Martijn van Welie: “Innovatie is geen toverwoord, het is keihard werken”

Hacking Innovation | Hike One
Hacking Innovation
Published in
7 min readSep 28, 2018

Interview: Christel Don, Fotografie: Frank Poppelaars.
Productie: Hike One.
This article is also available in English.

Dit is het vijfde interview in een serie interviews met innovatiemanagers in corporate Nederland.

Martijn van Welie, ‘Head of HealthWorks Prototyping’ bij Philips

Martijn van Welie (44) is de eerste innovatiemanager uit deze interviewserie die het woord innovatie niet expliciet in zijn functietitel heeft staan. “Ik zou mezelf ook nooit een innovatiemanager noemen”, zegt Van Welie, sinds februari 2018 ‘Head of HealthWorks Prototyping’ bij Philips. “Eerlijk gezegd weet ik ook niet wat een innovatiemanager precies doet”, voegt hij toe. Volgens Van Welie is innovatie namelijk een proces waar je met z’n allen verantwoordelijk voor bent. “Een groot deel van de 74.000 medewerkers binnen Philips doet iets met innovatie, wat zegt zo’n woord dan eigenlijk nog?”

Van Welie geeft leiding aan een team van tien mensen: van designers tot ontwikkelaars voor web, mobiel en back-end. Het eerste wat opvalt in hun werkruimte aan het Amsterdamse Amstelplein is een groot spiegelend scherm dat tegen één van de bureaus op de grond staat. “Dat is een prototype van de smart mirror die Philips dit jaar op de CES beurs getoond heeft”, legt Van Welie uit. “Een slimme spiegel voor in de badkamer die verbonden is met allerlei apparaten zoals je tandenborstel en scheerapparaat. Via de spiegel krijg je onder meer aanwijzingen hoe je beter poetst of scheert.” Dat klinkt ingenieus, maar zitten mensen hierop te wachten? “Dat is één van de vragen waar we hier met ons team antwoord op proberen te vinden.”

“Eerlijk gezegd weet ik ook niet wat een innovatiemanager precies doet.”

Complexe ideeën

Je kunt gerust zeggen dat Van Welie in het hart zit van wat innovatie binnen Philips is. Zijn ‘prototyping team’ is onderdeel van HealthWorks, dat andere afdelingen binnen het bedrijf helpt met innoveren, onder meer door coaching en intensieve begeleidingsprogramma’s. Daarnaast werkt HealthWorks samen met aantal veelbelovende startups op onderwerpen zoals kunstmatige intelligentie. “Voor de ‘klassieke’ productontwikkeling zoals nieuwe ziekenhuis apparatuur of de volgende tandenborstel of scheerapparaat, hebben we gestroomlijnde afdelingen, dat is onze traditionele business. Daarom focust HealthWorks op het accelereren van innovaties op ‘nieuwe gebieden’ zoals bijvoorbeeld de digitale gezondheidszorg. “Nieuwe ideeën voor producten en diensten worden opgepakt en we onderzoeken samen met een afdeling of startup of we zo’n idee naar een volgend stadium kunnen brengen.” Per jaar zijn dat zo’n 50 projecten, waarvan er ruim tien bij Van Welie’s team terecht komen. “Wat wij doen binnen Prototyping is echt een andere tak van sport”, legt Van Welie uit. “Wij zijn er om teams aan het denken te zetten over de praktische kant van hun idee. Schuif al die mooie powerpoints en tabellen over je verdienmodel en doelgroepen even aan de kant, en maak het tastbaar met behulp van een klikbaar prototype: hoe ziet je idee er in de praktijk uit, wat wil je dat het doet? En neem je prototype vervolgens ook eens mee naar je klant om te zien hoe hij daarop reageert.”

Martijn Van Welie en een prototype van de smart mirror die Philips dit jaar op de CES beurs getoond heeft

Van idee naar tastbaar product

Van Welies’ team probeert er dus in korte tijd achter te komen of ‘papieren ideeën’ ook in de praktijk werken. Vaak zijn het diensten waarbij zorgverleners op afstand patiënten begeleiden. “Vragen waar we dan over nadenken zijn: hoe zet je zo’n dienst logisch in elkaar, wat moet een patiënt doen, wat ziet de zorgverlener daarna en wat voor advies of begeleiding volgt daaruit, en hoe maak je die waardevol voor een patiënt”. Door het maken van prototypes wordt zo’n idee ineens heel tastbaar, zegt hij. “Het levert bovendien concrete software op waarmee je naar zorgverleners kan gaan om te vragen wat zij ervan vinden en of het werkt.”

Dit type projecten doen ze continue, vertelt Van Welie. “We maken allerlei soorten prototypes, van klikbare schermen tot volledige werkende software. Omdat we vaak werken met systemen waarin mensen gegevens over hun gezondheid verzamelen die vervolgens worden beoordeeld door een professional zoals een verpleger of specialist, moet je zo’n systeem natuurlijk wel echt kunnen uitproberen. Dus bouwen wij met de technologie die hier beschikbaar is snel zo’n prototype zodat we binnen een paar weken of maanden weten of het aanvankelijke idee werkt. Vaak zitten er waardevolle dingen in, maar zijn er ook nog een aantal verbeterslagen nodig. Precies wat methodes als Lean Start-up of Agile ook prediken. Ons team zorgt ervoor dat je die slagen ook daadwerkelijk maakt.”

“Bij startups hebben ondernemers veelal hun hele hebben en houwen geïnvesteerd. Die mentaliteit zie je in grote bedrijven wat minder, alhoewel mijn team heel enthousiast is.“

Keihard vechten

Van Welie is als leidinggevende van het team nauw betrokken bij de technologische kant van alle projecten, “maar ik help onze klanten óók om hun pitch voor te bereiden”. De andere helft van zijn tijd zorgt hij dat zijn team überhaupt kán innoveren. “Er zijn veel uitdagingen rondom projecten. Denk aan regelgeving, financiering en veiligheid. Zo werken wij vaak met privacygevoelige data, dus we kunnen niet zomaar even iets uitproberen. Er moet van alles gedocumenteerd worden en mijn ontwikkelteam moet gewoon lekker kunnen doorwerken. Dus praat ik met veiligheidsexperts of de juridische afdeling, en zorg dat de juiste mensen overtuigd raken.” Dat betekent ook dat Van Welie soms hard moet werken om een project waar zijn team in gelooft in de lucht te houden.

Mentale ongeduldigheid

Bij startups, vervolgt Van Welie, hebben ondernemers veelal hun hele hebben en houwen geïnvesteerd. Ze werken daardoor alsof hun leven ervan af hangt wat leidt tot een hoge mate van innovatie. Die mentaliteit zie je in grote bedrijven wat minder, al heeft hij wel een heel enthousiast team, zegt hij. Van Welie gelooft daarentegen niet dat startups altijd sneller innoveren. “Binnen Philips heb je allerlei superslimme mensen die je met van alles en nog wat kunnen helpen. Toch blijven er altijd dingen die je zelf moet oplossen in een project en het gaat ook niet altijd zo snel als je wilt” Voor iemand als Van Welie is dat laatste soms een uitdaging. “Ik ben op zich een rustig persoon, maar ik heb wel een zekere mentale ongeduldigheid ja”, lacht hij. “Als een project niet snel genoeg gaat, klap ik mijn laptop open en ga ik helpen. Hebben we besloten dat iets over drie weken af is, dan doe ik er alles aan om ervoor te zorgen dat we die deadline halen.” Van Welie is iemand die iedere dag weer een uitdaging nodig heeft, anders raakt hij verveeld, vertelt hij. “Ik neem graag uitdagingen aan waarvan ik nog niet precies weet hoe die gaan lukken.”

Doorbraak

Terug naar innovatie en wat dat volgens van Welie betekent. “Philips is al meer dan 125 jaar bezig met onderzoek en we focussen steeds meer op specifieke problemen die we op willen lossen”. Voor Van Welie gaat innovatie echter veel verder dan alleen een incrementele verbetering. “Dat de volgende tandenborstel weer beter is dan de huidige is natuurlijk goed, maar dat is meer evolutie dan revolutie. Innovaties zijn dingen die ons leven werkelijk veranderen. We kunnen nu met onze ‘Connected Toothbrush’ al zien waar je en hoe lang je gepoetst hebt. Maar zou het niet nog mooier zijn als je tandenborstel je straks vertelt of al je tandplak ook echt helemaal weg is? Want daar gaat het eigenlijk om. Dat gaat ons uiteindelijk wel lukken, maar dat zal nog even duren.”

“Al die boeken en methodes impliceren vaak dat als je een bepaald proces volgt, het allemaal vanzelf goed komt. De praktijk is complexer.“

Van Welie waarschuwt voor bekende managementmethodes waarbij de gedachte is dat je controle hebt over wat innovatie precies is. “Al die boeken en methodes impliceren vaak dat als je een bepaald proces volgt, het allemaal vanzelf goed komt. De praktijk is complexer: een proces is tot op zekere hoogte nuttig, maar uiteindelijk draait het om de juiste mensen, de juiste ideeën en de juiste timing. Slimme, enthousiaste mensen die denken in mogelijkheden en altijd een alternatief zien. Innovatie is geen toverwoord, het is keihard werken. En vooral zo snel mogelijk dingen uitproberen, want als je te lang achter je bureau zit, verlies je de realiteitszin.”

Martijn van Welie

Huidige functie: Head of HealthWorks Prototyping bij Philips sinds februari 2018
Opleiding: PhD Computer Science aan de Vrije Universiteit Amsterdam (1996–2000), MsC Computer Science, specialisatie: Software Engineering, aan de VU Amsterdam (1991–1996)
Eerdere functies (selectie): sinds 2008 diverse functies binnen Philips, zoals Creative Director bij Design, Head of Pre-development bij Personal Health Solutions. Interaction Designer en Design Director bij Satama Netherlands (2000–2008)
Favoriete innovatieboek: The Lean Startup van Eric Ries
Onmisbare gadget: Smartwatch van Xiaomi
Indrukwekkende innovatie: Google Home, smart speaker

Deze publicatie wordt u aangeboden door Hike One:

  • Will je praten over je innovatief idee en wat je moet doen om het tastbaar te maken? Neem contact op met Martijn Pillich.
  • Gaat het volgende artikel in Hacking Innovation over jou? Neem contact op met Rick le Roy.

--

--

Hacking Innovation | Hike One
Hacking Innovation

Stories from the corporate trenches about fast paced innovation. Produced by Hike One. More on: https://hike.one