hangi kısımlarda görev alabileceği önceden planlanmış olsun. Bir de bunun üstüne ekip üyeleri birbirini kolayca destekleyebilecek ( çapraz fonksiyonel) profillerde olursa, işte o zaman ekip tam anlamı ile göreve hazır demektir.

Sizi Heyecanlandıran Bir Fikir Bulun

Katılacağınız Hackathon’un amacını iyi anladığınıza emin olun. Yoksa maça 3–0 geride başmış olursunuz.

Bunun için öncelikle Hackathon’un bildirisini çok iyi okumalısınız. Hackathon’u düzenleyenlerin aradığı ilhamı, çözmek istediği asıl sorunu anladığınıza emin olun. Ondan sonra bu ihtiyaca uygun önce kendinizin inandığı bir fikirde uzlaşın. Dikkat edin, bu fikri bir başkasına anlatıyorken heyecanlanıyor olmalısınız. Çok heyecan duymuyorsanız aradığınız fikir o olmayabilir. Örneğin bir mobil uygulama yapıyorsanız, kendi cep telefonunuza kurup yükleyeceğiniz nitelikte olmalıdır.

Karar verdikten sonra bir daha arkanıza bakmayın. Mümkün olduğunca bu fikri olgunlaştırmaya devam edin.

24 saatte yapılabilecek, jüriye bu işin yapılabileceğini kanıtlayacak ve onların dikkatini çekecek kadar özelliği gerçekleştirmeyi hedefleyin.

Unutmayın, bu süre içinde olabilecek en değerli, en vurucu özelliğinizi en önce geliştirmek ve sunabilmek üzerine bir plan yapmalısınız.

Hazırlık Yapın ( Teknik ve Artistik )

Klavye ve monitör olmadan kod yazamayan bir dinozorum.

Hackathon’un gerçekleştiği mekanın el verdiğince alışkın olduğunuz yazılım geliştirme ortamını kurmaya çalışın. Biz işyerinde kullandığımız klavyemizi, faremizi, monitörlerimizi (bunun yanında üçlü prizimizi ve VINN internetimizi) yanımıza aldık.

Elinizde 21 inç monitörle salona girdiğinizde dikkat çekmekten korkmayın, eğlenmek ve kazanmak için oradasınız.

Kodları paylaşacağınız, görevleri takip edeceğiniz yazılım ortamlarını gitmeden hazır edin. Bunlar Hackathon’un asıl konusu ile ilgili şeyler değildir Önceden hazır edilmesinde hiçbir mahsur yoktur. Siz Hackathon’da verilecek 24 saati sadece o fikrin gerçekleştirilmesi için harcamalısınız.

Kodları paylaşacağımız, görevleri yöneteceğimiz ortamı hazır ettik.

Takımınızın ( veya tasarlayacağınız ürünün) mutlaka bir adı olacak. Bu adı kullanarak basit bir tasarımla çıkartmalar yaptırıp monitörünüze, diz üstü bilgisayarınıza yapıştırabilirsiniz.

Mevsime göre mutlaka bizim gibi kapüşonlu veya t-shirt’ler yaptırın. Olayın içine daha çok girmenizi sağladığını ve kendinizi çok güzel hissettirdiğini söyleyebilirim.

Başvurumuz kabul olunca o sevinçle 10 dakika içinde “paint” kullanarak tasarladığım logomuz.

Bu tip ince düşünülmüş ufak şeyler sizin yaptığınız işe gösterdiğiniz özeni gösterir. Asıl konu sunacağınız projedir. Bununla birlikte önceden jürinin ve mentorların ilgisini çekebilirseniz hiç fena olmaz. Mentorların dikkatini çekerseniz, özellikle sizinle konuşmak için yanınıza gelebilirler. Jüri ise sunum sırasında kullanmak için dikkatlerinin bir kısmını özellikle size saklayabilir. Şansımızı artırmak için etik ve estetik olan kozlarımızı oynuyoruz.

24 Saat Sürecek Bir Sprint Koştuğunuzu Farz Edin

Sprintimizin ilk maddesi. Herkesin en merak ettiği soruya cevap veriyoruz. Bakiyem ne kadar ? :)

Yapacaklarımızı (uygulamanın farklı işlevlerini), uygulamanın yaratacağı toplam değere vereceği katkıya göre, en değerli en tepede olacak şekilde sıraladık. Böylece zamanımız yetmez ise yapamayacağımız bir işlev devreye aldıklarımızdan her zaman daha az değerli olacaktı.

Hackathon süresince 2 saatte bir kafamızı kaldırıp yaptığımız işe ara verdik. Her birimiz ne durumdayız kontrol ettik. Görevinde takılan biri olduğunda birimiz onun yarım işine yardım ederek bir işlevi daha devreye almış olduk.

Mentorları Dinleyin

O an. Bir mentorun tavsiyelerini dinleyen hackathon ekibini görüyorsunuz.

Büyük ihtimalle, Hackathon organizasyonu daha önce bu tip etkinliklerde bulunmuş, UX, Kodlama, Pazarlama, İletişim vb. konularda uzman olan mentorları olaya dahil etmiş olacaktır.

Mentorlar göz göze gelmek için sizin yanınızdan geçeceklerdir. Onların laf atmasını beklemeyin hepsini ayrı ayrı yakalayın, fikrinizi-projenizi, o anda hangi aşamada olduğunuzu anlatın. Ekipten en az bir kişinin gelen mentoru dikkatlice dinlediğine emin olun. Mentorların yaptığı yorumları değerlendirerek, kafanıza yatan düzenlemeleri mutlaka yapın.

Biz özellikle sunum kısmı ile ilgili çok değerli öneriler aldık, uyguladık ve faydasını gördük.

Çok Kısa, Etkili Bir Sunum Hazırlayın

Sadece en önemli unsurları vurgulamalısınız.

Akılda kalmayı hedefleyen, en güçlü yanlarınızı söyleyen, bu işe yatırım yapacak insanlar için önemli olan unsurlar dışında hiç bir şey içermeyen çok kısa bir sunum hazırlayın.

Teknik olarak görselinizde bir renk cümbüşü olmasın. Font renkleri sadece 1 ana rengin 2 farklı tonu olsun. Biz ayrıca logoyu ve o koca robot kafasını da hafızalara iyice kazınsın diye sunumda ustaca kullandık. Aynı yöntemi tavsiye ederim (Bir nevi marka bilinirliği çalışması yaptık).

Robot kafasıydı, fonttu, marka oluşturmaydı deyip geçmeyin, elinizdeki tüm mühimmatı atmalısınız.

Sıra, atacağınız gümüş kurşuna geldi.

Çalışan Yazılım Fetheder

Çalışan yazılım, söyleyeceğiniz veya göstereceğiniz her şeyden daha değerlidir. Konseptinizi ispatlayacak kadar işlevi barındıran yazılımızı hazır edin. Sunumdan önce en az 2 kez, farklı ekip üyeleri tarafından test edildiğine emin olun.

Metrobot uygulamasındaki farklı bir işlevi gösteren ekran görüntüsüdür.

Bundan sonra arkanıza yaslanın diğer ekiplerin sunumlarını izleyin. Sıranın size gelmesini beklerken anın tadını çıkartın.

Esen kalın 🤖

6 — 7 Mart 2020 İzmir Hackathon Ödül Töreni Hatıra Fotoğrafıdır.

--

--