SaaS nedir? Hizmet olarak yazılım

Heapjet
Heapjet
Published in
3 min readJan 9, 2019
Image Source: Syntax

Heapjet, SaaS uygulamaları için bir uygulama dükkanıdır. Her ölçekten işletme, iş uygulamalarını keşfetmek ve kolayca kullanmaya başlamak için Heapjet’e üye olabilir.

SaaS Nedir?

Software as a Service (Türkçe: Hizmet olarak yazılım) SaaS, kullanıcıların bulut tabanlı web uygulamalarına İnternet üzerinden bağlanmasını ve bunları İnternet üzerinden kullanmasını sağlayan yazılıma verilen isimdir. Genel olarak CRM (müşteri ilişkileri yönetimi), e-posta uygulamaları, takvim yönetim uygulamaları ve proje yönetim programları (örn. Asana) bu uygulamalara örnek olarak gösterilebilir.

SaaS, bir bulut hizmeti sağlayıcısından kullanıcı başına aylık ücret veya kullandıkça öde esasına dayalı olarak satın alınabilen bir yazılım çözümüdür. Bir SaaS yazılımını veya uygulamasını kullanmak istediğinizde, kullanıcı başına aylık veya yıllık kullanım bedelini ödersiniz ve kullanıcılarınız bir web tarayıcısı aracılığıyla bu uygulamaya erişim sağlayabilir. Temel altyapı, web arayüzü, uygulama yazılımı (backend) ve uygulama verilerinin tamamı hizmet sağlayıcısının veri tabanında bulunur. Hizmet sağlayıcısı, yazılımı yönetir, belirli periyotlarla yazılım bakımı yapar, uygulamanın özelliklerini geliştirir ve uygun bir hizmet sözleşmesi ile verilerinizi güvenli bir şekilde saklar. SaaS kullanarak, şirketinizin ihtiyacı olan uygulamaları çok düşük bir peşin ödeme maliyetiyle, zaman harcamadan sağlarsınız.

En popüler SaaS kullanım senaryoları

Gmail veya Outlook gibi çok kullanılan e-posta hizmetleri de birer SaaS uygulamasıdır. Bu gibi uygulamalara, genellikle bir web tarayıcısı ve kullanıcı adı/şifre detaylarını kullanarak erişirsiniz. E-posta yazılımı, hizmet sağlayıcısının sunucularında bulunur ve iletileriniz de burada depolanır. E-postalarınıza ve depolanan iletilerinize bir bilgisayardaki veya İnternet’e bağlı cihazdaki web tarayıcısından erişebilirsiniz.

SaaS, kişisel kullanımınıza açık olduğu olsa da, SaaS uygulamaların büyük çoğunluğu kurumsal kullanım amaçlı üretilmiştir. Kurumsal kullanım söz konusu olduğunda, e-posta, proje yönetim uygulamalarını, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), kurumsal kaynak planlama (ERP), e-posta pazarlama veya muhasebe/finans yönetimi gibi gelişmiş kurumsal uygulamaları kiralarsınız. Bu uygulamalar için abone sayısına veya kullanım düzeyinize bağlı olarak ödeme yaparsınız.

SaaS kullanmanın faydaları

Sizin için geliştirilmiş uygulamaları kolayca kullanın.

Kullanıcılara SaaS uygulamaları sağlamak için herhangi bir donanım veya yazılım satın almanız, yüklemeniz, güncelleme yüklemeniz veya bunların bakımını yapmanız gerekmez. SaaS uygulamaları, gerekli altyapıyı ve yazılımı kendi başına satın alacak, dağıtacak ve yönetecek kaynaklara sahip olmayan kuruluşlar için ERP ve CRM gibi karmaşık kurumsal uygulamaları hesaplı hale getirir.

Düşük kullanım maliyeti.

SaaS uygulamaları, kullanıcı başına düşük lisans ücretleri ödemenizi sağladığı veya kullandığınız kadar ödemenize izin verdiği için maddi açıdan tasarruf etmenizi sağlar.

Bütün cihazlardan uygulamaya erişin.

Kullanıcılar çoğu SaaS uygulamasını herhangi bir yazılım indirip yüklemeye gerek kalmadan (bazı uygulamalar eklenti gerektirir) doğrudan web tarayıcılarından çalıştırabilir. Bu sayede kullanıcılarınız için özel bir yazılım satın alıp yüklemeniz gerekmez.

Dilediğinizde hesabınızı kapatın ve ödeme yapmayı bırakın.

SaaS kullanmanın en büyük avantajı olan bir uygulamaya bağımlı olmadan, dilediğinizde hesaplarınızı kapatabilmeniz ve verilerinizi silebilmenizdir. Kullanmak istemediğiniz veya alternatif bir uygulamaya geçmek istediğinizde kolayca hesaplarınızı kapatabilirsiniz. Verileriniz kullanıcı ve gizlilik sözleşmesi kapsamında her zaman güvenli kalacaktır.

Çalışanlarınızı ve ekip arkadaşlarınızı mobil hale getirin.

SaaS kullanıcıların SaaS uygulamalarına ve verilerine İnternet’e bağlı bir bilgisayar veya mobil cihazdan erişebilmesini sağlayarak iş gücünüzü “mobil hale getirmenizi” kolaylaştırır. Hizmet sağlayıcınız bunu sizin için yapacağından, farklı türdeki bilgisayarlar ve cihazlar için uygulama geliştirme endişesi taşımanıza gerek kalmaz. Üstelik, mobil bilgi işleme özgü güvenlik sorunlarını yönetmek üzere özel uzmanlar çalıştırmanız da gerekmez. Özenle seçilmiş bir hizmet sağlayıcısı, hangi cihazda kullanılırsa kullanılsın tüm verilerinizin güvenliğini sağlar.

Verilerinize ve hesaplarınıza her yerden erişin.

Verilerin bulut sunucularda depolanması sayesinde kullanıcılar, tüm bilgilerine İnternet’e bağlı bir bilgisayar veya mobil cihazdan kolayca erişebilir. Ayrıca uygulama verilerinin bulutta depolanması, kullanıcı bilgisayarı ve cihazı çökse bile verilerin korunmasını sağlar.

--

--