Waarom moeten we blockchain technologie omarmen?

Henk van Cann
Happy Blockchains
Published in
8 min readApr 12, 2016

Click for English version

Mensen hebben creativiteit als uniek kenmerk. Eén scheppende “vonk” in één iemands hersenen is al genoeg. Dat is ook de bron van de blockchain en de bitcoin. Toevallige samenloop van omstandigheden doet de rest, waardoor deze schepping een grote belofte inhoudt.

Dit artikel bevat mijn persoonlijke drijfveer om het roer in mijn bedrijf 2Value om te gooien, aanvang 2016.

Samenvatting

  1. Blockchain onder de bitcoin is een uitvinding die veel meer kan betekenen dan alleen digitaal geld. Het is een ontwrichtende innovatie die grote kansen en grote bedreigingen tegelijkertijd biedt.
  2. De toevallige omstandigheid waarin blockchains uitstekend gedijen is wijde verbreiding van mobiele telefoons, het wereldwijde internet, en opkomst van biometrie.
  3. Modern beheer van virtuele elektronische identiteiten met behulp van blockchain technologie betekent meer balans en vooruitgang in security, efficiency, privacy en gebruiksgemak.
  4. Kinderen zullen met blockchains ‘op tafel’ de nieuwe wetten in het economische en sociale verkeer als vanzelfsprekend afdwingen.

De bitcoin

Het is de “getallen-wereld”, waar ik door in vervoering ben gebracht. Zij bereikt wat ik al jaren met vertrouwen niet meer voor elkaar krijg: het negatieve deel van het menselijke doen en laten uitschakelen óf negeren. De homo sapiens heeft nog wel te-doen-lijstje met eigen verbeterpunten op deze aarde. Nu is er een mooie kans gecreëerd: de belofte blockchain.

Uitsnede van ‘De Schepping’ van Michelangelo in de Sixtijnse kapel

De bitcoin is de eerste blockchain verschijning. Het is digitale cash. Je kunt er zeker, gemakkelijk, goedkoop en snel wereldwijd mee betalen. Toevallig blijkt de blockchain veel meer te kunnen dan alleen beter geld maken dan er ooit was. Een lang verhaal kort: Je kunt er contracten en waarde mee opslaan, programmeren en transfereren. Lekker abstract, het is niet anders. Blockchain technologie raakt vrijwel elk onderdeel van prettig leven: vrijheid, eerlijkheid, openheid, zelfbeschikking, waarde vastleggen, redelijke contracten, redelijke vergoedingen, echtheid bewijzen, rechtstreeks zaken doen, etc, etc.

De toevallige omstandigheid waarin blockchains uitstekend gaan gedijen is wijde verbreiding van mobiele telefoons, het wereldwijde internet, en opkomst van biometrie. Maar de allerbelangrijkste toevallige omstandigheid is de drijfveer van de gemiddelde ‘verbonden’ wereldburger die onrecht, ongelijke verdeling, overheersing, roofbouw op moeder aarde, waanzin, etc. geweldloos wil uitbannen. En dat kan nu beter.

Je gaat het pas zien als je het door hebt

De blockchain bewaarengelen van het eerste uur zijn techneuten: cryptografen en IT’ers. Weldra moet blockchain technologie echter uit handen van techneuten worden gehaald en aan een ander type mens worden verbonden. Documentatie, communicatie, goede gebruikers interface, en scholing zijn namelijk niet de sterkte punten van de oorspronkelijk te hulp geschoten gelovige nerds. We moeten meehelpen.

Veel mensen zijn het “zat” in onze huidige maatschappij: het gegraai, het liegen, het jatten, misleiden en onderdrukken. Zij putten nieuwe energie uit deze technologie. En daar is echt reden voor. Een Cruijfiaanse wijsheid is hier op zijn plaats als introductie: je gaat het pas zien als je het door hebt.

De reden dat je blockchains door moet willen hebben is (nog) meer genieten, meer geluk, meer vertrouwen, een eerlijkere wereld, beter gebruik van natuurlijke bronnen, minder ergernissen.

Wordt er dan niet gelogen en bedrogen in blockchain-land? Jazeker wel, maar dat is dan echt het werk van mensen. Een liegende en bedriegende blockchain bestaat niet. Een blockchain die in verlegenheid is gebracht wel. (Evt. omgekochte) gebruikers van blockchains kunnen de zaak flessen. Dit wordt door goedwillenden gezien als een ‘aanval’. Iedereen staat voor aanvallers op de uitkijk en seint elkaar razendsnel in als er zich iets verdachts voordoet. Vervolgens wordt de pas afgesneden.

Omslagpunt in beeld van oude naar nieuwe orde

Dit betekent niet dat het pad met blockchain toepassingen naar een betere maatschappij over rozen gaat. Met vallen en opstaan is waarschijnlijker. Verwachte tegenslag is echter geen goede reden om realiseerbare dromen na te streven.

Nederland wereldkampioen voetbal in 2026

Een metafoor voor voetbal liefhebbers: stel je hoort achteraf dat Nederland in 2026 wereldkampioen voetbal is geworden. Het onmogelijke werd totaal onverwacht mogelijk. Dat is een aardig bericht, maar je denkt meteen “waarom was ik er niet bij toen het gebeurde?!”

De metafoor: nu al kennis van blockchain principes opdoen is als de hele aanloop naar dat WK in 2026 meemaken, genieten van elke volgende stap, elke overwinning, elke tegenslag met het vertrouwen dat het deze keer wel goed komt. OK, misschien wat simplistisch voorgesteld, misschien hou je niet van voetbal of van ‘winnaars’. Maar als je eenmaal ervaart waarom deze toevallige technologische ontdekking het verkennen meer dan waard is, kun je er niet meer genoeg ervan krijgen. Daarin neem ik graag mensen mee.

Daarom zouden we allemaal mogen weten waarom deze gouden samenloop der dingen ons pad heeft gekruist. Beleef het mee.

Van woestmakende irritatie tot omarmen van een prachtige uitvinding…

Mijn digitale ‘ik’ is overal over het web; veelal “in beheer” bij anderen. 500+ passwords, 250+ profielen bij webshops, sites, social media. En jaarlijks word ik wel 1000 keer geprofiled op basis van deze gegevens die ik het web zelf heb gevoed de afgelopen decennia. Dat moet veranderen.

Veel vertrouwen moet ik hebben in centrale autoriteiten, voor van alles en nog wat. En dat valt me de laatste jaren soms verrekte moeilijk: de bankencrisis, politieke draaikonterij, veel regels geen handhaving, een kwakkelend Europa zonder daadkracht, de klimaatverandering waarvoor we de ogen willen sluiten.

Vertrouwen kan met de uitvinding blockchain worden weg georganiseerd, wereldwijd realtime gedistribueerd in algoritmen. Dat is een verleidelijk kenmerk…

Als modern beheer van virtuele (elektronische) identiteiten en blockchain technologie bij elkaar komt, betekent dat voor je (werkende) leven meer balans en vooruitgang in security, efficiency, privacy en gebruiksgemak.

We gaan de wereld weer anders beleven

De onderliggende technologie van bitcoin heet Blockchain en gaat ons doen en laten veranderen. Gaat onszelf veranderen.

Het is echter complexe materie. Weinig mensen weten precies wat het is. Horen verhalen over kwetsbaarheid, sterke fluctuaties in prijs, diefstal van geld, drugs en wapenhandel.

De blockchain is een uitvinding die veel gevestigde belangen op hun grondvesten doet schudden. Daarom is er ook veel negatieve informatie. Als je als autoriteit ontdekt dat je op een fiets met vierkante wielen rechts wordt ingehaald door iets met ronde wielen…. dan ga je vanzelf uit de heup vuren.

Daarom is het belangrijk om de belofte en de essentie van Blockchain in begrijpelijke taal over brengen aan anderen.

OK, wat kan ik daar dan mee. In mijn werk of privé?

Tien voorbeelden van de toekomst muziek en belofte die blockchain innovaties kunnen brengen:

  1. Zorgtoeslag die je alleen kunt uitgeven bij gecertificeerde partijen.
  2. Eigen energie opwekken, opslaan, zelf verkopen en aankopen, zonder noodzakelijke tussenkomst van centrale partijen.
  3. Echtheid van kunst en sieraden altijd kunnen vaststellen en voor altijd uit de sfeer van criminaliteit halen waar het momenteel voor een te groot deel in zit.
  4. Donaties die voor een bepaalde datum echt moeten zijn gebruikt op projecten en daarna terug vallen naar de gulle gever.
  5. Je pensioen opbouwen zonder menselijke beheerders. Regels vooraf vastgesteld en daar niet meer van kunnen afwijken. Een verademing?!
  6. Een drankautomaat die zelf bij bestelt, zijn onderhoud organiseert en afrekent.
  7. Een drone die pakjes bezorgt. Via de blockchain weet de drone 100% zeker dat het pakje bij de juiste persoon aankomt en dat de betaling onbetwist heeft plaatsgevonden.
  8. Administratieve functies rond overheidsdiensten in de sfeer van gezondheidszorg, uitkeringen, kadaster en belastingen kunnen belangrijk aan betrouwbaarheid en efficiënte winnen. Door de vastlegging van transacties en mutaties te distribueren volgens het blockchain-model. De huidige gecentraliseerde verwerking en opslag karakteriseert is kostbaar en storingsgevoelig met een ‘single point of failure’. Ook zijn blockchain-systemen minder kwetsbaar zijn voor obstructie door hackers.
  9. In vluchtelingenkampen worden elke dag statenloze en rechteloze kinderen geboren. Deze kinderen kunnen we een toekomst bieden door een elektronische identiteit op de blockchain te verschaffen, een bankrekening geven op de blockchain en voorzien van “gekleurde” budgetten voor scholing en gezondheidszorg. Geld van sponsoren wordt besteed aan het vooraf gestelde doel (de kleur) op de door de blockchain toegestane regio of vloeit terug naar de gulle gever.
  10. Een voorbeeld in jouw (werkende) leven omgeving is nu snel bedacht?

Rustig afwachten kan, maar waarom niet genieten?

Natuurlijk: je hoeft niet, je kunt blockchains straks gewoon over je heen laten komen (analogie: achteraf horen over het wereldkampioenschap dat is behaald), maar het is een feest om nu al onder ‘believers’ te zijn en elke vooruitgang te vieren. En je hoeft alleen maar “normaal” te denken en als een “normaal” mens te leven.

Deze systemen zijn niet te kapot te maken door kwaad-willenden en met geld omkopen werkt ook niet. Een blockchain, die gebruikt wordt, heeft eigen geld genoeg. Slimme contracten op blockchains breken centrale macht door deze overtollig te maken. Valsspeler vallen straks meteen door de mand omdat er (soms tien)duizenden ogen op gericht staan, real-time en wereldwijd. Het feitelijk vrijwillige gebruik van producten en diensten, met blockchains onder de motorkap, bepaalt of ze overleven. Overleeft een blockchain-toepassing niet, dan zijn ze meestal al geleidelijk overgenomen door een verbeterde versie van het principe. Vergelijk: Er rijden nu ook betere auto’s rond dat de eerste T-Ford uit begin vorige eeuw.

Daarom hoop ik dat iedereen met enthousiasme blockchain mogelijkheden oppikt. Maar er is nog een belangrijke reden, hou vol.

De vanzelfsprekendheid voor onze jeugd

Vijfentwintig jaar geleden reisde ik door Azië en communiceerde ik ‘post restante’ met mijn familie en vrienden thuis. Papieren brieven ophalen bij een hoofdpostkantoor in een grote stad. Bellen was krakerig met vertraging en koste euro’s tegelijk per minuut.

Dan vijftien jaar later: tien jaar geleden Skype-te ik gratis met mijn vrouw die in een ver buitenland aan het werk was: video, geluid, tekst en nauwelijks vertraging. Ik genoot van elke minuut met verbazing over de technische mogelijkheden en vooruitgang in zo’n kort tijdsbestek.

Mijn dochter, 2,5 jaar oud destijds, vond Skype volstrekt normaal. Ik probeer nog: “Kijk, kijk, kijk, Mamma, mamma, heel ver weg, zeg es hallo, het is daar al heel laat hoor!!” riep ik uit. Mijn dochter keek mij aan of ze dacht ‘het gaat niet helemaal lekker met hem’ en had meer aandacht voor het speeltje op tafel dan het beeld van mama dat via wifi verbonden draadloos op tafel stond. Alsof ze wilde zeggen: ‘Mama eet gewoon mee, wil je verder niet dramatisch doen, Papa?!’

Vooruitgang zit in je eigen hoofd. Murw geslagen als wij 20+’ers vaak zijn, blijven we liever door sjokken in hetzelfde gedachtepatroon: ‘het gaat toch altijd hetzelfde, er komt weer een banken-crisis, de aarde gaat naar de klote, de eeuwige politieke draai-konterij, machtsmisbruik, afromen, illegale activiteiten’.

Panama-paper “coin”

Onze kinderen en kleinkinderen zullen dit gedrag niet vertonen en belangrijker: van anderen niet accepteren. Met blockchain ‘op tafel’ en overal om hen heen zijn de nieuwe wetten in het economische en sociale verkeer geldig. Niet de huidige; de oude, de verouderde. De Panama-papers toonden het volgens president Obama van de Verenigde Staten weer eens aan: ‘niet dàt gebeurt is opzienbarend, dat het legaal is, dàt is wat er moet veranderen.’

Ah, daar is het tiende voorbeeld: Er zullen blockchains komen die openheid bieden over het gedrag en handel van door ons democratisch gedelegeerde machtige functionarissen en tegelijkertijd privacy bieden voor het volk. En raad es welke blockchain het volk gaat gebruiken om haar leiders te voorzien van richtlijnen: het Panama-route-contract of het ‘hé-boefje,-laat-je-handen-es-zien’- contract ?

Blockchains, geboren in haar toevallige omstandigheden, hebben eigenlijk alles al op z’n kop gezet; nu mag jij nog ‘om’.

Illustraties van:
http://www.projeffect.nl/de-belofte/ en http://vanderdoncktjolien.blogspot.nl/2012/11/mens-en-medemens-10-beloften-nog-linken.html

--

--

Henk van Cann
Happy Blockchains

TrustoverIP concepts & terms, Bitcoin, Self Sov Identity, Deep Divers Lagos, #BlockDAM Amsterdam, husband, father, musician; else?: open source minded, trainer