Kordon Kanının Önemi

ALLE Hamile
Hamile’nin Beslenme Çantası
4 min readDec 17, 2018

Özel röportaj — Dr. Pınar Hüner Omay, Onkim

Anne adaylarının doğum yaklaştıkca aklında beliren soru işaretlerinden biri de kordon kanının önemi nedir? ve bununla ilgili ne yapılabilir? Konuyla ilgili uzman firmalardan Onkim ekibinden Dr. Pınar Hüner Omay sorularımızı sizin için yanıtladı;

Kordon kanımı saklatmalı mıyım?

Günümüzde anne babalar bir bebekleri olacağı haberini aldıklarından itibaren, onun için daha iyi neler yapabilirim diye bir araştırma içerisine girerler. Bunlar arasında bebeklerine giydirecekleri kıyafetlerin pamuk oranı, verecekleri gıdaların içeriği, kullandıkları kremlerdeki paraben varlığı-yokluğu gibi pek çok faktör devreye girer. Anne babalar çocuklarının ileride ciddi bir hastalığa yakalanma olasılığını da daha ilk günden hesaba katarak önlem almaya çalışırlar.

Peki kordon kanımın güvenli bir şekilde saklandığına nasıl emin olabilirim?

Onkim Kök Hücre Teknolojileri olarak 2007 yılından bu yana yaklaşık 10000 adet kordon kanı ünitesini güvenli bir şekilde ailelerimiz için bankalamaktayız. Laboratuvarlarımız Sağlık Bakanlığı’nın tüm birimlerinin denetimine her zaman açık olup, güvenilir bir şekilde hizmet vermektedir. Ailelerimiz ile yapmış olduğumuz tüm sözleşmelerin bir kopyası ve tamamen bebeğinize özgü olarak basılmış bebek kartı, kordon kanınız saklanmaya uygun çıktıktan sonra ulaştırılmaktadır. Bebeğinize ait kordon kanınız ilk günkü kök hücre sayısı ile uzun yıllar güvenli bir şekilde saklanmaktadır. Kapılarımız ailelerimizin ziyaretine, sorularına ve ihtiyaçlarına her zaman açıktır.

Kordon kanı ne amaçla saklanır?

Yıllar içerisinde yapılan bilimsel çalışmalar kordon kanının kök hücre bakımından zengin olduğunu göstermiştir. İlk kez 1988 yılından Fankoni Anemisi teşhisi konulan bir hastaya kordon kanı uygulaması gerçekleştikten sonra çok sayıda banka kurulmaya başlanmış ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından 2005 yılında Kordon Kanı Bankacılığı Yönetmeliği çıkarılmıştır.

Kök hücreler ile yapılan çalışmalar tüm dünyada devam etmekte ve klinik uygulamaları da birçok hastalık için umut verici sonuçlar ortaya koymaktadır. Kök hücreler, farklı dokulara dönüşme yeteneğine sahip olduğundan dolayı hasarlı organların iyileşmesini sağlayabiliyorlar. Kordon kanı kök hücreleri ise çocukluk çağı lösemi, lenfoma gibi bazı kanser türlerinde, talasemi hastalığında, orak hücreli anemi hastalığında kullanım alanı bulmaktadır. Her geçen gün daha fazla hastalıkta kullanım çalışmaları devam eden kordon kanı kök hücrelerinin gelişen teknoloji ile kullanım alanının artacağı birçok bilim insanı tarafından söylenmektedir.

Kordon kanı alınırken bebeğe ya da anneye bir zararı olur mu?

Bebek doğduktan sonra göbek kordonu kesilir, bebek anneden ayrılır. Kordon kanı göbek kordonu içerisinde kalan kandır. Göbek bağı kesildikten sonra kordondan özel steril bir torbaya kordon kanının toplanması sağlanır. Bu nedenle anneye ya da bebeğe herhangi bir zararı yoktur.

Kordon kanına ihtiyaç duyduğumda ne yapmalıyım?

Kordon kanına ihtiyaç duyduğunuzda ilk yapmanız gereken, en kısa süre içerisinde ONKİM’i mail ya da telefon yolu ile bilgilendirmektir. Yapacağınız bilgilendirme bankanın gerekli hazırlıkları yapması açısından oldukça önemlidir. Firma yetkilileri sizlere hemen detaylı bilgilendirmeyi yapacak ve tedavinin görüleceği klinik ya da hastaneye kordon kanı uygun koşullarda transfer edilecektir.

Kordon kanının tedavide kullanıldığı örnekler var mıdır?

İlk kordon kanı naklinden bugüne kadar geçen 30 yıl içerisinde, sekiz milyondan fazla kordon kanı ünitesi bankalanmış ve yaklaşık on iki bin civarında kordon kanı nakil amacıyla kullanılmıştır. Yapılan araştırmalar kordon kanının 80 farklı hastalıkta kullanım imkanını göstermekle birlikte, ONKİM’de saklanmakta olan 21 kordon kanı uygulanmak üzere transfer edilmiştir. Bu hastalıkların arasında major talasemi, akut lenfoblastik lösemi, nöroblastoma, orak hücreleri anemi ve miyelodisplastik sendrom hastalıkları bulunmaktadır.

Çocuğumun kordon kanını diğer çocuklarım için de kullanabilir miyim?

Doğumdan hemen sonra alınan kordon kanı ve göbek kordonundaki kök hücreler en temiz ve saf halde olan hücrelerdir. Kordon kanı kök hücreleri, diğer kök hücre kaynakları ile karşılaştırıldığında oldukça gençtirler ve dondurularak saklandıklarında yaşlanma ve yıpranma süreçleri de durdurulmuş olur.

Bebekten toplanan kordon kanı otolog yani kişinin sadece kendisi için olmakla beraber ailenin diğer fertleri için de kullanım alanına sahiptir. Doku uyuşması şansı daha fazladır. Bu özellik, aile bireyleri hatta akrabalar için bile kordon kanı nakli gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır.

Kordon kanı nasıl toplanır?

Bebek doğduktan sonra göbek kordonu kesilir, bebek anneden ayrılır. Kanın pıhtılaşmasını engelleyen koruyucu bir sıvı ile doldurulmuş özel toplama torbası göbek kordonuna bağlanarak, kordon kanının yerçekiminin etkisiyle dolması sağlanır.

Kordon kanıyla göbek kordonu arasında ne fark var?

Kordon kanından elde edilen kök hücreler lösemi, talasemi gibi kan hastalıklarında kullanım imkanı bulurken, göbek kordonundaki kök hücreler doku reddi hastalığı (GvHD-Graft versus host hastalığı) gibi hastalıklarda kullanım imkanı bulmaktadır.

Göbek kordonumdaki kök hücreleri hangi hastalıklarda kullanabilirim?

Kemik, kıkırdak, yağ dokusu, sinir ve bağ dokusu gibi mezenkim hücrelerinden gelişmiş doku ve organların zarar görmesi sonucu oluşan hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Organ nakillerinde vücudun yeni organı reddetmemesi için kullanımı FDA dahil tüm kurumlarca onaylanmıştır. Bunun yanı sıra, serebral palsi, otizm, çocuklardaki işitme kaybı, Tip-I diyabet ayrıca Parkinson gibi sinir sistemi harabiyeti; MS (multiple skleroz), romatoid artirit, osteogenesis imperfekta gibi oto-immün hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği düşünülmüş ve bunu araştırmak için yurt içi ve yurt dışında FDA ve EMA onaylı birçok klinik araştırma çalışmaları yapılmaktadır.

Göbek kordonu toplanırken bebeğe ya da anneye bir zararı olur mu?

Göbek kordonu toplama işlemi bebek anneden ayrıldıktan sonra gerçekleştirildiğinden dolayı toplama işleminin anneye ya da bebeğe herhangi bir zararı yoktur.

Tüm soru ve bilgilendirme için;

Pınar TAPKAN

0530 523 32 55

--

--

ALLE Hamile
Hamile’nin Beslenme Çantası

Hamilelerin ve yakınlarının tüm ihtiyaçlarını karşılamak için yaratılmış Türkiye'nin en kapsamlı IOS uygulaması :-)