Tuğba Yavuz
HardwareAndro
Published in
3 min readSep 8, 2020

--

Kotlin Android İlk Uygulama

Herkese merhaba,

Sizlere temel ve basit düzeyde bir Android çalışmasını anlatacağım.

Start a new Android Studio projecte tıklıyoruz

İlk olarak “ Start a new Android Studio projecte” tıklıyoruz . Sonra Empty Activity seçiyoruz ve next diyoruz.

Empty Activity -> Next ile ilerliyoruz

Burada önemli olan kavramlardan bir tanesi de package namedir. Package name uniqe(tek,eşssiz)tir.Androiddeki package name Google Play Store’daki gözüken isimdir.Örnek olarak Instagram uygulamasının paketine bakacak olursak burda com.instagram.android bizim paket ismimiz olmaktadır. Uniqe olduğu için aynı isimle paket çıkaramayız. My Application adında bir proje oluşturuyoruz.Paketimiz com.example.myapplication ve dil olarak Kotlin’i seçiyoruz.Burada minimum sdk olayı önemlidir.Her API’de yeni güncellemeler olduğu için seçerken dikkat etmemiz gereken bir noktadır.Projemizi configure ettikten sonra finish diyoruz ve projemizi yazmaya başlıyoruz artık. Android’de her şey paket mantığı ile yapılıyor.

MainActivity ilk karşımıza çıkıyor.Buradan activity_main.xml e tıklıyoruz ve design sayfamız çıkıyor.

Öncelikle Android bize büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bir buton ekleyeceğiz ve bunu sürükle bırak mantığı ile kolay bir şekilde yapıyoruz.Şimdi bir tane FloatingAction butonu ekliyoruz.

Ardından bir icon seçerek tamamlıyoruz ve istediğimiz yere sürükleyerek oluşturuyoruz.

Yine aynı işlem çerçevesinde bir tane de RatingBar ekliyoruz.

Burada bulunan bar ve butonu ConstraitLayout mantığı ile birbirine konumlandırıyoruz.Yine çek sürükle mantığı ile birbirine bağlıyoruz.Size(boyut) değişse bile birbiri içerisinde konum alacak response şekilde .Android’de dp kavramı önemlidir. dp Android’deki sanal pikseldir. Normal bildiğimiz pikselden farklı olarak cihaza göre pikseli ayarlamaktadır ve cp ise fontsize içindir.

Daha sonra bir tane de searchView ekliyoruz ve layout_width => match_parent olarak ve height =>100 dp olarak ayarlıyoruz.Ve RatingBar’ı da Searchview’e göre konumlandırıyoruz.

Sonra yan yana 3 tane buton ekleyelim ancak sıkıntılı bir durum yaratabilir .Bu yüzden LinearLayout ile yapalım.

Bu şekilde horizontal ile daha sağlıklı bir tasarım yapmış oluruz.Yine layout_width match_parent ve height 100 dp olarak ayaralayalım.Ve yine RatingBar a ve FloatActionButton a göre konumlandırıyoruz.

Şimdi bu Linearlayout ile yaptığımız yere butonları ekleyebiliriz..

Daha sonra activity_main.xml icine gelip butonun id ‘sini istediğiniz gibi verebilirsiniz.Button olarak da kalabilir.

MainActivity’e gelerek butonu tanımlıyoruz.

Ve Android’de basit ve temel seviyedeki ilk uygulamamızı bitirmiş oluyoruz.

Bu uygulamayı Android’e yeni başlayan kişiler için yoğun görsellerle anlatmaya ve Android’in basitçe hazır componentlerini kullanarak yapılışını anlatmaya çalıştım.Herkese keyifli okumalar ve uygulamalar dilerim.

--

--