#wannadiscusswithyou -session 24.04

Fatma Nur Duyan
Hackquarters Pioneers
2 min readMay 2, 2019

Hackquarters Pioneers ekibi olarak bu hafta #wannadiscusswithyou için ‘Doğa ve Teknoloji’ konusunu seçtik. İçinde hem iyimserlik hem de bolca karamsarlık bulunan, fazlasıyla çelişkili bir konuydu bizler için. Konuşmamızın başlangıcında daha çok bizi bekleyen tehlikelerden bahsetmiş olsak da, sonlara doğru yapabileceğimiz şeylerin farkına vardık.

Doğa ve teknoloji, günümüzde maalesef kullanımları nedeniyle birbirine fazlaca düşmanca görülen 2 kavram. Teknolojinin en büyük esin kaynağı doğa değil midir zaten? İnsanlara uçma isteğini aşılayan kuşlar değil mi ya da suda yüzme isteğini aşılayan balıklar? Çoğu zaman bilim insanları doğadan ilham aldıklarını söylemiyorlar mı bize? Bu 2 kavram kesinlikle birbirine düşman değil, sadece zamanında bazı kör noktaların farkına varılamadığı için şu an teknoloji doğayı geri dönülemez şekilde tehdit ediyor. Örneğin sanayi devrimi sırasında insanların odaklandıkları şey daha az insan gücü daha çok üretimdi. Peki ya sonra? O an için geçerli gibi görünen bu çözüm yıllar sonra patlak verdi. Şu an küresel ısınmayla ve daha niceleriyle mücadele ediyoruz. Sırada sizin için geçen haftaki sohbetimizden derlediklerimiz var.

‘‘Teknolojiyle doğa için çok güzel şeyler yapabiliriz ama hala büyük bir kısmımız doğayı bir öncelik olarak görmüyor bir şeyler üretirken.’’ ‘‘Geri dönüşüme yönelme oldukça popüler ama destekler yetersiz.’’ ‘‘Biz doğadan kopya çekip olan düzeni de bozuyoruz bence. Kötü olan da bunu teknolojinin yapmasına gerek kalmıyor, en başta insanlar olarak yapıyoruz.’’ ‘‘Başka gezegenlere gitsek bile doğayı da yanımızda götürüceğimizi düşünüyorum.’’ ‘‘Bence herkesin aklına çok sonradan gelecek ve biraz geç olmuş olacak.’’ ‘‘Aslında bunun bilincinde olan ve çabalayan çok insan var.’’ ‘‘Doğaya olan sorumluluğumuzu unutmamalıyız.’’

Peki ya sıra nükleer enerjiye geldiğinde ne düşünüyoruz? ‘‘Nükleer enerji santrallerinin açılacağı yerler doğru seçilmeli.’’ ‘‘Beni korkutuyor biraz.’’ ‘‘Tehlike ve dezavantajları göz önüne alındığında nükleer enerjiye daha iyi alternatifler mutlaka bulunabilir.’’ Nükleerden korkuyoruz. Zamanında Japonya’da yaşanan üzücü olayın tekrar yaşanmaması için hem ülkemizde hem dünyada neler yapılabilir?

Ülkemizde alternatif enerji kaynakları yeterince araştırılmıyor ve kullanılmıyor.’’ “Denizler de büyük enerji kaynağı ve ülkemiz için de çok uygun.’’ ‘‘Var olan kaynaklarımızı daha iyi şekilde nasıl kullanabiliriz?’’ Türkiye yenilenebilir enerji kullanımı açısından avantajlı konumda. Rüzgar, güneş, nehir ve ırmaklar hepsi doğal enerji kaynakları. Peki bunları nasıl kullanabiliriz?

Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında da yer alan doğanın korunması üzerine daha fazla düşünmeliyiz. Bu konuyu gündemimize almayı ne kadar ertelersek geri dönülmesi o kadar zor olacak. Sohbetimizi sonlandırırken biz neler yapabiliriz diye düşündük ve 1 haftada ne kadar atık ürettiğimizi karşılaştırmaya karar verdik. Sonuçlarını merakla bekliyoruz. Umarız 1 hafta ile başlayan bu tasarruf etkinliğini bir yaşam tarzına dönüştürebiliriz. Çünkü şimdilik sadece bir Dünya’mız var.

Enerji tasarrufuyla alakalı bazı uygulamalar ve startup’lar :

Eco-Dice

EcoCharge

Ecosia

Evensgreen

Sweatcoins

Positive Energy

Laska

--

--