Duncan de Vries: “Het is niet te voorspellen waar we over drie jaar staan”

Hacking Innovation | Hike One
Hacking Innovation
Published in
6 min readMar 16, 2018

Interview: Christel Don, Photography: Frank Poppelaars.
Production: Hike One.
This article is also available in English.

Dit is het derde interview in een serie interviews met innovatiemanagers in corporate Nederland. Volgende interview is met: Marjolein Boer van Port Rotterdam. Volg ons en blijf op de hoogte.

Toen Duncan de Vries (38) in 2015 een intern onderzoeksrapport schreef over boeiende innovaties en trends binnen én buiten de financiële sector, trok dat de aandacht van zijn collega’s en het bestuur van de NIBC Bank. “Het was mijn eerste poging om mensen bewust te maken hoe snel de wereld om ons heen verandert”, vertelt De Vries die sinds zijn stageperiode in 2004 bij de bank werkt. Zijn rapport had effect, en al snel stroomde zijn mailbox vol met reacties van collega’s die zijn waarnemingen herkenden. Datzelfde jaar werd er een innovatielab opgezet waarover De Vries de verantwoordelijkheid kreeg.

Bij NIBC, met kantoren in Den Haag, Amsterdam, Brussel, Londen en Frankfurt, werken ruim 700 mensen. De bank is in 1945 opgericht om ondernemende bedrijven te financieren die meewerkten aan de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag helpt NIBC haar klanten met hypotheken, spaarproducten en met het verstrekken van op maat gemaakte leningen aan middelgrote ondernemingen. Juist in die maatwerk oplossingen blinkt onze bank uit en dat is waarin we voorop willen blijven lopen, vertelt De Vries. “We leven in een wereld die snel verandert, dus veranderen de wensen van onze klanten mee. Des te belangrijker dat iedereen hier zijn of haar ogen openhoudt voor nieuwe ontwikkelingen die ervoor zorgen dat de relatie met onze klanten nog beter wordt.” Aan De Vries de taak om zijn collega’s van die nieuwe ontwikkelingen bewust te maken, hoe doet hij dat?

Inspireren en verbinden

Eigenlijk ís hij het innovatielab, want De Vries heeft geen apart team wat een bewuste keuze blijkt. “We willen juist dat iedereen innovatief en ondernemend is, dus ons innovatielab is geen eilandje met mensen dat ergens afgesloten in een hokje met innovatie bezig is.” De Vries’ werkplek is dan ook symbolisch gelegen op een open werkvloer waar allerlei afdelingen door elkaar werken. “Daar bij de boterhammen zit ik”, wijst hij naar zijn bureau met uitzicht op het Vredespaleis.

Wat hij vanuit hier als innovatielab doet? Nou, zorgen dat er iets gebeurt met de ideeën die er binnen de bank leven. “Dat lukt alleen als medewerkers intern geïnspireerd zijn en weten wat er buiten de bank gebeurt”, legt De Vries uit. Dus organiseert hij workshops, brainstormsessies en maandelijkse inspiratiebijeenkomsten over allerlei thema’s die te maken hebben met vraagstukken van de bank en haar klanten. Denk aan: wat kunnen 3D-printing en robotisering betekenen voor onze klanten? Maar ook thema’s als marketplace lending, cybersecurity en Lead Generation komen aan bod. De inspiratiesessies worden met gemiddeld 80 tot 180 mensen goed bezocht. Daarnaast verschuift de focus sinds de oprichting van het lab steeds meer naar actie, oftewel veel experimenteren, vertelt De Vries. “Dingen uitproberen in het klein samen met externe partijen zoals startups en scale-ups.” Momenteel lopen er acht innovatietrajecten die zich in verschillende fases bevinden, waaronder een experiment met cybersecurity en text mining.

Medewerkers die betrokken zijn bij de innovatietrajecten doen dat allemaal naast hun dagelijkse werkzaamheden. Dat houdt hen intrinsiek gemotiveerd, zegt De Vries, omdat er altijd iemand eigenaar is van de uitdagingen waar we een oplossing voor willen vinden. Tegelijk kijken mensen snel naar hem als er iets vastloopt.

“Daardoor moet ik oppassen dat ik niet degene word die elk project trekt, want die valkuil ligt op de loer.”

Propvolle agenda

De Vries’ agenda zit elke dag “propvol” meetings, vertelt hij. Hij houdt een vinger aan de pols bij alle innovatietrajecten: hoe staat het ervoor, kan hij nog iets doen en is er genoeg informatie om door te kunnen? Tegelijk staan iedere dag zijn voelsprieten uit richting ontwikkelingen buiten de bank en dus praat hij met zoveel mogelijk deskundigen om op de hoogte te blijven van nieuwe marktontwikkelingen.

“Je kunt rapporten lezen, maar het liefst ga ik in gesprek met ondernemers en onderzoekers in het veld, omdat die me veel concretere zaken vertellen.”

Zijn dagen duren dan ook niet van 9 tot 5, maar van ’s morgens vroeg tot het moment dat hij naar bed gaat, vertelt De Vries. Zou hij er niet iemand bij willen? (lacht) “Iemanden ja, want er is nog veel meer mogelijk!” Tegelijk druist dat enigszins in tegen het voorkomen van een “innovatielab in een hoekje”, dus werkt De Vries vooral met stagiaires en externe partijen. Het innovatielab is onderdeel van de afdeling ‘strategy & development’ dat direct onder CFO Herman Dijkhuizen hangt. Daarnaast fungeert CEO Paulus de Wilt als De Vries’ directe supporter en sparring partner. Die steun is essentieel, vertelt hij, want een cultuurverandering maak je niet in een dag. “Mensen bij banken zijn van oudsher gewend om vanuit risico’s te denken.” Dat is waarom hij zich in zijn eerste jaar als innovatiemanager vooral richtte op het enthousiasmeren van collega’s, “om ze te laten zien hoe innovatie hun werk leuker kan maken.”

Het kan altijd beter

De Vries wil niet zeggen dat zijn taak wat dat betreft volbracht is, ‘het kan altijd beter’, maar hij merkt wél dat innovatie voor veel van zijn collega’s nu top-of-mind is. Een goed teken, en tegelijk probeert hij zich daardoor juist weer meer te richten op specifieke thema’s zoals data en kunstmatige intelligentie. “Dat geeft me meer focus en zo kunnen we binnen die kaders meer specialiseren en kennis op doen.” Dit maakt het ook makkelijker om projecten te implementeren, wat in het algemeen een uitdaging is. Uiteindelijk is het implementatietraject ook geen taak voor het innovatielab, vindt De Vries. “De implementatie hangt namelijk vaak samen met allerlei aanpassingen in de organisatie zoals bijvoorbeeld de IT-infrastructuur, dus het is geen terrein waar ik iets toevoeg.” Het innovatielab moet juist continue op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Hoe hij bijhoudt wat er intern allemaal gebeurt? Tot nu toe past dat allemaal nog simpel in een spreadsheet, zegt De Vries. En waarschijnlijk blijft dat ook zo, want hij ziet het niet gebeuren dat ze straks honderden innovatieprojecten puur vanuit het lab zullen doen.

Innoveren mét startups

Banken en startups zijn in zijn ogen geen concurrenten van elkaar, zegt De Vries. “Innoveren doen we liever mét startups.” Om die reden heeft NIBC geïnvesteerd in bedrijven als Ebury, FinLeap en Beequip, “zodat we echt kunnen samenwerken”. Startups kunnen ons helpen met kennis en technologie die we niet in huis hebben, en wij kunnen hen van dienst zijn met bijvoorbeeld huisvesting, kapitaal, ons netwerk en onderzoeksdata.”

Het woord ‘disruptie’ valt maar weinig tijdens dit gesprek, terwijl banken het daar de laatste jaren toch graag over hebben. De Vries daarentegen heeft een nuchtere houding. “Als kleinere bank is het lastig om op disruptieve innovaties te focussen.” Neem bijvoorbeeld blockchain. “Ik hoor en zie dat de meeste blockchain-initiatieven nog in de pilotfase verkeren.” Dan steekt hij zijn energie liever in innovatietrajecten die voor de bank nu waarde toevoegen: projecten die intern kosten reduceren én er bovenal voor zorgen dat ze klanten beter kunnen bedienen. Innovatie betekent voor De Vries dan ook “nieuwe proposities in de markt zetten die goed aansluiten bij de klantbehoefte.” Wat betreft de disruptieve ontwikkelingen kiest De Vries het liefst de ‘fast follower strategie’: lees je in, praat met veel experts en zorg dat je op tijd aangehaakt bent. Bovendien bewegen steeds meer fintechs in de richting van banken, en omgekeerd, merkt hij op. “Dat past mooi bij het Think Yes-motto van NIBC, we moeten samen vooruit!”

Duncan de Vries

Huidige functie: Head of Innovation Lab bij NIBC sinds december 2015
Opleiding: Bachelor Bedrijfskunde, Master in Finance & Investment aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (1999–2005)
Eerdere functies (selectie): Analist bij NIBC (2005–2007), Macro-econoom bij NIBC (2007–2015), Portfolio manager bij NIBC (2015–2016).
Favoriete innovatieboek: Hooked: How to Build Habit-Forming Products van Nir Eyal
Onmisbare gadget: Robotstofzuiger
Indrukwekkende innovatie: SpaceX van Elon Musk

Deze publicatie wordt u aangeboden door Hike One:

  • Will je praten over je innovatief idee en wat je moet doen om het tastbaar te maken? Neem contact op met Martijn Pillich.
  • Gaat het volgende artikel in Hacking Innovation over jou? Neem contact op met Rick le Roy.

--

--

Hacking Innovation | Hike One
Hacking Innovation

Stories from the corporate trenches about fast paced innovation. Produced by Hike One. More on: https://hike.one