Heel veel meer dan 8.000 keer bedankt voor Dagje Sinterklaas!

De dag waarop het in helemaal om geven en delen draaide

Wat was dat ongelofelijk prachtig, oprecht, mooi en bijzonder. Het overtrof werkelijk alles wat we niet hadden verwacht. Maar waar we natuurlijk wel op hadden gehoopt. Hoe mooi kan het zijn en wat heeft Drenthe een boel warmhartigheid, of zoals we het in Drenthe noemen: naoberschap. Dat is een netwerk van mensen met ongeschreven regels en plichten, waarin je elkaar helpt om aangenaam te wonen, te werken én te leven. Omdat je dat gewoon doet. Zó doen we dat in Drenthe. Daar hebben we het samen goed. Gezellig. Leuk. Iedereen. En dus ook, dankzij iedereen die heeft meegedaan, met Sinterklaas!

Meer dan 8.000 cadeaus zijn 2 december tijdens Dagje Sinterklaas ingeleverd bij de gemeentehuizen in heel Drenthe. Dat is een enorm getal, wat je pas echt kunt vatten als je de bergen cadeautjes in het echt zag.

Een kleine selectie van wat er in Drenthe is verzameld.

Maar misschien nog wel mooier is de beweging die er door op gang kwam. Op scholen werd samen nagedacht over burgerschap, waarbij Dagje Sinterklaas perfect bleek aan te sluiten. Zo bleek het voor de kleintjes soms nog best lastig te zijn om iets van hun bezit af te staan. Maar door samen in gesprek te gaan leren kinderen dat niet iedereen dezelfde omstandigheden heeft. Dat ‘normaal’ niet voor iedereen hetzelfde betekent. Zo kwamen we ook ouders tegen die met een nieuw besef van hoe het ook anders kan, zelf speelgoed kwamen brengen, omdat ze zich realiseerden hoe goed hun kinderen het eigenlijk hebben. Opa’s en oma’s die speelgoed waarmee hun kleinkinderen niet meer spelen kwamen doneren. Een vader die geïnspireerd door Dagje Sinterklaas had besloten zelf speelgoed te brengen naar een ziekenhuis, zodat kinderen daar ook een leuke dag hadden.

Verder werd er op veel plekken, samen ingepakt. Samen gezellig inpakken voor anderen. Van netjes als mooi cadeautje, tot de mooiste en kunstigste surprises. Alle beschikbare creativiteit werd ongelimiteerd ingezet om moois te maken. Compleet met gedichten voor een vreemdeling vriendje elders.

Samen inpakken en surprises maken, zoals bij Kindcentrum Talent.nl in Meppel.

Een greep uit al het moois van 2 december

Oranje

Dagje Sinterklaas werd in Oranje gestart in de school van het Asielzoekerscentrum. Kinderen uit de groepen 1 t/m 4 van basisschool ’t Hiekernust werden met een bus, beschikbaar gesteld door Drenthe Tours uit Assen, naar Oranje gebracht. Hier werd kennisgemaakt en werden gezamenlijk sinterklaasliedjes gezongen. Uiteindelijk overhandigden de kinderen uit Hijken en Oranje de cadeaus aan de kindertjes van het AZC. Dit leverde prachtige momenten en bijzondere ontmoetingen op. Wat kun je dan een boel van kinderen leren. Zonder voorbehoud, vanaf samen zingen en ranja drinken is het een feest van iedereen en heeft situatie, taal of afkomst geen enkele rol. Volwassen mensen maken dingen die eigenlijk heel eenvoudig zijn, heel erg ingewikkeld. Het is niet moeilijk, we doen moeilijk. Zowel bij de kleine als bij de grotere kinderen gaat het als vanzelf. De uitpakkers die niet direct snappen wat hun cadeau precies is, krijgen zonder aarzeling direct hulp met handen en voeten uitleg, met in elkaar zetten, met demonstreren hoe iets werkt. Om daarna lekker samen te gaan spelen. Want samen is gewoon veel leuker. De oudere kinderen mogen eerst wat vragen stellen. Zij kennen het AZC soms ook nog wel van dat het Speelstad Oranje was. Dus waar eerst speeltoestellen stonden, wonen nu kinderen en gezinnen uit andere landen. Dat lijkt voor iedereen alleen maar logisch. Heerlijk ook dat een van de kinderen uit Hijken tot de conclusie kwam dat hij blij was dat zij nu ook eindelijk een keer met de bus mochten :)

Dagje Sinterklaas op de school van het Asielzoekerscentrum in Oranje.

Assen

Vanaf 14.00 uur werd het startsein gegeven op de Gemeentehuizen en vele Burgemeesters en Wethouders namen hoogst persoonlijk de eerste cadeaus in ontvangst. In de Gemeente Assen waren al meer dan 1000 cadeaus aanwezig die door de Stichting Sinterklaasintocht Assen dinsdag ingezameld waren tijdens de sinterklaasvoorstelling in Theater de Kolk.

Beilen

In Beilen werd het Gemeentehuis o.a. bezocht door alle groepen van de Harm Smeengeschool. Meer dan 200 kinderen leverden hier ongeveer 300 cadeaus in die persoonlijk in ontvangst werd genomen door o.a. vertegenwoordigers van de Voedselbank Midden-Drenthe.

Immy Rorije, meerschools directeur van de school in Beilen en Hijken kijkt terug op een geslaagde dag. ‘Prachtig om te zien hoe de kinderen, ouders en leerkrachten dit project hebben ondersteund”. Het bewustzijn van de kinderen dat sommige kinderen het minder hebben en zij daar aan bijdrage aan leveren is iets om trots op te zijn’. De optocht werd op de voet gevolgd door een heleboel media, zowel lokaal als nationaal.

De kinderen van Obs Harm Smeenge in Beilen brachten hun cadeautjes in optocht naar het gemeentehuis.

Meppel

Gemeente Meppel kan zich met recht presenteren als Stad van Sinterklaas. Hier werden maar liefst 2.500 cadeaus ingezameld. Ook hier waren de basisscholen zeer betrokken bij de actie en hielp de burgermeester zelf mee om alle cadeautjes uit te laden.

De cadeauberg in het Stadhuis van Meppel.

Eerder die week werd op CBS Het Kompas nog hard gewerkt om in te pakken en weg te geven.

Inpakken en weggeven op CBS Het Kompas in Meppel

In het filmpje staat de teller nog op 385. Bij het afleveren was die stand verdubbeld. Daarom waren de helpende handen van de burgemeester heel erg welkom.

De rest van Drenthe

Ook in de rest van Drenthe werd Dagje Sinterklaas goed opgepakt. Dagblad van het Noorden vatte de activiteit heel mooi samen:

Bedankt!

Kinderen en ouders die de kinderen hebben geholpen: bedankt! Dankzij jullie zijn er een boel andere kinderen blij gemaakt.

En daarom vonden wij dat we jullie groots moesten bedanken. We vonden RTL4 en SBS6 bereid om speciaal voor jullie een bedankfilm uit te zenden. Omdat iedereen, overal mag weten hoe tof het is dat jullie met elkaar lief voor een ander zijn geweest. En geweldige finale van een fantastische paar weken samenwerken met mooie mensen van alle leeftijden. Bedankt!

Tot volgend jaar!


Dagje Sinterklaas in een initiatief van Marketing Drenthe, geholpen door Happykamping, Kees Klomp, 178 aardige ontwerpers, Thomas Jacobs, Theo van der Vlugt, Wout, Susa, Marja, Marjon, Stijn, Anna, Annemarijn, Jasmijn en een heleboel enthousiaste mensen, bedrijven, instanties, scholen en gemeentes.

Een speciaal bedankje nog voor Jeroen Kramer voor je stem voor de commercial en René Brouwer voor het omroepklaar maken van de commercial.