Blockchain — Ενας Νέος Μηχανισμός Εμπιστοσύνης Με Δυνατότητες Για Αναδυόμενες Αγορές;

Giorgos Karamanolis
Hellenic Blockchain Hub (EL)
3 min readMay 31, 2018

Μαρινα Νιφορου, Μέλος του advisory board του Hellenic blockchain Hub

Το Blockchain — μια καινοτόμος τεχνολογία “διανομημενου μητρωου” που επιτρέπει στα μέλη ενός δικτύου να συνεργάζονται και να μεταφέρουν αξία χωρίς μια κεντρική αρχή — έχει λάβει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για τα τελευταία χρόνια. Το δυναμικό της να παράσχει ένα νέο μηχανισμό «εμπιστοσύνης» και να περιορίσει σημαντικά το κόστος συναλλαγών προσφέρει μεγάλη υπόσχεση για τη μόχλευση της τεχνολογίας για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στις αναδυόμενες
αγορές. Οι πεποισμενοι την ονομάζουν ψηφιακή επανάσταση και οι σκεπτικιστές την απορρίπτουν ως απλο συνδυασμό των υφιστάμενων τεχνολογιών με υπερβολικες υποσχεσεις δυνατοτήτων.

Παρά τους επικριτές της, τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital) που εισέρχονται σε εταιρείες blockchain έπιασαν τα 544 εκατ. Δολάρια το 2016, σύμφωνα με την KPMG.

Επίσης, η IFC και η Παγκόσμια Τράπεζα ανταποκρίθηκαν στο δυναμικό του blockchain, ξεκινώντας ένα εργαστήριο blockchain (Blockchain Lab) τον Ιούνιο του 2017 για να μάθουν, να πειραματιστούν και να αναπτύξουν έργα blockchain που μπορούν να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση και τα κοινωνικά αποτελέσματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η δυνατότητα του Blockchain να αποστέλλει τεμάχια κρυπτογραφικά ασφαλισμένων δεδομένων μέσω αποκεντρωμένου δικτύου παρέχει ένα κλιμακωτό και ασφαλές σύστημα που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους συναλλαγές. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό, τον έλεγχο ταυτότητας και την παρακολούθηση προϊόντων που διακινούνται μεταξυ χωρών και με διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς. Το Ethereum — μια τεχνολογια δεύτερης γενιάς — παρέχει μια προγραμματιζόμενη πλατφόρμα με «έξυπνες συμβάσεις» (smart contracts) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά σενάρια, όπως η μεταβίβαση τίτλων ιδιοκτησίας, ο διακανονισμός των χρηματοοικονομικών παραγώγων, η αποστολή αγαθών και η καταβολή δικαιωμάτων στους καλλιτέχνες.

Η Blockchain μπορεί να προσφέρει μια πλατφόρμα συναλλαγών μηχανής προς μηχανή για το Διαδίκτυο των πραγμάτων — μια τεχνολογία που προσθέτει αισθητήρες και σύνδεση στο Internet σε καθημερινά αντικείμενα — δημιουργώντας ένα ασφαλές σύστημα ανταλλαγής για σπίτια, εργοστάσια, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και χρηματιστήρια. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για δοκιμή blockchain για μετοχές ιδιωτικής εταιρείας.

Το Blockchain διαθέτει τεράστιες δυνατότητες για χώρες με αναδυόμενες αγορές, οι οποίες φαίνεται ότι είναι έτοιμες για ταχύτερη υιοθέτηση της τεχνολογίας, επειδή οι βιομηχανίες και οι ρυθμιστικές αρχές τους ενδέχεται να έχουν λιγότερους φόβους όσον αφορά τις διαταραχές της αγοράς από εκείνες των προηγμένων οικονομιών, οπου η υπαρξη ισχυρων παικτών της αγορας με εδραιωμενα συστηματαμ καταστα τη μεταβαση σε νεο συστημα πιο ακριβη και χρονοβορα.

Αξιοποιώντας την ασφάλεια, τη διαφάνεια και την ελεγκτικότητά της τεχνολογιας, ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχει πρωτοπορήσει στη χρήση του blockchain, όπως στη χρηματοδότηση του εμπορίου (trade finance) και στα εμβάσματα. Ωστόσο, άλλες βιομηχανίες τώρα δοκιμάζουν επίσης εφαρμογές για ανταλλαγή δεδομένων, ψηφιακών και υλικών αγαθών.

Όπως το Διαδίκτυο, το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά πληροφοριών σε ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών χρησιμοποιώντας ένα τυποποιημένο πρωτόκολλο, το blockchain επιτρέπει τη μεταφορά αξίας χρησιμοποιώντας ένα εκτεταμένο σύστημα υπολογιστών στο δίκτυό του και το κάνει με ασφάλεια και χωρίς μεσαζοντα.

Οι κυβερνήσεις επισης καθίστανται σημαντικοί υποστηρικτές του blockchain. Η Εστονία δημιούργησε μια πλατφόρμα που επιτρέπει την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες της. Το Ντουμπάι θα χρησιμοποιήσει κατανεμημένα βιβλία για τις παροχες ολόκληρης της κυβέρνησης έως το 2020. και η Σουηδία, η Γεωργία και η Ουκρανία δοκιμάζουν όλα τα κτηματολογια τους με βάση τα μπλοκ αλυσίδες. Οι αρχές της Κίνας και της Σιγκαπούρης είναι δύο από τους πιο δραστήριους
υποστηρικτές της ανάπτυξης blockchain, δημιουργώντας συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των πολιτικών και ρυθμιστικών προκλήσεων.

Το Blockchain είναι μια τεχνολογία που βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης και θα πρέπει να αντιμετωπισει σοβαρές προκλήσεις και κίνδυνους, τόσο τεχνικούς όσο και κανονιστικούς, πριν να μπορέσει να υιοθετηθεί ευρέως. Οι εταιρείες στις αναδυόμενες αγορές θα χρειαστεί να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης δεξιοτήτων και πλατφορμών, καθώς και την
αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και του κόστους.

Το αν το blockchain θα ανταποκριθεί σε όλες τις υποσχέσεις του εξακολουθεί να είναι ασαφές. Εάν όμως συμβει αυτό, το blockchain — μαζί με άλλες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το Διαδίκτυο των πραγμάτων και η προηγμένη εξορυξη δεδομενων-προσφέρουν την ευκαιρία να μεταμορφώσουν την υποδομή των οικονομικών μας συστημάτων, των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας και των μοντέλων εσόδων.

Το αρθρο ειναι βασισμενο σε μελετη που επιμεληθηκε η συγγραφεας για το IFC /Παγκοσμια Τραπεζα και που
μπορειτε να βρειτε εδω.

--

--

Giorgos Karamanolis
Hellenic Blockchain Hub (EL)

Co-Founder & CTO/CIO at Crowdpolicy (CP), focused on digital transformation, startups, #fintech #civictech #opendata #opengovernment