En Çok Kullanılan 5 Proje Yönetim Uygulaması

Heapjet
Heapjet
Published in
7 min readJan 14, 2019

Heapjet, iş uygulamalarını karşılaştırmanızı ve şirketinize en uygun uygulamaları seçmenize yardımcı olur. Hemen üye olmak için tıklayınız.

İşletmelerin IT proje yöneticileri, proje yönetimi konusunda çok farklı zorluklarla karşı karşıyadır. Bir proje yaşam döngüsünün öğrenme aşamasında (yani, test etme ve uygulama), IT bileşenlerine bağımlılıkları yönetmek ve proje kapsamı ile hızını ve ayrıca tekrar eden görevleri dengelemek zorundadırlar.

Proje yöneticileri, çevik bir iş akışı benimseyerek bu zorlukları çözebilir. Çevik iş akışı, proje yöneticilerinin birbirini tekrar eden görevleri birleştirmesine ve karmaşık projeleri tek tek ele almalarına yardımcı olabilir.

Agile (Çevik iş akışının)’ın faydası nedir? BT yöneticilerinin karmaşık projeleri öngörülen sürede tamamlanan daha küçük görevlere (kod oluşturma, kod inceleme ve test etme) bölmelerini sağlar. Ayrıca, fazla harcamaları ve gecikmeleri önlemek için sürekli geri bildirimleri, yinelemeleri ve projedeki en iyi uygulamaları entegre etmek için iş akışlarını özelleştirebilirler.

IT kaynaklarını daha fazla esneklikle etkin bir şekilde yönetmek, IT ürünlerinizdeki sorunları tespit etmek ve daha iyi ürün kalitesi elde etmek için bunları hızla çözmek için agile proje yönetim sürecini benimsemelisiniz. Öte yandan, agile proje yönetim ile son kullanıcı memnuniyeti, işletmenin satışları ve geliri artıracaktır.

Bu yazımızda, agile proje yönetimi özelliklerini destekleyen popüler proje yönetimi araçlarını karşılaştırıyoruz. Bu araçları Heapjet üzerindeki kullanıcı incelemelerine göre karşılaştırdık.

IT proje yönetiminde en popüler uygulamalar (alfabetik olarak düzenlenmiştir):

Asana: Karmaşık projeleri daha küçük işlere ayırın

Asana, proje yöneticilerine karmaşık görevleri daha küçük görevlere veya alt görevlere bölme olanağı sunan bulut tabanlı bir proje yönetimi aracıdır. Ekiplerin projeler üzerinde işbirliği yapmasına ve tartışmasına yardımcı olurken, görevler ve projeler hakkındaki bilgileri tek bir yerde saklar.

Asana, kullanıcıların proje gereksinimlerine göre süreçleri ve iş akışlarını değiştirmelerini ve değiştirmelerini sağlar. Aşağıda BT projelerini çevik tutmak için sunduğu özelliklere genel bir bakış yer almaktadır:

Liste görünümünde karmaşık IT projelerini görevlere ve alt görevlere ayırın. Tüm görevler için son tarihler ve görevliler belirleyin. Proje uygulamalarında son teslim tarihlerine ve çalışmadaki değişikliklere göre proje planlarını ayarlayın ve değiştirin.
Bir sprint planı ayarlayın. Kapsamlı, hazır, devam eden ve yapılan kategoriler altında görevler oluşturun ve düzenleyin. Görevleri önceliğe göre taşı ve durumu değiştir.
Bir proje planı oluşturmak, ekibinizle paylaşmak ve bağımlılıklar, vizyonunuz ve yürütme planı hakkında onları bilgilendirmek için zaman çizelgesi görünümünü kullanın. Bu özellik, proje yürütme sırasında süreçlere değişiklik ekleme ve bitiş tarihlerini sürdürme esnekliği sunar.
Her ekip üyesinin süreç akışındaki gelişmeler, beklemeler, zorluklar ve değişikliklerle ilgili döngü içinde kalmasını sağlamak için projeler ve görevlerle ilgili belgeleri ve bilgileri paylaşın.
Paydaşların görev ve projelerine erişimi sınırlayarak proje güvenliğini sağlayın.

Asana’yı kim kullanır?

Asana, IT yöneticilerinin projeler oluşturmasına ve bunları yalnızca ilgili paydaşlarla paylaşmasına izin veriyor. Bu nedenle, uzak BT ekiplerine sahip kuruluşlar ve birlikte çalışan birden fazla serbest çalışan web geliştiricisi için çok uygundur.

Ayrıca, ortak projelerde işbirliği yapması gereken birden fazla proje ve paydaşlı küresel organizasyonlara da uygundur. Uzak ekiplere sahip olmalarına rağmen, proje geliştirme bağımlılıklarını yönetebilir ve tek bir yerde ürün geliştirmeyi, başlatmayı ve testi yönetmek için iş akışlarını özelleştirebilir.

Jira: Müşteri sorunlarını IT ticket sistemi ile etkin şekilde yönetin

Jira, bulut tabanlı ve şirket içi seçenekler sunan bir proje yönetimi çözümüdür. Kullanıcıların iş akışlarını özelleştirmelerini sağlar ve ekiplerin daha çevik olmalarına yardımcı olmak için kanban tahtaları ve scrum tahtaları gibi özellikler sunar.

Jira’nın IT projelerinin çevik kalmasına yardımcı olan özelliklerine genel bir bakış:

Scrum panolarını özelleştirmek, yapılacak işlerin bir listesini oluşturmak ve tahmini süre atamak için plan modunu kullanın. BT projeleriniz için bir sonraki en iyi eylemi belirlemek üzere her bir öğeyi tamamlanma durumuna ve önceki sprintlerdeki eğilimlere göre düzenlemek için etkin sprint modunu kullanın.
Son tarihi olmayan açık uçlu BT projeleri üzerinde çalışmak için kanban panolarını kullanın. Kullanıcı hikayelerine tahmini zaman çizelgeleri atamak zorunda kalmadan görev durumunu izleyin. Ayrıca, proje durumu hakkında güncel kalın.
Sprint planlamanızın iyileştirilmesi gereken alanları bulmak için çevik raporlar oluşturun. Scrum ve kanban ekibiniz için işe yaramazsa, yazılım projelerinize kilometre taşları (yazılım planlama, izleme ve serbest bırakma gibi) eklemek için iş akışlarını özelleştirin. Doğru bilgilere erişimle, ekip üyeleri işin ilerlemesiyle tamamen şeffaf olabilir.
Daha küçük görevlere bölünebilecek büyük iş parçalarını yakalamak ve sınıflandırmak için Jira Epics ve kullanıcı öykülerini (Jira’daki çevik eserler) kullanın. Bu, ürün biriktirme öğeleri yazma gibi kullanıcıya özel görevleri etkin bir şekilde yönetmenize olanak sağlar. Proje hedeflerini beklenen teslimat tarihleriyle birlikte tüm paydaşlara iletmek için BT proje yol haritaları oluşturun.
Her proje için güvenliği ayarlamak için izinleri ayarlayın. BT proje güvenliğinizi korumak için seçilen ekip üyelerine düzenleme ve erişim izinleri verin.

Jira’yı kim kullanır?

Jira büyük takımlar ve teknoloji meraklısı kullanıcılar için uygundur. Belirli bir yazılım platformunda hata çözümü gibi müşteriyle ilgili konularla ilgilenen IT ekipleri, müşterilerin şikayetlerini biletlerini yükselterek ve yöneterek yönetmek için Jira’yı kullanabilir. Ticket veya sorun olmadan tüm müşteri şikayetlerini ele almak için iş akışlarını düzenleyebilirler.

Monday.com: Projeleri görsel olarak yönetin ve yeni süreçleri entegre edin

Monday.com, kullanıcıların iş akışlarını düzene koymalarına, projeleri daha etkin bir şekilde yönetmelerine ve izlemelerine yardımcı olan bulut tabanlı, görsel bir proje yönetimi ve işbirliği platformudur.

IT projelerinin çevik kalmasına yardımcı olmak için sunduğu özelliklere genel bir bakış:

Çevik iş akışınıza uyması için özelleştirilebilir şablonları kullanarak sprintler oluşturun. Görevin durumunu, atananları, konumlarını ve bitiş tarihlerini bir bakışta görmek için sprintleri renklendirin.
IT projelerinizdeki hikayeleri, görevleri ve hataları tek bir yerden yönetmek ve önceliklendirmek için proje yol haritalarını kullanın.
Benzersiz zaman gereksinimlerinize bağlı olarak ilgili projelerdeki kaynakları öncelik sırasına koyabilmeniz, ayarlayabilmeniz ve planlayabilmeniz için birden fazla BT projesiyle ilgileniyorsanız, haftanıza genel bir bakış atın.
İlerlemeyi ölçmek ve ekibinizin performansını artıran bir sonraki en iyi hamle için plan yapmak için sprintleri kanban görünümünde izleyin.

Monday.com’u kim kullanır?

Monday.com, proje yönetimi süresini minimuma indirmek ve IT kullanıcı sorunlarını çözmek için fazla zaman harcamak istemeyen küçük IT işletmeleri için uygundur. Ancak, hata izleme gibi IT ile ilgili sorunları başarıyla yönetmek için bir çözüme ihtiyacınız var.

Monday.com, BT ekipleri için ürünlerine uyacak şekilde değiştirilebilecek özelleştirilebilir şablonlar sunar. Ekipler, yazılım ürünleri için hata çözümlemelerini görsel olarak düzenleyebilir ve izleyebilir.

Trello: Projelerinizi görsel olarak düzenleyin

Trello, görsel işbirliği ve proje yönetimi özellikleri sunan bulut tabanlı bir araçtır. Ekipler, Trello kartlarını kullanarak proje uygulamalarını düzenleyebilir, izleyebilir ve yönetebilir. Ayrıca organizasyondaki her proje hakkında güncel kalmak için Trello panolarını kullanabilirler.

İşte BT projelerinin çevik kalmasına yardımcı olan Trello tarafından sunulan özelliklere genel bir bakış:

Trello kartları, IT projelerinizi, son tarihler ve kontrol listeleri yardımıyla organize etmenize yardımcı olur. Görevlere öncelik vermek ve çevik kalmak için Trello kartlarını gerçek zamanlı olarak sürükleyip bırakın.
İş akışınızı özelleştirin ve görevleri durumlarına göre sınıflandırın. Üç aylık raporlar hazırlamak ve gelecekteki girişimleri tanımlamak için “yapılan” görevleri kullanın. Her büyük IT projesi altındaki daha küçük işlere odaklanmak ve son tarihler belirlemek için “geçerli sprint” kullanın. Pipeline yönetmek ve son teslim tarihlerini karşılamak için “sonraki” ve “devam eden” sprint’leri kullanın.
Trello panolarını kullanarak ekibinizi mevcut şirket çapındaki projelerde güncelleyin. Kişisel tahtanızı ekiple paylaşın ve projeler üzerinde birlikte çalışmak için ortak çalışanlar ekleyin.
Kartlara yorumlarınızı ve ilgili ekleri ekleyin, böylece ekibiniz doğru ve eksiksiz bilgiler edinsin.
IT projeleriniz için güvenliği, kullanıcıların erişim izinlerini yöneterek yönetin. Pano kullanımını “yalnızca görüntülemek” ile sınırlandırmak için gözlemciler ekleyin ve konukları ekibinizin bir parçası olmasa bile panoları izlemeye davet edin. Yönetim kurulu yöneticileri bir üyenin yönetim kurulu içinde her şeyi yapmasını sağlayabilir.

Trello’yu kim kullanır?

Trello, IT projelerinde küçük ölçekli sprintler için iyidir, çünkü daha fazla sayıda pano gerektiren daha büyük projeleri koordine etmek ve yönetmek zordur. Trello, hareket halindeyken ve karmaşık bir proje yönetimi aracı kullanmak istemeyen ve projeleri görsel olarak yönetmeyi tercih eden ekipler için kullanışlıdır.

Zenkit: Proje zamanını ve bütçesini etkili bir şekilde yönetin

Zenkit, kullanıcıların proje yaşam döngüsü boyunca görevleri yönetmelerine, kaynakları tahsis etmelerine ve bütçelerini etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olan bulut tabanlı bir proje yönetimi uygulamasıdır. Çözüm, ekip üyeleri için iletişimi ve işbirliğini kolaylaştırır ve verimliliği artırır.

İşte, IT projelerinin çevik kalmasına yardımcı olan Zenkit tarafından sunulan özelliklere genel bir bakış:

Kaynakları önceliklendiren ve organize eden “takvimim” görünümü ile her bir proje hakkında güncel kalın. Ekip gelen kutusu, tüm projelerin basitleştirilmiş bir görünümünü sunar ve her bir öğeyi ve aynı zamanda da asidini gösterir.
Üst kısımdaki gezinti çubuğundaki “etkinlikler” sekmesine geçerek proje etkinliklerini gerçek zamanlı olarak izleyin. Takımların ve bireylerin ne yaptığını bilin; ayrıca derhal riskleri hafifletir ve giderir.
Kankit görünümündeki etiketleri kullanarak Zenkit’teki öğeleri kategorilere ayırın. Öncelikli görevler atayın ve teslimatlarınızı gerçekleştirmek için ilerlemelerini takip edin. Daha büyük projelerde ekip üyelerine daha küçük görevler verin; Görevler oluşturuldukça yeni görevler hakkında onları bilgilendirin.
Kontrol listelerini kullanarak karmaşık görevleri parçalayın ve ilerlemeyi görsel olarak izlemek için bir kez yaptıklarını işaretleyin. Projeleri yapılacaklar listesine dönüştürün ve yapılan şekilde işaretleyin.
Kanban panolarını gruplandırın ve öncelikli matrisi yönetmek ve süreç değişikliklerini uygulamak için herhangi bir üyenin gelişimini izleyin. İstediğiniz zaman kanban, liste, tablo veya takvim görünümüne geçebilirsiniz.
Araç içinde birlikte çalışmak için yorumları, @ ifadeleri ve dosya paylaşımını kullanın. Ayrıca, ekibin tüm proje güncellemelerine veya değişikliklerine bağlı olduğundan emin olun.

Zenkit’i kim kullanır?

Zenkit, büyük miktarlarda veri ile çalışan ve buna kolayca erişmesi gereken IT ekipleri için uygundur, böylece işlemlerini otomatikleştirebilirler. Araç, kullanıcıların benzer verileri birbirine bağlı ve senkronize etmelerine izin veren özellikler sunar. İlgili verileri bulmak için arşivlenmiş öğelerin “global arama” özelliğini sunar.

Zenkit, aynı zamanda çevrimdışı çalışma özelliğine sahip olduğu için IT saha servis temsilcileri için de uygundur. Bu, acentelerin, güvenilmez ağları veya internet bağlantısı olan yerleri ziyaret ederken bile görevlerini yönetmeye devam etmesine yardımcı olur.

--

--