Τα Ψηφιακά Δίδυμα στην Υπηρεσία της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης

Stelios Valtzis
Hellenic Blockchain Hub (EL)
4 min readJun 9, 2018

Συνεχίζοντας την σειρά άρθρων σχετικά με τον ρόλο του Blockchain στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, ερχόμαστε στην έννοια του Ψηφιακού Διδύμου (Digital Twin)

Ως Ψηφιακό Δίδυμο νοείται μια ψηφιακή αναπαράσταση ενός φυσικού αντικειμένου, διαδικασιών ή/και συστημάτων που μπορούν να αξιοποιηθεί για διάφορους σκοπούς. Αυτή η ψηφιακή αναπαράσταση παρέχει τα στοιχεία και την δυναμική της λειτουργίας μιας συσκευής IoT στον κύκλο ζωής της.

Η εταιρία αναλύσεων TechSci Research αναφέρει οτι η παγκόσμια αγορά Ψηφιακών Διδύμων θα φτάσει τα $13.9 δις. μέχρι το 2022, με 36% CAGR μεταξύ των ετών 2017–2022. Αυτή η ανάπτυξη θα οφείλεται κυρίων στην επιταχυνόμενη υιοθέτηση των τεχνολογιών IIOT καθώς και στην αυξανόμενη διείσδυση των Έξυπνων Συσκευών (τηλεφώνων, τηλεοράσεων) και των έξυπνων δικτύων ενέργειας. Άλλοι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη του κλάδου αυτού είναι η αυξανόμενη ζήτηση συνδεδεμένων συσκευών και ασφάλειας δεδομένων σε συνδιασμό με την αυξανόμενη υιοθέτηση της αρχιτεκτονικής της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Επιπρόσθετοι παράγοντες ανάπτυξης της εν λόγω αγοράς θα προέλθουν και από διαφορετικές αγορές, όπως των Υπηρεσιών Υγείας, των Καταναλωτικών Αγαθών και των Μεταφορών.

Σε μια ανάλυση της, η Deloitte ορίζει τα πλεονεκτήματα απο την εφαρμογή των Ψηφιακών Διδύμων στην παραγωγική διαδικασία:

Ποιότητα: Συνολική επαύξηση της ποιότητας των προϊόντων, λόγω της πρόβλεψης και του εντοπισμού των διαφόρων τάσεων στην αποτίμηση της ποιότητας εκάστου προϊόντος. Ο εντοπισμός εξωπαραμετρικών συνθηκών θα γίνεται πολύ γρηγορότερα.

Εγγύηση: Δια της καταγραφής της τρέχουσας κατάστασης ενός προϊόντος στο πεδίο, καθίσταται ευκολότερη η αποτίμηση της πιθανής φθοράς και των αιτίων της, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η αξιολόγηση των απαιτήσεων των πελατών για επισκευή ή αντικατάσταση. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται εξοικονόμηση κόστους.

Λειτουργικό κόστος: Η Ψηφιακή απεικόνιση των συνθηκών λειτουργίας των μηχανημάτων παραγωγής και η διασύνδεση τους με διαδικασίες όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, ο ποιοτικός έλεγχος κ.λπ. καθώς και η αυτοματοποίηση λήψης μέρους αποφάσεων μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικό μέρος του λειτουργικού κόστους. Σε συνδυασμό με τα Έξυπνα Συμβόλαια (Smart Contracts) η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να φτάσει σε αρκετά σημαντικά ποσοστά.

Διατήρηση Αρχείου: Για κάθε αντικείμενο με σειριακό αριθμό, είναι δυνατό να υπάρχει πλήρης καταγραφή της πορείας παραγωγής του, απο το στάδιο των πρώτων υλών, στο στάδιο της παραγωγής, την αξιολόγηση του ποιοτικού ελέγχου, την ημερομηνία εγκατάστασης του σε ενα assembly και φυσικά τις συνθήκες λειτουργίας του κατά την διάρκεια της ζωής του. Αυτή η δυνατότητα ανοίγει ένα παράθυρο δημιουργίας νέων πηγών εσόδων όπως θα δούμε παρακάτω

Εισαγωγή Νέων Προϊόντων στην Αγορά: Η δυναμική της αποθήκευσης δεδομένων και η αξιοποίηση τους στον σχεδιασμό νέων προϊόντων μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος ανάπτυξης και τον χρόνο εισαγωγής ενός νέου Προϊόντος στην αγορά. Ταυτόχρονα παρέχει το αναγκαίο γνωστικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη καλύτερων και ανθεκτικότερων προϊόντων.

Δημιουργία Νέων Αγορών: Η εισαγωγή των Ψηφιακών Διδύμων στην παραγωγική διαδικασία μπορεί να ανοίξει νέες αγορές που μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατό να αναπτυχθούν. Για παράδειγμα, μια εταιρία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων μπορεί να επεκτείνει τον κύκλο των δραστηριοτήτων της σε ψηφιακές υπηρεσίες όπως: Εντοπισμός της ιστορίας ενός εξαρτήματος που πωλείται ως μεταχειρισμένο στην αγορά, Ειδοποίηση του ιδιοκτήτη σε περίπτωση που χρειάζεται κάποια αναβάθμιση, Ειδικά συμβόλαια εγγύησης ή επισκευής ανάλογα με την χρήση του εξαρτήματος κ.ο.κ.

Για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας των Ψηφιακών Διδύμων, η αρχή είναι πάντα δύσκολη και το ήμισυ του παντός. Είναι χρήσιμο μια επιχείρηση να ξεκινήσει με μετριοφροσύνη και να δοκιμάσει στην πράξη μια πιθανή εφαρμογή των ψηφιακών διδύμων. Ο Υπογράφων προτείνει την ενσωμάτωση της τεχνολογίας αυτής στις υφιστάμενες διαδικασίες και υποδομές και όχι την μετάπτωση, με σκοπό την δημιουργία καταρχήν νέων υπηρεσιών και πηγών εσόδων, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου marketplace. Σε ένα υποθετικό παράδειγμα marketplace οι μεταπωλητές του προϊόντος θα μπορούν να μεταπωλούν το προϊόν τους με την online εγγύηση της αυθεντικότητας από τον κατασκευαστή και εισάγοντας ανταγωνισμό ανάμεσα στους μεταπωλητές για την βελτίωση του μεριδίου αγοράς. Στην συνέχεια είναι δυνατό να επεκταθεί με συγκεκριμένα και αργά βήματα σε περισσότερες της μιας διαδικασίες μέχρι να γίνει η πλήρης μετάπτωση του παραγωγικού ιστού της επιχείρησης στο περιβάλλον των Ψηφιακών Διδύμων.

Η τεχνολογία του Blockchain είναι η τεχνολογική ραχοκοκκαλιά για την ασφαλή και έμπιστη ανταλλαγή των ψηφιακών διδύμων των προϊόντων ανάμεσα σε εταιρίες, κυβερνήσεις, καταναλωτές και αυτόνομες μηχανές. Στην κυκλική οικονομία των Ψηφιακών Διδύμων η καταγραφή σε κατανεμημένα δίκτυα των πληροφοριών που σχετίζονται με κάθε προϊόν, τα οποία μπορούν να είναι προσβάσιμα από το σύνολο των εμπλεκομένων ή ενδιαφερομένων θα άρει τους περιορισμούς που σήμερα υφίστανται λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης για την προέλευση και χρήση ενός προϊόντος.

Στέλιος Βαλτζής, Μέλος του Hellenic blockchain Hub

Δείτε επίσης:

--

--

Stelios Valtzis
Hellenic Blockchain Hub (EL)

Business Developer, Team Leader, Innovator, Blockchain Addict