JIRA Software: Yazılım Firmalarının Vazgeçilmezlerinden Biri Olan Jira Hakkında Neler Biliyorsunuz?

Ertugrul Ozvardar
HardwareAndro
Published in
6 min readAug 13, 2020

Herkese merhaba, Jira hakkında gerekli bilgileri vermeye çalıştığım bu yazımda, genel hatlarıyla Jira’nın içeriğini ve “Agile Methodology” adını verdiğimiz çevik yazılım modelinde neden bu kadar çok tercih edildiğini inceleyeceğiz.

JIRA nedir?

Jira, Atlassian firması tarafından geliştirilmiş web tabanlı bir iş ve proje yönetim aracıdır. Her ne kadar öncelikle yazılımcılara yönelik hizmet veren bir uygulamaymış gibi gözükse de, kolay özelleştirilebilir iş akış sistemi sayesinde tüm sektörlerde kullanılabilirliğe sahip bir yazılım ürünüdür. Bir diğer deyişle, elimizdeki büyük bir işi birden fazla iş parçacığına ayırmak ve bu iş parçacıklarını da bir akış diyagramı içerisine entegre etmek suretiyle, somut bir ürüne dönüşüm sürecimizi Jira ile rahatlıkla yönetebiliyoruz.

JIRA’yı öne çıkaran en önemli özellikleri nelerdir?

Jira’yı öne çıkaran birden fazla özelliği olduğunu söyleyebilmek mümkün. Bu özelliklerinden belki de en önemlisi ise oldukça yönetilebilir ve esnek bir yapıya sahip oluşu. Diğer önemli özelliklerinden biri ise Jira’nın sağladığı API sayesinde “3rd Party” adını verdiğimiz 3. Party araç ve eklentilere sahip olması. Örneğin, bir geliştiricinin birden fazla IDE’de Jira eklentisi bulabilmesi mümkün. Bu IDE’ler üzerinden sisteme kod, hata tespit ve test-otomasyon yüklemeleri çok kolay ve pratik bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Son olarak, özellikle kalabalık gruplarla yapılan projelerde herkesin bireysel olarak aynı proje bilgisine sahip olmasına olanak tanıyor. Burada bahsettiğimiz proje bilgisi kavramının içerisine kimin ne iş yaptığı, işte hangi hataların yakalandığı, kimin ne tür bir hata yaptığı gibi tüm konular dahil.

JIRA’nın 4 Temel İçeriği

  1. Portfolyo Planlaması
  2. Agile Raporlaması
  3. Scrum Panoları
  4. Kanban Panoları

Jira’daki Portfolyo Planlaması

Jira’da portfolyolar 6 temel içerik üzerinden şekillenmektedir:

  1. Plan: Portfolyo planı oluşturmak, proje ekiplerinin ve ekip üyelerinin genel çerçeve içerisinde senkronize olarak yürüyen diğer proje adımlarını da takip edebilmesini sağlamak açısından önemli bir adım olarak karşımıza çıkmaktadır.
  2. Forecast: Ekiplere ya da kişilere verilen görevlerin ne zaman tamamlanabileceğini tahmin etmeye yarayan özellik diyebiliriz.
  3. Manage: Proje ve ekibimizde bulunan kişilerin birbiri ile olan uyumunu, hangi görevin hangi kişiye verilmesinin daha uygun olacağını belirlemek adına önemli bir özellik.
  4. Adapt: Hızlı bir şekilde öncelikleri belirlemeyi ve gereken değişiklikleri yapabilmeyi ve gereken zamanlarda gereken reaksiyonları alabilmemizi sağlaması açısından oldukça önemli.
  5. Track: Belirlenmiş olan proje hedeflerinin ve iş akış cetvelinin takip edilmesi işlemi.
  6. Report: İşin sonunda rapor dökümanları oluşturulduktan sonra, oluşturulan bu raporlar herkes tarafından görülebilir. Bu sayede, ortaya çıkan verilerin birer özet halinde bütün proje ekipleri tarafından takip edilebilmesini sağlayan bu sistem projenin analizi açısından çok önemli bir içerik olarak karşımıza çıkmakta.

Agile Raporlaması

“Agile Reporting” ya da Agile Raporlaması adını verdiğimiz bu kısım özellikle yöneticilerin görmek istediği önemli olgulardan biri. Ekipler, takımlarının bir sprintten diğer sprinte geçen süreçlerind, performanslarına ilişkin gerçek zamanlı, eyleme geçirilebilir içgörülerle bir düzineden fazla kullanıma hazır rapora erişebilir.

Scrum Panoları

Bildiğimiz üzere günümüzde en çok tercih edilen Agile framework’ü Scrum olarak karşımıza çıkmakta. Scrum ile kompleks yazılım projelerindeki ekibin çevik bir yaklaşımla karmaşık süreçleri sadeleştirmesi ve üretkenliğini artırması hedeflenir. Jira, sunmuş olduğu sofistike Scrum panoları ile kullanıcılara oldukça kullanışlı bir arayüz sunmakta. Bu Scrum panoları içerisinde workflowumuza ait olan bölümler arasında, “sürükle-bırak” yöntemi ile rahatlıkla geçiş yapabiliriz.

Resimde de görüldüğü gibi Scrum panomuz içerisinde 4 ana kısım var. Bu 4 ana kısmı; yapılacaklar işler, yapılmakta olan görevler, kodların gözden geçirildiği kısım ve bitmiş olan görevler olarak sıralayabiliriz. Ancak “code review” kısmı mutlaka olmak zorunda değil. Çünkü Scrum panolarımızda esas etmen belirli bir workflowu takip edebilmemiz. Bahsetmiş olduğum temel workflow aşağıda gösterilmiştir.

Kanban Panoları

Aynı Scrum panolarında olduğu gibi Kanban panoları da belirlenen bir proje içerisinde workflowun takip edilebilmesine olanak sağlamakta. Scrum panolarından farklı olarak Kanban panolarında Kanban frameworkleri temel alınmış diyebiliriz.

Esnek kanban panoları, her bir ekibe bir sonraki adımda tam görünürlük sağlamakta, böylece minimum döngü süresinde sürekli olarak maksimum çıktı sunabilmekte. Böylece daha kesintisiz bir workflow yani sürekli bir iş akışını hedefleyen bir pano olarak karşımıza çıkmakta.

Scrum ve Kanban Panoları nasıl oluşturulur ve nasıl kullanılır?

Basitçe bir Scrum ve Kanban panosu oluşturmak ve nasıl kullandıldığına dair daha detaylı bilgilenebilmeniz için aşağıdaki linklerdeki videolardan faydalanabilirsiniz.

Scrum Pano link:

Kanban Pano link:

JIRA’ da kavramlar

  1. Issue: Jira’nın en temel yapı taşıdır desek yanılmış olmayız. Çünkü Jira’da bütün işler birer issue olarak açılır ve tüm sistem bu issue kavramı üzerinde çalışır. Jira’nın en güçlü özelliklerinden biri de issue’ların projelere ve tiplerine göre özelleştirilebilir olmasından geliyor. Yani, issue’lara kendi standart özelliklerinin yanı sıra başka fonksiyonaliteler de yükleyebilmek mümkün.
  2. Project: Jira’da iş akışlarınızı sınıflandırmanın en iyi yolu proje kullanmaktan geçer. Farklı konular, farklı ekranlar, farklı iş akışları, farklı kullanıcılar vb. için her seferinde yeni bir proje kullanabilirsiniz.
  3. Workflow: Jira’nın standart iş akışı bir çok projeniz için yeterli gelse de, isteğe bağlı olarak mevcut workflow’u değiştirerek veya bir workflow (iş akışı) yaratarak çok daha kompleks bir iş akışı tanımlayabilirsiniz.
  4. Dashboard: Jira’nın en güzel yanlarından biri de kişiselleştirilebilir bir giriş sayfasının bulunmasıdır. Giriş ekranını, farklı projeler için farklı portletler, filterlar, raporlar vb. ile donatabilirsiniz. Üstelik, hiç bir admine ihtiyaç duymadan. Açıkçası, bunun Jira’nın vazgeçilmez özelliklerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz.
  5. Search: Jira’nın çok gelişmiş bir arama motoru bulunmakta. Bu iş için altyapıda open-source bir kaynak kütüphane olan Apache Lucene kullanılıyor. Arama kriterleri arasındai sonradan eklediğiniz özelleştirilmiş alanlar dahi otomatik bir şekilde yer alır.
  6. Reporting: Jira’da standart olarak gerçekten çok kullanışlı rapor şablonları mevcut. Ancak isteğinize bağlı olarak JIRA Plugin Development desteği ile kendi detaylı raporlarınızı hazırlayabilirsiniz.
  7. Sub-task: Diyelim ki takip etmeniz gereken bir konu var fakat alt detayları henüz tam olarak kesinleşmemiş. Ve kesinleşen kısımlarını da başkalarının takip etmesi gerekiyor. Ama üst yönetim işin bitişini sizden bekliyor. İşte bu tarz durumlarda Jira’daki sub-task özelliği gerçekten tam bir kurtarıcı niteliğinde. Bu özellik sayesinde size atanmış bir issue’nun alt issue’larını da siz başkalarına atayıp, işin tümünü tek bir noktadan takip edebiliyorsunuz.
  8. Issue Linking: Jira’da “Issue Linking” özelliği sayesinde birbiri ile alakalı işler çok daha rahat takip edilebiliyor. İstediğiniz sayıda farklı bağımlılık tipi oluşturabilirsiniz. Bu sayede, sizden iş bekleyen birisine, elinizdeki işi neden yapamadığınıza dair açıklama yapmanız daha da kolaylaşmış olur.
  9. Watching: Jira’daki watcher kavramı sayesinde hakkı olan herkes bir issue’ya kendisini veya bir başkasını istediği her an ekleyebilir. Bir issue’daki tüm gelişmeler Watcher listesindeki herkese anında ulaştırılır. Bu sayede konuyla alakalı olmak ve güncel kalmak isteyen herkesin bütün gelişmelerden anında haberdar olabilmesi sağlanmış olur.

Yazımda genel olarak Jira Software hakkında temel seviyede bilgi vermeye çalıştım. Umarım kullanmak isteyen herkes için güzel bir başlangıç yapabilmelerine vesile olur. Değerli vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Başka yazılarda görüşmek üzere..

--

--