Yazılım Test Sektörüne Nasıl Başlangıç Yapabilirim?

Sevilay Ağıl
HardwareAndro
Published in
3 min readApr 25, 2020

Merhabalar ben bu yazımda yazılım test uzmanı olarak kariyer hayatına başlamak isteyen arkadaşlar ve yeni mezunlar için kendi gözlemlerinden yola çıkarak sektore nasıl başlamalı gibi konular hakkında biraz karalama yapmak istedim.

Öncelikle Nedir bu yazılım Testi, Test Uzmanı ne iş Yapar?

Yazılım testi kısaca bir yazılımın kendinden beklenen özelliklerin karşılanıp karşılanamadığını kontrol eden, hataları önlemeye çalışan bir süreçtir. Test uzmanı ise yazılım yaşam döngüsünde bu yazılımları test eden, hataları raporlayan test senaryoları oluşturan kalitenin savunucuları kişilerdir.

Peki Bir Test Uzmanının Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Kişisel Özellikler

Bence bir test uzmanı sorumluluk bilinci yüksek, detaycı, iletişimi güçlü olan, yeni teknolojileri merak eden araştıran, takım çalışmasına uyumlu kişi olmalıdır. Mülakatlarda da dikkat edilen kişisel özellikler bunlara benzerdir.

Teknik Özellikler

Teknik becerilerde ise bir programla dilini iyi bilmek işe başlarken büyük bir artı sağlayacaktır. SQL bilgisi ve bir test aracı bilgisi de olursa başlangıçta tadından yenmez.

Mülakatlarda genellikle sorulan sorular

Eğer yeni mezunsanız veya deneyiminiz bu alanda yoksa genellikle sorulan sorular başlangıç düzeyindedir. Bu yüzden mülakata giderken yazılım testinin ne oldugu hakkında fikir sahibi olmak önemlidir. Genellikle sorulan sorular selenium nedir fonksiyonel test nedir, bir uygulamayı nasıl test edersin, scrum nedir agile testi nedir gibi sorulardır.

Başka bir soru ise karşı taraf senin mevcut olan uygulamalar hakkında düşüncelerini merak etmesidir. Örneğin benim yeni mezunken ilk mulakatımda görüşmemde whatsapp uygulaması gibi bir uygulamayı nasıl test edersin, mevcut olan bankacılık uygulamalırının hangisinin arayüzü daha kullanışlı vb. şeklinde olmuştu. Görüşmeye gitmeden en çok kullandığınız sosyal medya uygulamasının test uzmanı olsaydınız özelliklerini nasıl test ederdiniz bir düşünmekte fayda var :)

Veya firma size görüşme öncesinde bir case study gönderip yapmanızı isterse bunu zamanında ve titizlikle yapmaya çalışın. Sonrasında yaptığınız projeyi sunmanızı istediğinde de hazırlanarak giderek iyi bir izlenim bırakın.

Sektöre adım attık diyelim ;

Hangi Siteleri Takip Etmeli?

Başlarken ve hala incelediğim okuduğum bloglar:

https://www.toolsqa.com/

https://www.guru99.com/

seleniumeasy.com/

https://devqa.io/

https://automationpanda.com/

https://www.swtestacademy.com/ https://www.youtube.com/channel/UCO1aucBAJgFR8odzfXOZ5uw https://www.youtube.com/channel/UCTt7pyY-o0eltq14glaG5dg

Peki Test Otomasyonuna Nasıl Başlayabilirim?

Eğer kodlama bilgisi hiç yoksa veya biraz fikir sahibiyse başlangıç olarak Katalon Studio tercih edilebilir veya BDD ile ufak test senaryoları yazıp test edebilirsinz. Başlangıç için https://www.udemy.com/course/cucumber-with-selenium/ kursunu önerebilirim.

Kişisel Tavsiyeler

Test süreçlerinde hangi işi yapıyorsanız yapın o işte en önemli olan konu onun best practicelerine bakmak. Örneğin test senaryosu mu yazıyorsunuz işi best practiceine göre araştırıp yapın. Veya senaryolarınızda bdd , selenium mu kullanıyorsunuz best practicelerini ve design patternlerini başlangıçta uygulayıp yapılarınızı buna göre uygulamanın ilerde önemli faydasını göreceksiniz. Elementlerin Pathini daha efektif nasıl yazabilirim gibi konularda da araştırma yapmanız otomasyon testlerinizde daha düzgün bir kullanım sağlyacaktır.

Yazılım test uzmanı olarak işe başladığınızda da yazağınız test caseleri anlaşılır ve kapsamlı olsun. Mümkünse senaryolarınızı yazarken imkanınız varsa excel yerine bu iş için daha sürdürebilir yapılar kurmanıza olanak sağlayan ürünler kullanın. Bu olanak tabi şirketin satın alımlarıyla size sunulabilir. Ben ilk firmamda senaryolarımda Azure devops ürünün test planlarını kullanmıştım ve oldukça düzenli sürdürebilir yapılar elde edebiliyorduk. Hatta yazdığınız senaryoları takım arkadaşlarına ileterek yapılan geliştirmelerle ilgili onların da fikrini alabilirsiniz. Böylece senaryolarınız farklı bakış açılarıyla genişleyecektir.

Eğer bu meslekte kariyer hedefliyorsanız hem test metodolojilerini öğrenmek için hem de uluslararası geçerliliği olan sertifikasyon (ISTQB) sınavları için bu programları araştırıp hazırlanabilirsiniz. Bazı şirketler için aday tercihlerinde bu sertifikasyona sahip olmak sizi öne geçirecektir.

Yazılım yaşam döngüsünü(Software development life cycle) ve bug yaşam döngüsünü (Bug/defect life cycle) okumak ve iyi bilmek hem başlangıçta hem de ileriki kariyer hayatına fayda sağlayacaktır. Ve öncesinde bunları bilerek yola çıktığınızda ileride de bildiklerinizi uyguladığınızda çıktılarını kariyer hayatınızda çok rahat göreceğinize inanıyorum.

Bir diğer konu da agile proje yönetimi ve devops konusunda fikir sahibi olmak. İşe başladığınızda da bu konuların doğrudan içinde olacaksınız. Öncesinde araştırma yapmak da yararlı olacaktır.

Web ve mobil teknolojiler konusunda fikir sahibi olun. Çünkü bu da günümüz teknolojisinde oldukça önemli olan bir konu. Test süreçlerinizi yeni teknolojileri takip ederek kurgulamak ve uygulama davranışlarını bilerek yapıyı oturtmak iş hayatındaki rolunuzu sağlamlaştıracaktır.

Sosyal ağınız geniş olsun. Düzenlenen tüm meetupları takip edin sektörden arkadaşlar edinin. Sosyal ağınızın geniş olması hem profosyonel hayatınıza katkı sağlayacak hem de bilgi alışverişinin etkin ve güncel olmasını sağlayacaktır. Bu konuda linkedin üzerinden gelişmeleri takip etmek size yardımcı olacaktır.

Eğer yapabiliyorsanız okul zamanınızda sektörle alakalı staj veya parttime bir iş bulup çalışın. Bu sizin hem sektörü tanımanıza hem de mezun olduğunuzda ne yapmak istediğinize dair büyük fayda sağlayacaktır.

Bu makalemde yazılım test sektörüne başlangıç yapmak isteyenler için kişisel deneyimlerinden faydalanarak düşüncelerimi aktarmaya çalıştım. Umarım kariyer başlangıcında faydalı olur.

Sevgiler 🙋🏻

--

--