Jan van de Wouw (Royal IHC) “Zonder data gebeurt er helemaal niks.”

Hacking Innovation | Hike One
Hacking Innovation
Published in
7 min readJan 4, 2019

Interview: Christel Don, Fotografie: Frank Poppelaars.
Productie: Hike One.
This article is also available in English.

Dit is het achtste interview in een serie interviews met innovatiemanagers in corporate Nederland.

Jan van de Wouw (47), Director Digital Business bij Royal IHC

Een bezoek aan scheeps- en machinebouwer Royal IHC in Kinderdijk is een reis terug in de tijd. Veel overalls, ingenieurs die op ladders aan immense baggerschepen staan te sleutelen, héél veel staal, pijpen, kabels en kranen. “Vergis je niet, zo’n baggerschip is één brok innovatie”, lacht Jan van de Wouw (47), Director Digital Business. “Elk jaar werkt alles net weer iets sneller en beter.”

Tot voor kort draaide die innovatie vooral om het bedenken van nieuwe fysieke producten, maar eind vorig jaar kwam daar verandering in. “Ik stapte naar de raad van bestuur met de boodschap dat we, om relevant te blijven in de toekomst, hoog nodig aan de slag moesten met digitalisering”, vertelt Van de Wouw. “Onze concurrentie is ermee bezig en onze klanten vragen erom.” De fysieke oplevering van een schip of apparatuur is belangrijk, maar de digitale oplevering ervan wordt in de toekomst minstens net zo essentieel, legt hij uit. “Als we digitalisering zouden negeren, worden onze producten uiteindelijk steeds minder vaak gekozen.” Iedereen bleek zich hier van bewust, vertelt Van de Wouw, dus werd er snel actie ondernomen: er kwam budget beschikbaar, er werd een strategie gelanceerd en sinds juni dit jaar leidt hij een “digital business team” van tien man.

Connected vessels

Over Van de Wouw’s missie komen we zo te spreken, maar eerst in een notendop wat Royal IHC precies doet. “We zijn een internationaal bedrijf van zo’n 3500 man, gespecialiseerd in het leveren van maritieme oplossingen”, legt Van de Wouw uit. “We zijn actief op drie terreinen: de natte mijnbouw, offshore en baggerindustrie. Het bekendst zijn we op dat laatste terrein; we zijn namelijk de grootste leverancier van baggerschepen en apparatuur ter wereld.” Wij baggeren niet zelf, benadrukt hij. “We bouwen en verkopen onze schepen en apparatuur aan aannemers die gereedschap nodig hebben, onder meer om een haven te onderhouden of aan te leggen of een strand op te spuiten.” Dit is waar het bedrijf om bekend staat, nieuw is waar Van de Wouw zich op richt, namelijk connected vessels. “Heel simpel gezegd verbinden we de schepen of apparatuur via het internet aan een platform waardoor we allerlei data kunnen verzamelen en analyseren, en met die data kunnen we nieuwe diensten bouwen.”

Om relevant te blijven in de toekomst, we moesten hoog nodig aan de slag met digitalisering.

Een voorbeeld. “We hebben nu 25 schepen voor een vijftal klanten ‘geconnect’. Elk schip heeft 80 sensoren aan boord en wij krijgen van al die 80 datapunten real time informatie binnen die zowel de klant als onze servicemonteurs op kantoor kunnen bekijken. Zo kunnen we op afstand zien hoe de productie gaat, of er storingen zijn, noem maar op. Als we die data eenmaal hebben, dan kunnen we niet alleen bellen als er iets aan de hand is, maar we kunnen straks ook voorspellen wanneer er in de toekomst iets mis zal gaan. Als je dat van tevoren weet, kunnen we een klant op tijd adviseren om langs een servicepunt te varen voor onderhoud door een van onze service ingenieurs. Zo gaat het niet mis tijdens het werk wat nu nog onnodig vaak tijd en geld kost.”

Het klinkt als een soortgelijke ontwikkeling als er in de autoindustrie gaande is op het gebied van de ‘connected cars’. “Exact hetzelfde”, beaamt Van de Wouw. “Ik rij een auto die helemaal ‘geconnect’ is en als mijn dealer ziet dat er een servicebeurt nodig is, belt hij me op. Zo willen ook wij onze klanten adviseren over wat er gaat gebeuren en welke acties hij het beste kan ondernemen om zijn productiviteit en zijn project zo goed mogelijk te laten slagen.”

Jan van de Wouw, Director Digital Business bij Royal IHC

De klant is heilig

De dieperliggende missie van Van de Wouw is dat hij het leven van zijn klanten beter wil maken, vertelt hij. Bij anderen kan dat wellicht klinken als marketing-jargon, maar bij Van de Wouw zit dit idee al ingebakken sinds zijn jeugd. “Mijn ouders hadden een groothandel in textiel en we woonden boven de zaak. Als er een klant kwam, stopte alles en renden mijn ouders naar beneden om de klant te helpen. Onze klanten waren heilig”, lacht hij. Dat is nu nog steeds zo, en zijn CEO Dave Vander Heyde zit er net zo in, vertelt Van de Wouw. “Gaat de klant iets van deze innovatie merken, Jan? vraagt hij me vaak. Luidt het antwoord nee, dan richt ik me weer op iets anders.”

Elk schip heeft 80 sensoren aan boord en wij krijgen van al die 80 datapunten real time informatie binnen die zowel de klant als onze servicemonteurs op kantoor kunnen bekijken.

Het op afstand monitoren van schepen is één, maar komend jaar wil Van de Wouw een stap verder. “Als we al die binnenkomende data analyseren kunnen we onze klanten ook laten weten hoe het bijvoorbeeld gesteld is met hun productiviteit ten opzichte van andere klanten met dezelfde type schepen. Met die analyses kunnen we hen onder meer helpen om hun productiviteit te verbeteren zodat ze meer geld verdienen met dezelfde apparatuur.”

Van de Wouw en zijn team richten zich niet alleen op de innovatie van een product of service, maar bouwen daarnaast ook nieuwe business modellen, vertelt hij. “Zo zijn we met een aantal klanten pay per use-contracten aan het verkennen. Normaliter verkochten we een baggerpomp en hoorden we het wel als de pomp kapot was, maar het idee is nu dat we de pomp installeren op een schip en de klant betaalt als er gepompt wordt. Voordeel: De klant betaalt alleen als ze productie draaien. “Onze winst is dat we over de lange termijn beter zaken doen omdat we meer betrokkenheid houden bij de pomp.”

Baggerschip versus speedboat

Van de Wouw mag dan tussen logge industriële baggerboten werken, de metafoor van een speedboat lijkt op hemzelf beter van toepassing. In ruim een half jaar tijd heeft hij een compleet innovatieproces opgezet en de eerste nieuwe diensten komen bijna op de markt. “Die traagheid hoort een beetje bij de industrie”, zegt Van de Wouw. “De oplevering van een schip duurt gemiddeld 2.5 jaar, dat móet in één keer goed zijn. Maar de diensten die wij bouwen starten simpel. Het geeft niet als die aanvankelijk nog niet helemaal perfect zijn of er nog van alles aan veranderd moet worden. Dat kunnen we vlot aanpassen.”

Wij richten zich niet alleen op de innovatie van een product of service, maar bouwen daarnaast ook nieuwe business modellen.

Dat maakt zijn functie ook uniek, vertelt Van de Wouw. “Ons team heeft zelf weinig specialisten op het gebied van baggerschepen of bijbehorende technologie. Wat we wél kunnen is snel mensen met de juiste kennis bij elkaar brengen. En met methodes als lean start-up kun je vervolgens gauw en met een relatief kleine investering iets laten zien wat al een beetje werkt.” De grootste uitdaging aan zijn werk is om voldoende tijd vrij te krijgen voor nieuwe initiatieven die zijn team bedenkt. “Iedereen is druk met de dagelijkse activiteiten. Het komt weleens voor dat mensen niet komen opdagen, of dat ik geen afspraken kan maken.” Dan zoekt hij net zolang door tot hij mensen vindt die wél mee willen doen. “Als ze eenmaal aan boord zijn, en een paar scrum sessies hebben meegemaakt waarin we projecten snel opleveren, dan zijn ze enthousiast.”

Rest de vraag waar het naartoe gaat. Kan het zijn dat de grootste winst van Royal IHC in de toekomst niet meer komt van de verkoop van schepen, maar van allerlei softwarediensten? “Dat is op de langere termijn zeer voorstelbaar”, reageert Van de Wouw enthousiast. “Denk ook aan de komst van het autonome schip dat zelf opereert en stuurt. Dat zorgt voor hele andere type uitdagingen, producten en een nieuw businessmodel. Misschien verkopen we dan geen schepen meer, maar zetten we schepen in om diensten te verlenen. Daarvoor hebben we dus al die data nodig. Zonder data gebeurt er helemaal niks.”

Jan van de Wouw

Huidige functie: Director Digital Business bij Royal IHC sinds 1 juni 2018
Opleidingen: Bedrijfsinformatica aan de Fontys Hogeschool (1990 -1994), enkele MBA-modules zoals ‘Security & Cyber Risk’ en ‘Business Proces Management’ aan de Nyenrode Business Universiteit (2016)
Eerdere functies (selectie): Business Analist bij Philips (1998), diverse functies zoals director IT bij Samas NV (1999–2009), diverse functies bij Royal IHC waaronder director IT (2009 — heden)
Favoriete innovatieboek: The World is Flat van Thomas L. Friedman
Onmisbare gadget: Draadloze koptelefoon van Bose
Indrukwekkende innovatie: Tesla van Elon Musk

Originally published at hike.one.

Deze publicatie wordt u aangeboden door Hike One:

  • Will je praten over je innovatief idee en wat je moet doen om het tastbaar te maken? Neem contact op met Martijn Pillich.
  • Gaat het volgende artikel in Hacking Innovation over jou? Neem contact op met Rick le Roy.

--

--

Hacking Innovation | Hike One
Hacking Innovation

Stories from the corporate trenches about fast paced innovation. Produced by Hike One. More on: https://hike.one