Yeni Merak Arayışı: Mobil Uygulamalar!

Ecem Şafak
Hackathon Türkiye
Published in
4 min readMay 8, 2021

--

Karantina dönemi kısıtlamaların kaldırılması derken başladığımız noktaya geri dönmek istemeyenler için keşfe çıkıyoruz. Bilinen o ki dijital dünyada her şey çok hızlı bir şekilde tüketiliyor. Bunun içerisinde bilgi de dahil. Ancak mobil uygulamalar bu fırsatı nasıl değerlendiriyor? O zaman biraz mobil uygulamalar evrenine yolculuk yapalım.

Birlikte bir keşfe çıkmaya ne dersiniz?

1. DAYLİO

Daylio size tek bir satır bile yazmadan gizli bir günlük tutmanıza olanak tanır.

Gerçekten de harika bir deneyime sahiplik yapan Daylio mükemmel simgeleri ve yönlendirmeleriyle günden güne kendinizi gözlemleyebilir ve kendinize belirlediğiniz hedefleri bu sayede gerçekleştirebilirsiniz. Uygulama içi satın almalar mevcut ancak ücretsiz de kullanılabilen bir uygulama.

Alışkanlıklar kazanmada ve bu alışkanlıkları devam ettirmede sizlere yardımcı olacak uygulama kesinlikle Daylio. Kullanımı ve mantığı kolay teknik bilgi içermeyip görsel hafızaya hitap ederek akılda kalıcı olmasını sağlıyor ve sizlere “Bugün Nasılsın?” demeyi ihmal etmiyor.

2. SLOWLY

Tutkularınızı paylaşın, yeni kültür veya dil öğrenin, dünyadaki insanlarla SLOWLY aracılığıyla iletişim kurun!

Slowly çok hoşuma giden bir uygulama. İnceleme fırsatım oldu ve mantığı çok hoşuma gitti. İçerideki topluluk bilinçli ve harika konular konuşabileceğiniz ve evrensel bir dil ile mektuplaşabiliyorsunuz. Evet, MEKTUPLAŞIYORSUNUZ!

Kullanımı kolay ara yüzü tasarımıyla birlikte yazdığınız mektupları kilometre uzaklıklara göre saatler veya dakikalar içerisinde ileten bir mektuplaşma uygulaması. Sadece kendi ülkenizden değil global olarak açık olan uygulama dil gelişimine katkı sağlıyor ve harika arkadaşlıklar kurabiliyorsunuz. Ayrıca tamamen ücretsiz. Sadece biraz kolları sıvayıp özenli cümleler kurmanız ve mektubunuzu yollamanız gerek.

3. DİJİTAL DENGE

Dijital dünyadaki alışkanlıklarınızın tam kapsamlı bir resmini görün ve istediğiniz zaman bağlantınızı kesin.

Telefonlarımız bize hızlı bir şekilde hizmet sağlarken kendi varlığımızı telefonun içerisine hapsedildiğini belirtmeden olmaz. Peki, telefonunuzun konuşabilmesi mümkün olsaydı! Google LLC telefonumuzu konuşturup Dünya’ya dönmemizi ve ekran süresine, telefon kullanımına dikkat etmemizi belirtiyor.

Hatta sizleri bu ekran süreleriyle utandırmak için duvar kağıdı özelliği bile sunuyor. Kendinize zaman ayırmak ve hızlı bilgi akışında kaybolup gitmemek için Dijital Denge ile nefes almaya ihtiyacınız olabilir.

4. YOUTUBE KİDS

Çocuklara özel bir ortam sunmak amacıyla tasarlanan YouTube Kids, çocuğunuzun yaratıcılık ve oyun oynama becerilerini geliştirmeye yönelik çeşitli konularda videolardan oluşan bir deneyim sunar.

Youtube video içeriği konusunda durdurulamaz bir sayılara erişiyor. Ancak gerçekten çocuklar bu tarz içerikleri görmek zorunda mı? Artık ülkemize de bu uygulama açıldı. 2015'ten beridir Youtube Kids özelinde uygulama içinde bulunuyordu. Geç alınan bir karar olarak nitelendirdiğim Youtube Kids Türkiye çocuklar için yaş kısıtlamaya tabii olarak ebeveyn kontrolünde onaylı içerikler izleyebilecek.

Normal Youtube algoritma problemleriyle beraber izlenilenlerin bir bulut oluşturmasıyla birlikte yetişkinlerin izlediği içeriklere göre şekillenen program önerileri çocuklar için sağlıklı bir ortam oluşturmuyordu ancak artık mümkün.

5.FOREST

Geçici bir süreliğine telefonunu bırakıp gerçek hayattaki önemli şeylere odaklanmak istiyorsan Forest’ta bir tohum ekebilirsin. Zaman geçtikçe bu tohum büyüyerek bir ağaç haline gelir. Ama telefonunu kullanmadan duramaz ve uygulamadan çıkarsan ağacın kurur.

Kullanırken inanılmaz memnun kaldığım uygulama Forest. Özellikle bir işe odaklanmak istiyorsanız. Kendi ormanınızda odak tohumları atmak için tam zamanı. Kurduğunuz süre boyunca ağacınız büyüyor ve yeşil alanınızı ağaçlarla dolduruyorsunuz.

Uygulama içi satın alma mevcut daha fazla seçenek sunuyor ancak ücretsiz sürümü de odaklanmak için yeterli olacaktır. Forest Premium üyelerine özel gerçek ağaç diktiğini de duyunca gerçekten takdir etmemek elde değil. O zaman ağacınızı seçin ve odaklanmaya başlayın.

6. DEEPSTASH

Deepstash, elle seçilmiş en iyi içeriğin bulunabileceği yerdir. İlham veren ve hayat değiştiren ipuçları, içgörüler ve temel fikirler için günlük kaynağınızdır

Kitaplar, makaleler ve harika tavsiyeleriyle kitap alıntılarının ve makalelerin buluşup bilgi akışı gerçekleştirilen ve sizlerin de paylaşım yapmasına izin veren keyifli vakit geçirmenize katkıda bulunacak bir uygulama. Ancak henüz Türkçe dil desteği gelmedi. Ücretsiz bir şekilde hesap oluşturabiliyor ve kullanabiliyorsunuz.

7. BUNDLE

Gün içinde bilmeniz gereken tüm haberleri sizin için bir araya getiren, Türkiye’nin en kapsamlı haber uygulaması.

Bundle günlük hayatta gündem kovalayanlar için gündemi olduğunuz yere getiren bir uygulama. Kategorilerle birlikte istediğiniz haber platformunu bildirim çubuğuna taşıyabiliyor. Sıkmayan ara yüzü ve konu başlıklarıyla gündem anlayışına yeni bir soluk getirmekte.

Sizler için bu kapanma döneminde keşfedebileceğiniz uygulamaları sıraladım. Bazılarını kullanırken gerçekten keyif alıyorum ve işime yarıyor. Bir dahaki “Yeni Merak Arayışı” bölümünde yeni keşiflere çıkma umuduyla.

Teşekkürler

Ecem Şafak

--

--

Ecem Şafak
Hackathon Türkiye

Artık yazılarımı seslendirdiğim bir podcast yapıyorum "Kendimle Çatışmalar" Spotify ve Youtube'da!